Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Existence koruny je v krizi pro Česko vítězstvím

Klaus: Existence koruny je v krizi pro Česko vítězstvím

19.02.2009 18:11
Autor: ČTK

Brusel (zpravodaj ČTK) - Pro Českou republiku je podle prezidenta Václava Klause dobře, že za současné vážné finanční a ekonomické krize má svou vlastní měnu a není součástí eurozóny, tedy skupiny zemí EU platících eurem. Klaus to dnes v Bruselu řekl novinářům po svém vystoupení v Evropském parlamentu.

"Jsem přesvědčen, že právě nyní je existence české koruny vítězstvím pro českou zem a českou ekonomiku," řekl Klaus. Pokud by prý už Česko bylo součástí eurozóny, bylo by na tom hůře.

Podle slovenského vicepremiéra Dušana Čaploviče se ale Klaus hluboce mýlí. Slovensko prý na svém lednovém vstupu do eurozóny vzhledem k současné hospodářské krizi jednoznačně vydělalo. "Slovensko naštěstí zachytilo rychlík a vstoupilo do eurozóny," řekl dnes Čaplovič novinářům v Bruselu. Pokud by tomu tak nebylo, tak by podle něj jedno euro nyní mohlo být až 42 slovenských korun. Slováci přitom měnili v kurzu mírně nad 30 slovenských korun za euro.

Slováci si podle Čaploviče vstupem do skupiny unijních zemí, které platí společnou evropskou měnou, vytvořili lepší prostor pro řešení krize, než jaký mají jeho sousedé. "Silná měna...dokáže více odolávat turbulencím na trhu," řekl Čaplovič. "Česká republika, kdyby byla v rámci eurozóny, by daleko rychleji a lépe snášela tyto dopady, které přináší velká globální, finanční a hospodářská krize," řekl Čaplovič.

Podle řady českých ekonomů je ale hlavní výhodou koruny právě samostatná měnová politika a možnost pružnější reakce na problémy v ekonomice. Koruna vůči euru dlouhodobě zpevňuje, v poslední době ovšem spolu s ostatními měnami střední a východní Evropy oslabovala a ocitla se až na hodnotách z podzimu 2005. Posilující koruna například zlevňuje zboží z dovozu a cestování, a naopak poškozuje vývozce, na kterých je česká ekonomika postavena.

Většina Čechů sice podporuje evropskou měnu euro, ovšem v porovnání s ostatními státy jsou Češi vlažnějšími příznivci společné měny. Uvedl to průzkum Eurobarometr z podzimu 2008 zveřejněný letos v únoru. Měnovou unii podporuje 53 procent lidí, opačný názor má 40 procent. Termín zavedení eura v Česku zatím není stanoven.


Váš názor
  •  
    23.02.2009 10:57

    Just this comment: The finacial crisis has hit central and eastern Europeans so disproportionately hard because of two policy errors by their governments. The first was to encourage households to obtain mortgages in foreign currencies. In Hungary, almost every mortgage is a foreign currency mortgage, mostly denominated in Swiss francs. The choice of Swiss francs is plainly ludicrous – testimony to economic illiteracy. I could just about understand foreign currency borrowings in euros, since Hungary will eventually join the eurozone. But Hungary will presumably not join the Swiss Federation. The money that Hungarian households saved on cheap Swiss interest rates has been more than wiped out by the rise in the Swiss franc. The second policy error is directly related to the first. The new EU members treated eurozone membership as a voluntary policy choice. This is a misinterpretation of their own accession treaties. When they signed up to EU membership, they signed up to the euro as well. Only the UK and Denmark have a legal opt-out. Of course, as newly industrialised economies, they were not under an obligation to join immediately, but they were under an obligation to conduct policies consistent with eventual membership. If they had pursued such policies, they would almost all be members by now. Slovenia and Slovakia have demonstrated that, given the right policies, it was possible to enter the eurozone early on. Both these countries are now safe. For the others, the decision to procrastinate turned out to be a financial stability disaster. If confronted with a crisis such as this, you do not want to be a small open economy, on the fringes of the eurozone, with an irrelevant currency and lots of Swiss franc mortgages.
    marts
  • To malé nic
    23.02.2009 8:33

