Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Smír s Nomurou - konec arbitráží a milost pro zástupce Nomury?

Smír s Nomurou - konec arbitráží a milost pro zástupce Nomury?

30.11.2006 14:28
Autor: 

Stát uzavřel smír s japonskou bankou Nomura, oznámil to dnes úřadující premiér Mirek Topolánek. Končí tak spor kvůli bývalé IPB, který se táhl šest let. Vláda podle Topolánka požádá prezidenta Klause o udělení milosti pro zástupce Nomury vyšetřované v této kauze. Zároveň by z obou stran měly být ukončeny arbitráže, píše Mf Dnes.

Nomura si je vědoma, že žádost o milost neznamená automaticky její udělení, jde o projev dobré vůle vlády. Zastavení trestního stíhání by se přitom týkalo jen zaměstnanců Nomury a ne jejího vedení (tedy např. Libora Procházky). Stát s Nomurou vedl arbitráže o desítky miliard Kč. Nomura požadovala 40 mld. Kč za to, že jí stát nepomohl tak jako jiným bankám. Stát naopak chtěl přes 100 mld. Kč za chování Nomury při správě IPB. (zdroj: Reuters, iDnes)

Podle ministra Tlustého budou individuální případy vyžadovat arbitra ze třetí strany, aby rozhodl o výši náhrad škod. Je pravděpodobné, že ČR případně bude platit Nomuře, a platba by měla být mezi nulou a 7 miliardami Kč, řekl Tlustý. Všechny spory by měly být skončeny do konce roku. (zdroj: Bloomberg)

Čtěte také:
Tisková zpráva ministra Tlustého ke smíru s Nomurou


Váš názor
  • Pěkný Kocourkov ...
    30.11.2006 18:06

    Nomura se pěkně napakovala na hlouposti a zaslepenosti tehdejších teoretiků z ODS (viz. pohádky devadesátých let "O opravdu ale opravdu nejlepším soukromém hospodáři a neviditelné ruce trhu" ...), kteří již tehdy notně vytunelovanou IPB prodali Nomuře. Pak vláda pod vedením ČSSD sice zabránila nucenou správou kolapsu IPB (a možná celého bankovního sektoru) a loupežníky z Nomury (vyděrače státní pomoci) vypudila, ale mj. na úkor (jak už je u nás zvykem ...) drobných akcionářů a přitom jako správní socani pěkně pustili žilou státnímu rozpočtu ... Nakonec této tragikomedie loupežníkům z Nomury (viz. jejich vejvar v kauze české pivo ...) zaplatíme "prý" jen něco mezi 0 až 7 mld Kč. No není to výhodný obchod ? ... Jo a ještě bych zapomněl, že pantáta Klausů (který tehdy vedl vládu, jenž udělala tuto "výhodnou privatizaci" ... - pro nás pro všechny, že ...) bude požádán, aby stíhaným z Nomury udělil milost ...
    PaulC
    • PauleC
      01.12.2006 10:16

      uvádíš jednu významnou nepřesnost, a totiž, že IPB prodala ODS. To není pravda, IPB byla prodána vládou Josefa Tošovského v době, kdy po "Sarajevu" byli Klaus & co. odstaveni mimo mísu neústavními intriky prezidenta Havla s Luxem, jejichž výsledkem byla právě polopolitická vláda Tošovského.
      Klafanax
      • I vy se mýlíte
        01.12.2006 11:50

        IPB byla prodána (privatizována) vládou ODS. Nomura kupovala v roce 1998 za 3 mld. Kč již jen menšinový podíl státu v ní (tuším kolem 40%). I tak ale byla zdaleka největším akcionářem, což ji postačovalo k prosazení jejich rozhodnutí při vývádění a následném prodeji majteku IPB (a ovlivňování poskytnutých úvěrů ...). Navíc pozice "menšinového" akcionáře byla pro Nomura velice výhodná při vydírání státu pro poskytnutí jeho "pomoci" v podobné výši, jakou v té době dostala KB nebo ČS ... V čí kapsách by tato státní pomoc skončila je nasnadě. Jiná možnost než nucená správa nebyla možná. Tošovského rozhodnutí problém jen oddálilo a prodražilo (stejně jako u Aera).
        PaulC
        • Nemýlím
          01.12.2006 12:35

          vláda ODS skutečně nic neprodávala, neboť ani žádná vláda ODS neexistovala. Byla zde koaliční vláda ODS+KDU+ODA, bohužel tehdy ( za koaliční vlády )stát reprezentovaný v orgánech banky zástupci FNM nezabránil tomu, aby IPB navyšovala svůj kapitál, zatímco podíl státu zůstal stejný, neboli se absolutně zmenšoval až se stal minoritní, který se následně prodával Nomuře.Na netu jsou různé články např.http://www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/2090. Ale nešlo o prodej.
          Klafanax
          • Ale no tak :-)
            01.12.2006 13:28

            ODS byla samozřejmě v koalici nejsilnější stranou a ministrem financí byl také člověk z ODS (Pilip). FNM je řízen MF. Nic si nenalhávejme ...
            PaulC
      • Neustavni
        01.12.2006 11:06

