Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnanost nejníže za poslední čtyři roky a další rekordy

Nezaměstnanost nejníže za poslední čtyři roky a další rekordy

08.06.2006 9:44
Autor: David Marek

(Komentář doplněn)
Míra nezaměstnanosti se ke konci května snížila na 7,9 procenta z dubnových 8,3 procenta. Od uvedení nového způsobu výpočtu v lednu 2004 nebyl tento ukazatel nikdy na nižší úrovni. Spočítáno podle původní metodiky míra nezaměstnanosti nyní dosahuje 8,8 procenta a nižší byla naposledy v červnu 2002. A dlouhodobým rekordům není konec. Počet volných pracovních míst se již vyšplhal na 80.902 a pohybuje se na nejvyšší hodnotě za posledních devět let.

Trh práce je nyní skutečně ve výtečné kondici. A příčinou není jen jarní nábor sezónních pracovních sil. Sezónně očištěná míra nezaměstnanosti se také snížila, a to na 8,3 procenta z 8,5 procenta v dubnu. Není divu, pokud ekonomika roste osmiprocentním tempem, bylo by na pováženou, kdyby se nesnižovaly stavy nezaměstnaných. Podle našeho odhadu se nyní české hospodářství pohybuje zhruba jedno procento nad svým dlouhodobě udržitelným neinflačním potenciálním výkonem, což znamená, že cyklická složka míry nezaměstnanosti je nyní negativní. Jinými slovy, strukturální nezaměstnanost je nyní vyšší než zmíněných 7,9 procenta. O tom, že se situace na trhu práce lepší jen opticky díky současné fázi hospodářského cyklu svědčí řada další indicií. Mezi ně patří například vývoj dlouhodobé nezaměstnanosti a charakteristiky Beveridgeovy křivky, která srovnává míru nezaměstnanosti s poměrem volných pracovních míst a celkového počtu pracovních sil (vacancy rate). Pokud se takto definovaná křivka vine z dolního pravého rohu do horního levého rohu trh práce je pod vlivem cyklických pohybů ekonomiky při stagnaci strukturální nezaměstnanosti. A to je případ českého hospodářství v současnosti.

Jednou z příčin nezdaru snižování strukturální nezaměstnanosti je past chudoby, tedy demotivace k ekonomické aktivitě vytvořená daňovým systém a sociálními transfery. O tom, že se nejedná pouze o akademické poučky, svědčí výdaje na pasivní politiku zaměstnanosti. Za tímto účelem sledujeme jednoduchý ukazatel, poměr těchto výdajů a počtu osob registrovaných na úřadech práce s nárokem na přídavek n nezaměstnanosti. V podstatě jde o aproximaci průměrné výše přídavku v nezaměstnanosti. Ten byl v prvních pěti měsících letošního roku o 8,1 procenta vyšší než loni. Pro srovnání průměrná mzda v 1. čtvrtletí meziročně stoupla o 6,9 procenta. Odpověď, na otázku komu rychleji rostla životní úroveň, je evidentní.

V květnu a červnu obvykle nezaměstnanost dosahuje svého dna v rámci ročního cyklu. O prázdninách se patrně o několik desetin procentního bodu zvýší. V září a říjnu se opět na chvíli zhoupne dolů, aby na konci podle našeho odhadu stanule na hodnotě 8,3 či 8,4 procenta.


Váš názor
  • K demotivaci :
    08.06.2006 17:30

    Naprosto souhlasím s názorem, že s dnešní sociální sítí se dlouhodobě nezaměstnaní, kteří si na "svůj osud" zvykli, pracovat nepohrnou. Myslím, že dnešní systém chce jenom malinko dotáhnout do konce : výplaty podpor a sociálních dávek nezaměstnaným vázat na "odpracování" stanovené kvóty veřejně prospěšných prací. Obce a města by tím ušetřili za nakupované služby stejného druhu "specializovanými firmami". A pokud by nová vláda nechtěla toto latentní ryto vzít úředníkům zcela, tak aspoň nechť jsou tyto "specializované firmy" povinny zaměstnávat dlouhodobě nezaměstnané jedince (avšak bez podpory vzniku pracovního místa!, pokud již má firma komunální zakázku). A tak jako je tomu v ostatních zemích Evropy (tedy ne v těch, od nichž se chceme inspirovat rovnou daní, nýbrž v těch, které si tvrdým kapitalismem skutečně prošly), nechť jsou takto nuceně zaměstnáni třeba jen na část úvazku, třeba jenom sozónně dle druhu práce, ale ať jsou sakra přinuceni pracovat a přinuceni zvykat si na pravidelný režim a přísloví "bez práce nejsou koláče". A pokud chce nekdo oponovat, proč by měl někdo svobodnému podnikateli něco nařizovat (v této souvislosti zaměstnat nezaměstnaného a aspoň v sezónu za něj odvádět daně), tak bych chtěl předeslat, že ne nadarmo se komunální zakázky rozdělují na základě výběrových řízení (jsou totiž dobře zaplaceny a hlavně jsou stoprocentně zaplaceny, což jinak v zemi, kde svůj záměr realizoval Berka, zase taková stoprocentní jistota není). Nemám obavy o nedostatek uchazečů, kteří by se museli vyrovnat s podobnou zadávací podmínkou, pokud by o ni byli informováni předem. Pokud tedy chceme nezaměstnané oddemotivovat, tak jim "z moci úřední" změňme text "platné smlouvy" - a předpokládejme, že jsou svéprávní i v pracovně-právní oblasti, když mají OP a volební hlas.
    Honza
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university