    Česko - to malé nic v dnešním moři globální ekonomiky - 10 milionů lidí - jedno středně velké město s bankovním systémem kompletně vlastněným zahraničním kapitálem. Jeden z větších hráčů si dupne a hodnota CZK je o 10 - 20 možná i 30 % jinde. Jaká je tohle výhoda? Předpoklady vývoje od 23 do 34 CZK za €, kdo ví - odpoví. Dám 10 Kč za křišťálovou kouli. To je riziko podnikání ? Jak připravovat nabídky na dodávky třeba v létě - Kdo se bude držet při zdi neprodá nic, kdo bude riskovat může zkrachovat,pokud se tak již nestalo. Tak tohle je ta úžasná výhoda? Příjmeme € až to bude PRO NÁS výhodné - jak naivní, jak prostinké. Zní to jako "až naprší a uschne"
    OH
  • Nešťastný to národ český
    22.02.2009 11:32

    Náš největší problém je, že nám vládnou nešťastné skleníkové figuríny, které nikdy nebyly v opravdové ekonomice, nikdy neřídili podniky a tudíž nemají absolutně žádné ekonomické zkušenosti. Koruna je neštěstím jednoho zakomplexovaného národa, který má ve svém čele neschopné diletanty. Nejdříve její přemrštělá síla zabila a oslabila český průmysl, poté promarnila příležitost na přechod na €, aby nás nakonec při oslabování donutila vše co jsme si ušetřili a co zůstalo odevzdat do rukou cizího kapitálu, neb již skoro nic není české. Až do konce až na samé dno..... a i potom až už budeme sedět po krk ve vlastních výkalech i potom se budeme chvástat a bít do hrudi jak jsme dobří, chytří, že víme všechno nejlépe ze všech.Schopní lidé národa zachraňte se dokud je čas.
    oradapoisson
    • Re: Nešťastný to národ český
      23.02.2009 10:41

      Souhlasím s Vámi. Klaus je velmi škodlivým prvkem pro marketing ČR. Doufám, že Vás nestrhne do katastrofy, o které mluví president Světové banky Robert Zoellick v interview s Financial Times.
      Marts
    • appeal na nejnižší pudy v národě
      22.02.2009 19:10

      "česká země" "česká ekonomika" atd - to je apelace na nejnižší pudy v národě. V podstatě politická pornogragie. Chápu, že se vyskytuje člověk jako Klaus, podobně jako se vyskytoval člověk Hitler. Nechápu ale, jak získavají takové množství příznivců, to je mimo jakoukoli pochopitelost pro mě(myslím-li v relaci racionalita, humanita, inteligence, intelekt, renesance atd). P. Topoláek se v 99% případů mýlí. Snad se nemýlil jen jednou, když kampaň páně Klausova označil později jako "fašisoidní". Myslím ty volby, co pak vyhrál Špidla.
      Emanuel
  • Nechápu, že jste mi smazali kritiku vidění světa s.Klause
    20.02.2009 17:58

    no comment
    Václav
  •  
    20.02.2009 9:06

    Zajímalo by mě, komu prospívá nestabilita ... řekl bych, že běžnému člověku ani seriózním podnikům NE. A koruna je právě o tom, to že by nám nějak pomáhala je mýtus.
    Azazel
    • člověče nešťastná
      20.02.2009 9:47

      Studoval jste alespoň některé ekonomické články v bulváru hospodářské noviny? To byste věděl, že samostatná měna je jakýmsi polštářem pro domácí hospodářství. Mrkněte někdy trochu na ekonomickou teorii. Všimněte si, kdo a jak kritizuje prezidenta, má vůbec argumenty? Prezident má 100% pravdu, rád se budu mýlit, když řeknu, že Slováci na EUR doplatí. Toto není krátkodobá finanční krize, ale dlouhodobý ekonomický propad, spíše však návrat k dlouhodobým trendům. Silná poptávka podpořená úvěry vydala falešný signál všem výrobcům. Do toho finanční podvody, Čína s levnými výrobky a jsme tam kde jsme. Je nutné projít propadem, je to jako s tou zmińovanou chřipkou: Prezidenta však pochopila jen malá část novinářů. Včera měl prezident opět pravdu. Holt seriozní kritika vyžaduje argumentaci, a to vyžaduje myslet, no a myšlení jak víme bolí. Hlavně Paroubka, Bursíka a spol.
      Franz
      • Re: člověče nešťastná
        20.02.2009 9:58

        člověk nešťastný jste vy.. koruna nám v krizi nepomohla ani nepomůže, není jediný racionální argument, to ukázala situace posledních pár měsíců. Podniky by si už dávno oddechly, kdyby tu euro už bylo! Co by se ještě muselo stát, abyste to pochopil vy vzdělaný člověče!
        ...
        • CZK
          20.02.2009 10:05

          Franz výše má samozřejmě pravdu. A vy se doučte, co je třeba
          Alali
          • Re: Alali má pravdu, ..
            20.02.2009 10:27

