Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Pavel Cyrani z ČEZu: Tahounem cen elektřiny je především plyn a povolenka. Teď musíme zvládnout statisíce nových odběratelů, pak počítat tržby a výhled

Pavel Cyrani z ČEZu: Tahounem cen elektřiny je především plyn a povolenka. Teď musíme zvládnout statisíce nových odběratelů, pak počítat tržby a výhled

22.10.2021 15:24
Autor: Redakce

Cena plynu, která více než ztrojnásobila a v našem regionu se do cen elektřiny promítá nejvíce, a cena povolenky, která zdvojnásobila. To jsou podle ředitele divize obchod a strategie a místopředsedy představenstva společnosti ČEZ Pavla Cyraniho hlavní faktory, které stojí za prudkým růstem cen energií na trzích. Trhy dle slov Cyraniho věří, že se plyn někdy v roce 2024 vrátí na poloviční ceny, očekávané pro rok 2022. Jak se to vše propíše do výsledků ČEZ? Pro skupinu je nyní nejdůležitější procesně zvládnout úlohu dodavatele poslední instance, kterou začala náhle sehrávat pro statisíce zákazníků, na odhady dopadů tohoto vývoje na skupinové tržby je ještě brzy. Očekávku na příští rok bude společnost komentovat při zveřejnění výsledků za třetí čtvrtletí na začátku listopadu, řekl Cyrani během rozhovoru s Patria.cz na okraj čtvrtečního setkání s novináři.

č1
Zdroj: Prezentace ČEZ

Patria.cz: Kde vy osobně vnímáte hlavní důvody enormního růstu cen energií, tedy elektřiny a plynu?

Důvody jsou v podstatě dvojí. Největší důvod je nárůst ceny plynu, která se více než ztrojnásobila proti cenám před rokem. Ta se v našem regionu promítá do cen elektřiny nejvíce. Druhý největší efekt je nárůst ceny povolenky, která se zdvojnásobila. Kombinace těchto dvou faktorů vede k růstu ceny elektřiny.

č2
Zdroj: Prezentace ČEZ

Na straně emisní povolenky je to podle všeho taženo zpřísňující se legislativou, respektive zpřísňujícími se cíli Evropské unie v oblasti snižování emisí CO2. Na straně plynu je to disbalance mezi nabídkou a poptávkou, za čímž stojí loňská tuhá zima, která zanechala prázdnější zásobníky proti dlouhodobému průměru, a rychlé ekonomické zotavování po Covid-19, které zažíváme nejen my, ale i zbytek Evropy a zbytek světa. To naopak táhne poptávku nahoru. To se tedy potkává v Evropě. Do toho navíc hraje fakt, že Rusko chce zvýšit dodávky plynu až po zprovoznění Nord Stream 2.

Patria.cz: Skupina ČEZ nejnověji oznámila, že do režimu dodavatele poslední instance přebírá téměř 400.000 odběratelů elektřiny. Dokážete v současnosti odhadnout, jaká by mohla být konverze na zákazníky ČEZu, a jaký efekt by to mohlo mít na tržby?

Na to je nyní skutečně brzy. Jsme na úplném začátku. Pro nás je nyní nejdůležitější zvládnout režim dodavatele poslední instance, všechny informovat, zajistit zálohy, a v druhém kroku nabídnout rozumný produkt. Dopad na tržby je v tuto chvíli obtížné předpovídat.

Patria.cz: Jaký je aktuální tržní podíl ČEZu z pohledu dodavatele elektřiny a plynu a očekáváte z hlediska podílu pozitivní posun?

To je druhá strana téže mince. Dopad na tržní podíl teprve uvidíme. Jak říkám, nyní žijeme procesním zvládnutím, a pak uvidíme výsledky z něj.

Patria.cz: Oznámení o zdražení elektřiny (o třetinu) a plynu (až o dvě třetiny) od počátku roku vyvolalo značný rozruch. Vidíte ve světle tohoto bodu a ve světle potenciálně nových zákazníků prostor ke zlepšení výhledu na letošní rok?

