Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Martin Novák: Trend cen elektřiny obrací, investice ČEZ směřují do nových technologií

Martin Novák: Trend cen elektřiny obrací, investice ČEZ směřují do nových technologií

08.08.2018 7:26

ČEZ hlavními čísly za druhé čtvrtletí – tržbami, čistým ziskem i EBITDA – zaostal za odhady analytiků. Potvrdil však celoroční cíle pro letošní rok jak na úrovni čistého zisku tak EBITDA. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák upozorňuje na rostoucí srovnatelné provozní výnosy i na současné prodeje elektřiny za forwardové ceny, které se pohybují významně nad cenami dřívějších předprodejů. „Pokud ceny vydrží na této úrovni, tak to bude jistě mít pozitivní vliv na naše výsledky v dalších letech,“ říká Martin Novák, který rok 2018 z pohledu výsledku firmy vůči cenám elektřiny označuje za dno. Jak vnímá aktuální diskusi kolem způsobu a horizontu, kdy má být jasno o profinancování dostavby nových jaderných bloků? Jak hodnotí napjatý vývoj kolem prodeje aktiv v Bulharsku i situaci v Turecku? Kam a do čeho především hodlá ČEZ investovat a expandovat? Jsou na stole konkrétní akvizice? Jaký je pohled na odměnu pro akcionáře?

Patria.cz: ČEZ za druhé čtvrtletí roku 2018 u hlavních čísel (tržby, EBITDA, čistý zisk) zaostal za odhady analytiků. Jaký je Váš celkový komentář k výsledkům? Co byste v rámci nich především vyzdvihl?

Já bych to shrnul do dvou oblastí. Tou první by bylo vyloženě srovnání pololetí, kdy poklesla EBITDA o 4,4 miliardy neboli 14 %. Na druhou stranu je v tom asi 1,6 miliardy korun, které se vykompenzují ve druhém pololetí, takže ten pokles už není tak veliký.

Tou druhou zprávou je, že relativní pokles na zisku, hlavně na čistém zisku, je vyvolán tím, že jsme měli hodně pozitivních mimořádných položek právě v prvním pololetí roku 2017.

To, že všechno běží podle našich plánů, stvrzujeme tím, že jsme potvrdili očekávku ve výši 51 – 53 miliard na EBITDA a 12 – 14 miliard na čistém zisku.

Patria.cz: Čemu připisujete ve druhém kvartálu zaostání na tržbách za konsensem, očekáváním analytiků? Připadá to zásadní měrou na jednorázové efekty a vlivy či na jaké další faktory?

U tržeb je důležité se podívat na srovnatelné provozní výnosy, které rostou o 1 %. Tržby účetně klesají o 14 %, ale reálně rostou o 1 %. Proč je vidět tak velký pokles 14 %? Je to proto, že se změnila metodika v souvislosti se standardem IFRS 15, podle kterého se teď jiným způsobem vykazují náklady, ale i výnosy, z přeprodeje distribučních poplatků. To jsou poplatky, kdy my prodáváme elektřinu někomu, kdo není na našem distribučním území. Do konce minulého roku se to účtovalo jak na straně nákladů, tak na straně výnosů. Teď se to tak nově neúčtuje, čímž se výnosy na první pohled snížily, ale je to jen opticky, protože stejná částka se zároveň neúčtuje do nákladů. Proto je tam „pokles“ na výnosech a proto jsme uvedli nový řádek „provozní výnosy srovnatelné“, který to dává na stejnou úroveň. A zde jsou výnosy o 1 % vyšší.

Patria.cz: Po druhém čtvrtletí potvrzujete výhled, očekáváte tedy jeho naplnění. Jsou ve druhé polovině roku nějaké zásadnější vlivy, které by mohly mít do této očekávky výraznější dopad a vyvolat výkyv?

Těch vlivů může být několik. Ten nejvýraznější vliv je provoz zdrojů, tedy jak budou fungovat naše elektrárny. Předpokládáme, že budou fungovat v souladu s  plánem, ale kdyby neočekávaně mělo dojít k výpadku, tak by to samozřejmě mělo negativní vliv. Potom máme jednu pozitivní věc. Pokud by doběhl soudní spor se SŽDC o elektřinu, neodebranou v roce 2011 v náš prospěch, tak bychom v tomhle roce mohli získat navíc až 1,1 miliardy korun. To jsou dvě hlavní věci, které mohou zisk zásadním způsobem ovlivnit.

Další oblastí jsou možné akvizice v sektoru ESCO a obnovitelných zdrojů. Pokud by se nám podařilo do portfolia začlenit nějaké nové obnovitelné zdroje nebo ESCO firmy, tak by to mělo pozitivní vliv na výsledek EBITDA a také na čistý zisk.

Patria.cz: O jednu miliardu korun meziročně stouply náklady na emisní povolenky. Jaké jsou Vaše projekce pro další vývoj trhu s nimi a očekávaný průmět tohoto vývoje do hospodaření?

