Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

20.04.2007 10:11
Autor: KBC/Patria

Egis předložil žádost o daňové prázdniny
Společnost Egis předložila žádost o daňové prázdniny, kterou by tak mohla prodloužit současné období daňových prázdnin o další dva roky, přesněji řečeno z roku 2008 až do roku 2010. Egis prohlásil, že renovace továren v Budapešti a Kormendu (investice za 6,1 mld. HUF) mu dává právo na daňové prázdniny. Podle maďarských daňových pravidel je 80 % z investic odečitatelné od daňového základu, pokud je žádost úspěšná. Daňová úleva by ale nezbavovala společnost povinnosti odvést tzv. solidární daň, která byla zavedena v září loňského roku.

Náš názor: Zprávu hodnotíme pozitivně, protože je, podle našeho názoru, velmi pravděpodobné, že Egis daňovou úlevu obdrží.

Maďarsko: Na program by se mohlo dostat zrušení měnového pásma
Maďarský tisk spekuluje o tom, že prezident Maďarské národní banky ve včerejší řeči odkazoval na zrušení měnového pásma, když říkal, že cíle centrální banky by mohly být nejlépe naplněny s plnou nezávislostí. V současnosti se může maďarský forint obchodovat v pásmu 240,01-334,76 vůči euru, což není úplně konzistentní se střednědobým inflačním cílem centrální banky. Již dříve centrální banka i ministerstvo financí popřely, že by uvažovaly o zrušení měnového pásma forintu.
Náš názor: Domníváme se, že forint by na základě těchto spekulací mohl posílit.

Comp: Výhled na 1Q07 přinesl zklamání
Podle generálního ředitele společnosti Comp, Jaceka Papaje, kterého cituje dnešní vydání deníku Parkiet, by tržby společnosti v 1Q07 měly meziročně růst o 10-20 %. Zároveň očekává, že marže zůstanou v meziročním srovnání stejné. Společnost by měla těžit z nárůstu veřejného sektoru, když v posledních dvou měsících loňského roku uzavřel Comp kontrakty v hodnotě 15 mil. PLN a během 1Q07 zahájil jednání o kontraktech v hodnotě 21 mil. PLN včetně smlouvy v hodnotě 3 mil. PLN s Kanceláří na ochranu hranic. Papaj také uvedl, že fúze s CSS a transakce s Prokomem probíhají podle plánu.

Náš názor: Je obtížné říci, jestli je to výhled na nekonsolidované nebo konsolidované úrovni. Nicméně v obou případech je pro nás vyjádření generálního ředitele zklamáním. Po slabých výsledcích za rok 2006 čekáme výrazný nárůst tržeb i marží ve 2Q07. Navíc již několikrát generální ředitel naznačil, že v 1Q07 očekává dobré výsledky. Domníváme se, že zpráva by mohla mít negativní dopad na obchodování.

ElstarOils: Chybějící nové pobídky
Parlamentní Komise veřejných financí včera nenavrhla žádné výrazné zlepšení regulace daní ve prospěch biopaliv, podařilo se jí pouze navrhnout mírné snížení spotřební daně, zvýšení pokut pro ropné společnosti, které nebudou míchat biokomponenty a zvýšila dotace zemědělcům, kteří pěstují řepku ze 45 EUR na 90 EUR na hektar.

Náš názor: Očekáváme negativní reakci na tuto zprávu, protože očekávání trhu byla velká, zejména po prohlášení politiků, že z biopaliv udělají palivo konkurenceschopné ostatním palivům. Postup v zavádění nových předpisů je pomalý, i když vítáme zvyšující se pokuty za nedodržování míchání paliv. I nadále zastáváme konzervativní postoj a očekáváme, že ElstarOils svojí první produkci bionafty v roce 2007 bude vyvážet. Zároveň ponecháváme beze změny naše prognózy a ocenění akcií.

Orbis: Hilton plánuje otevření 11 nových hotelů v Polsku
Po otevření prvního hotel ve Varšavě oznámila Hilton Corporation, že chce v příštích pěti letech otevřít ve velkých městech v Polsku 11 nových hotelů. Společnost rovněž uvedla, že v delším časovém horizontu zvažuje otevření levnějších turistických hotelů (Hampton). Společnost Qubus, která v Polsku provozuje 12 hotelů, uvedla, že před fotbalovým šampionátem Euro 2012 urychlí investice do nových hotelů. Orbis naznačil, že se bude držet stávajících investičních plánů, a že bude spokojený pokud bude po roce 2010 provozovat 40 rekonstruovaných turistických hotelů.

Náš názor: Očekáváme negativní dopad této zprávy na akcie společnosti Orbis, protože nové investice různých hotelových operátorů v souvislosti s mistrovstvím Evropy určitě povedou k tlaku na ceny ubytování.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university