Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záznam z jednání bankovní rady ČNB ze dne 19. prosince 2002 - jednomyslně pro zachování sazeb

Záznam z jednání bankovní rady ČNB ze dne 19. prosince 2002 - jednomyslně pro zachování sazeb

03.01.2003 10:02
Autor: 

Následuje úplné znění záznamu
Bankovní rada projednala prosincovou situační zprávu, vyhodnocující nové informace zveřejněné od projednání listopadové situační zprávy. Aktuální údaje o inflaci byly ve srovnání s říjnovou prognózou nižší. Spotřebitelské ceny v listopadu meziročně vzrostly o 0,5%, což je o 0,4 procentního bodu méně, než očekávala prognóza. Tento vývoj byl způsoben mírným poklesem cen ve většině oddílů spotřebního koše. Přitom domácí poptávka rostla ve srovnání s předpoklady prognózy rychleji a zahraniční poptávka pomaleji.

Došlo ke korekci prognóz růstu zahraniční poptávky směrem dolů o 0,6 procentního bodu. Nákladové faktory inflace působí protiinflačně. Ceny průmyslových a zemědělských výrobců klesají. Domácí poptávka byla dle nově dostupných údajů o HDP tažena především soukromou spotřebou. Poptávka domácností rostla tempem 5,3%, což je ve srovnání s říjnovou prognózou o 1,1 procentního bodu více. Rychlejší než očekávané tempo domácí poptávky se projevilo i v prohloubení vnější nerovnováhy. Zrychlilo se tempo růstu širších peněžních agregátů na 6-7%, pokračuje oživení růstu objemu úvěrů.

Bankovní rada se shodovala na tom, že nově dostupné informace zvyšují ve srovnání s říjnovou prognózou rizika na obou stranách prognózy a tím také celkovou nejistotu ohledně budoucího ekonomického vývoje. Shoda byla na tom, že mezinárodní vývoj přesouvá bilanci rizik protiinflačním směrem, neboť prognózy zahraničního ekonomického růstu byly korigovány směrem dolů. Zahraniční ceny a zahraniční poptávka budou působit směrem ke zpomalení domácí inflace. Zazněl také názor, že i korigované prognózy mezinárodního vývoje počítají již v příštím roce s mírným oživením. Bylo také řečeno, že snížení měnově-politických sazeb okolních centrálních bank bylo reakcí na informace, které již ČNB promítla do svých rozhodnutí o nastavení sazeb.

Bankovní rada dále diskutovala, jaké byly hlavní zdroje domácího ekonomického růstu v prostředí oslabené zahraniční poptávky. Bylo opakovaně řečeno, že nově dostupné údaje o HDP, včetně nově dostupných revidovaných údajů za druhé čtvrtletí tohoto roku, ukazují, že hlavním zdrojem růstu byla v letošním roce spotřeba domácností. Růstový fiskální impuls byl oproti původnímu očekávání méně významný. V této souvislosti však zaznělo, že spotřeba domácností je do jisté míry podporována fiskálními transfery a že není snadné jednoznačně oba zdroje růstu odlišit. Dále bylo také řečeno, že odhady celkového fiskálního impulsu se z dostupných údajů konstruují velmi obtížně a že nejistota ohledně míry expanze fiskální politiky je značná. Zazněl názor, že fiskální impuls, jehož dopady byly očekávány v letošním roce, může být přenesen do roku 2003. Bylo řečeno, že ekonomický růst nebyl brzděn pouze oslabenou zahraniční poptávkou, ale také nabídkovou stranou ekonomiky. Dále zazněl názor, že spotřeba obyvatelstva byla podpořena faktory, které nejsou dlouhodobé, a její růst proto musí výhledově zpomalit.

Skutečnost, že nízký růst HDP je pozorován souběžně se silnou domácí poptávkou a rigidnější nabídkou, byla opakovaně označena za argument proti snížení sazeb. Průvodním jevem silné domácí poptávky je prohlubující se deficit běžného účtu. Snížení úrokových sazeb by mohlo vést k dalšímu prohloubení vnější nerovnováhy. Domácí ekonomika však čelí vnějšímu omezení a i zvyšování deficitu běžného účtu má své hranice. Snížení sazeb navíc není vhodným hospodářským nástrojem k povzbuzení rigidnější nabídky. Opakovaně bylo řečeno, že struktura domácích faktorů růstu působí proinflačním směrem.

Bankovní rada diskutovala možnost, zda protiinflační rizika mohou převážit rizika proinflační a zda by případné snížení sazeb bylo vhodnou reakcí měnové politiky. Opakovaně bylo řečeno, že během roku 2003 se naplno projeví účinky uvolnění měnových podmínek, kterého bylo v letošním roce dosaženo jak snižováním úrokových sazeb, tak kurzovým vývojem.

Na závěr svého jednání rozhodla bankovní rada ČNB jednomyslně ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace nezměněnou na hladině 2,75 %.

Přítomni: Guvernér Z. Tůma, viceguvernér O. Dědek, viceguvernér L. Niedermayer, vrchní ředitelka M. Erbenová, vrchní ředitel J. Frait, vrchní ředitel P. Racocha, vrchní ředitel P. Štěpánek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university