Co se týče emisních povolenek tak, jak víte, vyrostly zásadním způsobem. Nárůst cen elektřiny od od začátku roku je z drtivé části dán nárůstem ceny povolenky z necelých 8 euro na necelých 18 euro. To znamená o 10 euro. Ten růst je dán primárně předpokladem, že v roce 2019 opravdu dojde ke stažení části povolenek z trhu v rámci Market Stability Reserve. Už to je prakticky jistá věc, a proto ta povolenka takhle drasticky roste.

Pokud by ta bilance měla být v dalších letech jiná, což se může stát, tak by to zase mělo tlak na povolenku směrem dolů. My to děláme tak, že v momentě, kdy zajišťujeme prodeje elektřiny, tak musíme zamknout povolenku, aby nás toto riziko neohrozilo. Takže pro nás z toho moc rizik nevyplývá.

Patria.cz: I v souvislosti nárůstu cen povolenek – posuňme se k expanzi v oblasti obnovitelných zdrojů. Poohlíží se ČEZ v tuto chvíli po konkrétních transakcích v tomto segmentu?

Máme několik společností z ESCO oblasti, na které se teď intenzivně díváme. Hlavně v nejbližší západní Evropě. V momentě, kdy nějaká akvizici proběhne, tak to budeme komunikovat. V obnovitelných zdrojích je to velmi podobné. Máme spoustu projektů, které vyhodnocujeme. Bavíme se s možnými prodávajícími a opět, v momentě, kdy se taková transakce stane, tak ji oznámíme. V této oblasti probíhá opravdu intenzivní práce, ale pro jakékoliv akvizice máme přísná interní kritéria na jejich výnosnost.

Patria.cz: V bezprostředním komentáři k výsledkům jste poznamenal, že na trhu sledujete obrat cen elektřiny a rok 2018 v této souvislosti z pohledu dopadu do hospodaření považujete za dno. Očekáváte další pozitivní průmět do hospodaření proti situaci, kterou vidíme dnes? Předprodáno máte na rok 2019 nyní 77 procent kapacity na ceně u 33 EUR, aktuální forwardy se přitom pohybují kolem 45 EUR…

A my teď prodáváme elektřinu za současné forwardové ceny, které jsou významně vyšší, než ceny historické. Takže nám to pomáhá posunout cenu směrem nahoru pro rok 2019 a ještě víc pro roky 2020 a 2021. Pokud ty ceny vydrží na této úrovni, tak to bude jistě mít pozitivní vliv na naše výsledky i v dalších letech.

Patria.cz: Disponujete konkrétnějšími odhady či scénáři?

U ceny elektřiny je to obtížné. Je to komodita. Tlačí ji nahoru trochu cena uhlí, trochu cena plynu, hodně povolenka, což je regulatorní zásah. V momentě, kdy nejste schopní predikovat cenu komodity, tak je lepší se zajišťovat proti všem negativním scénářům. Je to stejné jako s predikováním cen ropy na léta dopředu. To také reálně nikdo neumí. V takové nejistotě můžete mít jen jedno, a to je dobrá zajišťovací strategie, kterou potřebujete i pro ratingové agentury.

a

Foto: Patria.cz. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák (vlevo) a ředitel útvaru centrální controlling Jan Klaus

Patria.cz: Klíčovým tématem kolem ČEZ je financování jádra. Premiér Andrej Babiš by o způsobu profinancování nových zdrojů chtěl mít dle svého vyjádření jasno do konce roku. Můžete proces okomentovat z pozice managementu ČEZ?

V červnu se vládní výbor, který se zaobírá nalezením správného investorského modelu pro profinancování dostavby jaderných bloků, rozhodl, že odloží své finální rozhodnutí do konce roku 2018. Rozpracovává několik alternativ. Do té doby, než přijde s nějakým doporučením, tak nemá cenu toto komentovat.

Doporučení výboru bude brát v potaz pro a proti všech možných scénářů. Zatím je asi předčasné to komentovat. Je lepší počkat na výsledek práce výboru.

Patria.cz: Vyjma jádra, co jsou hlavní oblasti, kam ČEZ směřuje a v blízké době bude směřovat své investice?

Dnes je de facto hotova obnova našich uhelných zdrojů. Dál budeme investovat do vylepšování jednotlivých zdrojů, jak uhelných, tak jaderných. Ale ta hlavní investiční aktivita teď směřuje do oblasti obnovitelných zdrojů, což je celoevropský trend a ČEZ si nemůže nechat ujet vlak. Jdeme teď hlavně do zemí se stabilním regulatorním prostředím, tedy do oblasti západní Evropy – Německo, Francie. Ale díváme se i na jiné trhy. Jsou to více méně on-shore větrné farmy - jak stojící větrné farmy, kde už máme relativně velké množství výkonu v Německu, tak i developerské projekty.