            že má Franz - já pravdu. :-). Pokles tržeb u slovenských exportérů bude vyšší než v případě českých, neboť a protože jim kurs nepomůže, kapišto? Dokonce ani při poklesu kursu nebude cena ropy o moc vyšší než před poklesem kursu. Dovozci zvýší ceny a to bude mít kladný vliv na obchodní bilanci. Slovně usilovat o posilení kursu může jen magor nebo ČNB. Prezident má pravdu také v tom, když říká, že vláda bude mít jen velmi omezený vliv na snížení dopadů krize. Dle mého bude pokles HDP letos mínus 4 - 6%, na Slovensku bude (bohužel) hůř.
            Franz
            •  
              20.02.2009 11:42

              Pravdu má samozřejmě Azazel :-) Sklárnám, které zkrachovaly, protože za 23 CZK/EUR resp. 18 CZK/USD byly nekonkurenceschvopné stejně jako exportérům, kteří se na 25 korunách zajistili, pomůže současný kurz asi jako mrtvému zimník.
              Giuseppe_akcie
              •  
                20.02.2009 13:54

                To je riziko podnikání. Smůla. Nic zvláštního na sklárnách, traktorárnách atd není, aby je stát musel subvencovat a ohýbat ekonomiku tak aby to vonělo oranžově. Problém celé politiky je ten, že se do všeho MOC pletou, ne naopak.
                JK
                •  
                  20.02.2009 13:55

                  Pravdu má tedy Franz.
                  JK
                  • Nazor
                    20.02.2009 15:17

                    No ja to vnimam skor tak, ze cielom kazdeho hospodarstva by mala byt stabilita...V sucasnej dobe Ceska koruna skor prehlbuje volatilitu...Sucasna financna kriza aspon ukazuje, ako sme financne hodnoteni zapadnou castou europy. To, ze ceska koruna dlhodobo posilovala voci EURu znamena, ze sa Ceska Republika stavala stale viac a viac naviazanou na styk s krajinami eurozony v zmysle FDI's a dalsej obchodnej a financnej spoluprace, ktora tvori D vs. S na menovom trhu, co v konecnom dosledku tvori kurz...Sucasny pokles ukazuje na akesi prechodne zmrazenie ekonomickych a financnych vztahov...Akonahle vsak kriza pominie, tak sa kurz ceskej koruny, s postupne sa obnovujucimi obchodnymi a financnymi aktivotami bude spamatavat...To vsetko za predpokladu, ze nas pan Klaus nedostane do pozicie, ktora Ceskej Republike uskodi v zmysle straty niektorych dlhodobych partnerov, ktorych moze pan Klaus svojim nedavnym chovanim odohnat (aj tak pana Klausa obdivujem, pretoze vcerajsim vystupenim nam vsetkym dokazal, ze ak nejaka zem z vychodnej casti bude mat iny nazor na vec, tak nas nikto pocuvat nebude a budu na nas este aj bucat, mavat rukami a odmietnu nas pocuvat...)...Europska banka a vsetky ekonomiky budu tlacit nove peniaze do ekonomiky, z coho bude v konecnom dosledku resultovat inflacia, ktora bude nahravat dlznikom, ale len tym, ktory budu dlzit v EUR...A Ceska Republika ma stale korunu...Z tohoto dovodu je mozne silne posilnenie CZK v buducnosti, co opat bude posobit spatne na exporterov...No rozvadzat rozne efekty by sa dalo snad donekonecna a uz sa mi nechce...Ale mate tam aspon nieco, co mozete kritizovat. ;-)
                    eF
                  •  
                    20.02.2009 15:01

                    Pratele, na to je slozita odpoved....... v podstate slabsi mena pomuze - rekneme 26-27 Kc za EUR, nicmene vykyvy az ke 30 ti korunam za euro se mi zdaji byt spise nebezpecne nez prospesne.......presne jak rika Giuseppe akcie - ti kteri prehnane hedgovali, zaplacou...nicmene domnivam se ze zahedgovano nebylo zase tolik, aby to melo vyrazny vliv Spis se klonim na stranu Franze, nicmene cenu 29 Kc za EUR nepovazuji za kurz prospesny ekonomice, CNB premysli stejne, tak na tom asi neco bude... Takze se nakonec ukaze kdo bude mit pravdu:-)
                    Kalipso
  • EURO - bezpečná investice?
    20.02.2009 8:47

    To je hodně odvážné tvrzení - nebezpečí konce EUR či vystoupení některých zemí z EUROzóny - je poměrně reálné.
    Pavouk
    • Re: EURO - bezpečná investice?
      20.02.2009 9:07