        Muzes mi prosim te konkretne jmenovat, co bylo na jednani Havla nebo Luxe neustavni? Pokud si jeste pamatuji, ODS vlada podala demisi po korupcnim skandalu a Havel jmenoval Tosovskeho naprosto v souladu s ustavou. Parlament vyslovil teto vlade duveru. Co je na tom neustavni?
        Jerry
        • Je zapotřebí
          01.12.2006 13:11

          přesně popsat, co se tenkrát stalo. ODS měla problémy s financováním strany z pochybných zdrojů. V době, kdy byl Klaus pryč ( v Sarajevu ), vystoupili tady v republice veřejně a statečně Pilip s Rumlem s výzvou, aby Klaus šel od válu. KDU demonstrativně i fakticky vystoupili z vládní koalice, čímž došlo k rozpadu vlády, přičemž hlavní vinu za to v mých očích nese ten, kdo koaliční smlouvu porušil vystoupením z vlády a ne ten, jehož straná měla vnitřní problémy s regulérností svého financování, potažmo se vznikem různých názorových platforem uvnitř strany ( mimochodem s oběma zmíněnými faktory se setkaly ve své novodobé historii všechny relevantní strany našeho politického spektra ). Tohle se odehrálo na sklonku roku 1997, neboli rok po parlamentních volbách, které vyhrála ODS, jež bez ohledu na vývoj na vnitropolitické scéně byla nejsilnější stranou a vítězem voleb. Pakliže vláda padla, měl prezident Havel v duchu ústavy pověřit pokusem o sestavení nové vlády vítěze posledních voleb ( Klause ) tak, jako Klaus za svého prezidentování a koaličních vlád ČSSD opakovaně jmenoval reprezentanta ČSSD ( jako vítěze posledních parlamentních voleb )pro pokus o sestavení nové vlády, když předchozí premiéři ( Špidla, Gross ) byli odejiti. Havel místo tohoto ústavně nejčistšího postupu pověřil jednáním o sestavení vlády Luxe, výsledkem čehož bylo polopolitické uskupení v čele s Tošovským s předčasnými volbami v roce 1998 a vítězem voleb z roku 1996 v opozici. Ať se to komu líbí nebo ne, máme tady politický systém založený na soutěži politických stran, jejichž zodpovědností a právem je realizovat vládní architekturu na základě mandátu vzešlém z výsledků voleb, jakékoli aktivistické, nestandardní přepisování výsledků voleb jde mimo duch ústavy. To by se volby vůbec nemusely konat, prezident by si vždy vybral dle své vůle svého kandidáta na premiéra a architekturu vlády by řídil hrad. Takový politický systém zde ale není.
          Klafanax
          • stale nechapu
            02.12.2006 18:53

            Porad jeste nechapu, co bylo neustavni. Zapomnel jste poznamenat, ze prezident sice muze jmenovat kohokoliv (skutecne ustava nerika nic o tom koho konkretne) predsedou vlady. Je na parlamentu (demokraticky zvolenem) jestli vlade vyslovi duveru. Pokud parlament vladu nepotvrdi, ma prezident druhou moznost. Treti moznost jiz pripadne predsedovi parlamentu, jestli se nemylim. To ze nejaka strana vyhraje volby vubec neznamena, ze musi vladnout. Vladne vzdy vlada podporovana vetsinou parlamentu a je jedno ze kterych stran se hlasy pro vladu sejdou. Takze nez zacnete pouzivat silna slova o prepisovani vysledku voleb, k cemuz v zadnem pripade nedoslo, doporucuji nastudovat ustavu. Je k dispozici na internetu. Co je a co neni v duchu ustavy se nastesti neridi vasim nazorem, ale na to je ustavni soud. A ten pokud si dobre pamatuji tenkrat nic nenapadl. Dnes se objevuji ruzne interpretace co je a co neni v duchu ustavy, treba ze druha volba predsedy vladu musi pripadnout na druhou nejsilnejsi stranu, ale to jsou skutecne jen individualni vyklady.
            Jerry
    • rozpůjčovala peníze
      01.12.2006 8:30

      Které se jí nevrátily, viz. Soudek,...a pak to vláda musela sanovat stovkami miliard.
      IPB za vlády Nomury
      • K hodnotě tehdejší IPB ...
        01.12.2006 9:34

        Já jsem spíš narážel na fakt, že portfolio klientů tehdejší IPB bylo vládou ČSSD "prodáno" za 1Kč ČSOB (která shodou okolností deklarovala snahu vstoupit na trh retailu ...) a všechny úvěry IPB stát velkoryse převzal (přestože zdaleka ne všechny by skončily nesplacené a nejeden dlužník využil toho, že jeho úvěr bude tak jako tak dle metodiky státu zařazen mezi rizikové ...). Na prodej IPB měla být vyhlášena minimálně veřejná soutěž, která by portfolio IPB zcela jistě ocenila na více než jednu korunu ... Máte pravdu ale v tom, že meritem věci je tunel IPB kamarádíčky ODS (po její divoké privatizaci) a její dotunelování Nomurou ...
        PaulC
  • No kýho výra
    30.11.2006 17:44

    Nomura tady vytankovala akcie za několik set miliard za banku kterou prodala ODS (ve vedení byl například Charouz a říkalo se tomu kasička ODS) a za ty akcie zapoměla zaplatit úvěr který si od IPB vzala. Teď zase ODS vyjednala narovnání s touto společností. Na ČSSD se v IPB nadělala seků že jiného by popravili ale ODS to tiše zametla pod stůl zajímaví je proč naši novináři do toho vůbec nešijou.
    Jiří Havelka
  • milost??
    30.11.2006 15:50

    Asi jsem se preslechl. Pochopil jsem to spravne, ze na jednani padlo i slovo "milost pro stihane"? Domnival jsem se, ze prezidenska milost je pro naprosto vyjimecne a individualni pripady. Urcite bych ji nevyuzival jako obchazeni soudni moci kdyz je zrovna potreba uzavrit vyhodnou dohodu.
    Jerry
    • Spravne!
      30.11.2006 16:17

      Kdyz to vypada na problemy, tak se zachrasti arbitrazema, stat se posadi na zadek a pravo jde stranou... Uz se nedivim nicemu.
      Jenda
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university