Teď se díváme na několik dalších příležitostí v developmentu v obnovitelných zdrojích, které nabízí vyšší výnos než běžící a stojící aktiva  - která zas mají tu výhodu, že okamžitě generují cash flow, EBITDA a čistý zisk. Další větví investování jsou ESCO služby jak v České republice, kde jsme provedli několik akvizic, tak zároveň i v zahraničí – zejména na Slovensku, pak v Polsku, v Německu. Německý Elevion je toho dobrý příklad. To byla asi největší akvizice v oblasti ESCO služeb a tam čekáme významný růst.

Patria.cz: Zastavme se u Bulharska. Uvedli jste, že jste podali správní žalobu. Jaké další kroky a jaký další scénář očekáváte? Dopad do čísel roku 2018 jste označil za minimální…

Vliv do výsledků 2018 by tam neměl být žádný. Pokud se ta transakce uzavře, tak se to stane ke konci roku tak, jak je to naplánováno. Vliv na EBITDA to tedy mít nebude. Počkáme, uvidíme, jak to tam bude probíhat, jaká je rychlost soudního systému v Bulharsku. Zatím proces běží, máme jednoho zájemce, se kterým máme podepsánu exkluzivitu. Dokud toto trvá, na tom vztahu nic nemění a pokračujeme ve snaze jim aktiva prodat.

Patria.cz: V rozhovoru po předchozím čtvrtletí jsme se dotkli Turecka. Jak se posunula situace a strategie tam?

V Turecku se změna strategie nerýsuje. Máme tam distribuci, máme tam výrobní aktiva. Provozně se těm firmám daří. Bohužel ne tak dobře se daří turecké liře. Od doby, co jsme se viděli naposledy, ještě dále zdevalvovala a prolomila hranici pěti tureckých lir za dolar. To samozřejmě zatěžuje nejenom nás, ale všechny subjekty v Turecku, vlastně úplně každého, kdo tam má nějaké delší projekty.

Schopnost financovat se v Turecku tureckými lirami je, pokud potřebujete opravdu hodně peněz, minimální. Všichni si musí brát úvěry v dolarech, a právě díky volatilitě turecké měny nebyl a není k dispozici hedging na delší období. Tudíž jste vystaveni kurzovému riziku, které vede k tomu, že když máte část tržeb v lirách a dluhy v dolarech, tak se Vám ty dluhy relativně navyšují. To je situace, která tam je v celém sektoru, v celé turecké ekonomice. My se s tím, stejně jako ostatní, snažíme zacházet a jednat s bankami o tom, jak se k tomu postaví.

Patria.cz: Zvažujete prodeje aktiv v zemi?

Probíhají tam nějaké debaty. Ale podepsanou transakci určitě nemáme. A nejsme tam sami. Jsme tam s naším partnerem, se kterým se musíme vždy na všem dohodnout.

Patria.cz: Nejen z pohledu rostoucích cen elektřiny a očekávaného pozitivního dopadu do výsledků nemůžeme obejít téma odměny pro akcionáře, dividendy.

Na to je ještě brzo, na naší dividendové politice se nic nemění. Nyní jsme teprve v pololetí roku 2018 a o dividendě 2018 se reálně rozhoduje na jaře roku 2019. Teď bych to ještě nekomentoval.

a

Martin Novák vystudoval VŠE v Praze, fakultu mezinárodních vztahů. Absolvoval také Executive Master of Business Administration Program (MBA) na KATZ School of Business, University of Pittsburgh se zaměřením na energetiku. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 - 2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze. Ve Skupině ČEZ působí od roku 2006. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance Skupiny ČEZ a od října 2011 i místopředsedou představenstva ČEZ, a. s.

Rozhovor vedli Josef Němeček a Gabriela Žáková.

 
 

Čtěte více:

Pavel Cyrani z představenstva ČEZ: V energoslužbách věříme v partnerství velkých
04.12.2017 12:08
Chytré termostaty, klimatizace, střešní fotovoltaiky. Oblast, ve které...
Transformace ČEZ může dávat smysl sama o sobě, říká finanční ředitel Martin Novák
21.03.2018 7:34
Případná transformace ČEZ, která zahrnuje možnost rozdělení na novou e...
Finanční ředitel ČEZ Martin Novák: V dividendě jsme agresivnější než ostatní
14.05.2018 11:26
ČEZ je se svým návrhem dividendy za loňský rok ve srovnání s jinými en...
ČEZ potvrdil celoroční cíl zisku i tržeb, do čtvrtletí promluvilo přecenění kontraktů
07.08.2018 8:24
Tuzemská energetika ČEZ ve druhém letošním čtvrtletí dosáhla upravenéh...
ČEZ: Ohled za 2Q18 (komentář analytika)
07.08.2018 12:21
ČEZ zaknihoval výsledky za druhé čtvrtletí 2018 pod odhadem analytiků ...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více