      Zajímavé, nezaznamenal jsem ani ten nejmenší náznak - nikdo seriózní a ani většina nesseriózních o ničem takovém nemluví. Odkud máte své zdroje?
      Azazel
      •  
        20.02.2009 10:18

        Nevím,jaké jsou vaše zdroje ekonomických informací,ale běžně se o tom píše v našich HN, v Economistu, apod. Především Řecko,ale taky Itálie,Irsko jsou nejčastěji zmiňované země,Stačí se podívat,jak narůstají úroky u řeckých a italských stát,obligací v porovnání s německými.Itálie navíc navrhla,že by se měly vydávat EU obligace,Němci jsou proti samozřejmě.Jedinou výhodou zemí s Eurem je,že jejich dluhy nepodléhají kurzovému riziku,ale zase jediná možnost je,že když nemají vlastní měnu,musí se začít hýbyt jiné ceny v ekonomice,např. platy,apod. jejich menší růst,či zmrazení nebio dokonce nominální pokles,stejně jako se to dělo před lety v Německu,kdy bez větších diskuzí začali pracovat více hodin týdně ,aniž by jim vzrostl plat .
        AMOLADOS
      • Rozpad EURO - např.
        20.02.2009 10:00

        http://www.financninoviny.cz/tema/index_view.php?id=356123&id_seznam=5621 Je toho víc, ale už to, že se to popírá , je důvodem k zamyšlení.
        Pavouk
        • Re: Rozpad EURO - např.
          20.02.2009 15:17

          Děkuji za podporu :)
          Azazel
        • Re: Rozpad EURO - např.
          20.02.2009 13:58

          Souhlas, azazel si zatím nevšiml, ale stačí se podívat na rozdílné úroky státních dlohopisů v DE a proti tomu GR,IT etc. Nůžky se rozevírají, a říkat, že se něco nemůže stát, je po posledních zkušenostech jaksi odvážné...
          JK
          • taky si to myslím
            20.02.2009 15:50

            navíc Irsko stojí před bankrotem... ... za vším stojí holý fakt, že dluhopisy který nadělaly paseku v USA se rozdistribuovaly v poměru 30% USA a 70% EU+Japonsko, takže velká část globálního průšvihu je zametena pod koberec. ... neoficiální informace je, že dopad na EU bude 25 bilionu USD (oproti cca 2ma bilionum pro USA), ve vzduchu tedy visí průšvih apokalyptických rozměrů. ... zatímco USA spustí tiskárny dolarů, co spustí ECB? - nemá co.
            Me2d
            • Re: taky si to myslím
              20.02.2009 16:01

              tady se s tebou nikdo nepře, uvědom si jen, kdyby se to stalo, tak mnohem hůř to odnesou země eurozony, které EURO nemají. Nebo si myslíž, že když poptávka v Evropě nebude, tak naše podniky budou díky slabé CZK výrazně více vyvážet.. Prostě efekt výhody vývozů pří slabém kurzu CZK bude pohlcen nízkou poptávkou v západní Evropě..
              ...
  •  
    20.02.2009 8:14

    Jen jestli lyšák Klaus nespatřuje výhodu v tom, že kačku může libovolně devalvovat a dělat podobné psí kusy sám, bez evropy.
    anonym
  • Klaus
    20.02.2009 7:50

    Jestli Klaus považuje za výhodu 40Kč za 1euro, pak se brzo na tento kurz může těšit. Pro investory je v této době země s vlatní měnou totálně neodhadnutelná a riziková, narozdíl od zemí platících eurem.
    ppp
    • Re: Klaus
      20.02.2009 15:55

      No tak, USD může jít do háje protože začnou tisknout dolary, na druhou stranu jim to vyváží budoucí přebytek exportu nad importem. Euro půjde do háje až se bude pomáhat Irsku, Řecku, Itálií atd. CHF půjde taky, protože švýcarský banky odskáčou angažovanost na toxických papírech. Ale proč by měla jít Koruna ke 40? JENOM kvůli sentimentu, protože náš dávají do jednoho pytle z Polskem a Maďarskem. Souhlasím že za Korunu můžeme děkovat.
      Me2d
    • Re: Klaus
      20.02.2009 11:28

      na jedné straně je pro investory určité riziko, na straně druhé je tu pro ně velmi příznivý kurz. Takže se to zdá vyvážené. Figl je v tom, že firmy co se nebojí rizika bývají zdravější.
      mpixel
      •  
        20.02.2009 11:43

        Je vidět, že neděláte finančího ředitele v žádné firmě :-)
        Giuseppe_akcie
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data