Nechci to nyní komentovat. Kvartální výsledky, potažmo výhled na příští rok budeme komentovat v rámci zveřejnění výsledků za první tři čtvrtletí 9. listopadu.

cyrani pavel
Pavel Cyrani

Co ještě zaznělo na čtvrtečním setkání ČEZu s novináři?

Vysoká cena elektřiny, která ve středu zavírala na burze PXE na 128 EUR za MWh, má na výsledky ČEZu obecně pozitivní dopad, podotkl Cyrani na dotazy novinářů. Logika fungování předprodejů je ovšem taková, že dopad na nejbližší období je omezený, větší by mohl být na delší období

Vývoj na nejbližší období je podle Cyraniho těžké předjímat. Pokud se ale podíváme na tržní očekávání, tak při pohledu dále do budoucna se trh domnívá, že cena klesne. „Trhy věří, že se plyn vrátí někam nad 20 EUR/MWh v roce 2024,“ uvedl Cyrani. To by byla méně než polovina proti roku 2022. Ceníky se přitom podle něj odvíjejí od cen, za které se firmě daří nakupovat na trhu. Z vývoje do budoucna lze podle Cyraniho usuzovat, že pokud se tato očekávání na pokles cen plynu naplní, „budeme zase zlevňovat“.

č3 

Zdroj: Prezentace ČEZ

ING. PAVEL CYRANI, MBA

Pavel Cyrani vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor mezinárodní obchod, a titul MBA. v oboru finance získal v USA na Kellogg School of Management.

Před nástupem do ČEZ, a. s. působil sedm let v management consultingu ve společnosti McKinsey & Company, kde se specializoval na sektor energetiky. Pavel Cyrani působí ve Skupině ČEZ od roku 2006 a kromě útvaru asset management řídil téměř čtyři roky útvar controlling v divizi finance.

Rozhovor byl uskutečněn ve čtvrtek 21. října 2021.

 
 

Čtěte více:

Martin Novák z ČEZ: Výsledky splňují naše očekávání, z vysokých cen emisních povolenek celkově Skupina ČEZ benefituje
11.08.2021 5:55
Výsledky splňují očekávání, což odpovídá tomu, že jsme ještě mírně vyl...
O čem všem je raketový růst cen energií v Evropě?
07.10.2021 11:21
Zřejmý cíl Evropy v podobě přerodu energetiky na nízkoemisní včetně kl...
Bohemia Energy končí, zlomil ji extrémní růst cen energií. Zákazníky přesměrovává jinam
13.10.2021 11:31
Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů ener...
František Kronus: Pro ČEZ bude dlouhodobě klíčové, kde se udrží cena energií
13.10.2021 18:39
Trhy aktuálně hýbou rostoucí ceny energií, inflace a začátek výsledk...
Šéfové států EU se shodli, jak na zdražování energií. Babišův požadavek na regulaci trhu ETS nenašel dost opory
22.10.2021 8:28
Po více než čtyřhodinové debatě se prezidenti a premiéři zemí Evropské...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    • Z křišťálové koule 17.8.2021
      27.10.2021 22:29

      https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4755132/ceny-elektriny-zrejme-uz-dosahly-sveho-maxima-cinsky-regulator-dale-reguluje-internetovy-sektor-a-futures-klesaji.html
      Mudr.c
    • Graf nade vše
      23.10.2021 17:55

      Z obrázku je patrné, že ceny povolenek rostly průběžně LINEÁRNĚ (z 34 na 60 = 1,8x), a že cena plynu vyletěla EXPONENCIÁLNĚ (z 16 na 60 = 3,75x). V grafu vyjmenované vlivy situaci dostatečně obhajují, zejména ten úplně poslední je velmi výživný. Rusofil byl to formuloval trošku jinak "k růstu přispěla i snaha Trumpa prosadit zastavení výstavby plynovodu" :-))) /// Tak teď přemýšlím, jaký graf asi škarohlídi podstrčili Babišovi, že orodoval za REGULACI povolenek...aha dole v legendě prohodili text u šedé a černé :-)))
      Mudr.c
    • To jsou hrozné plky
      23.10.2021 15:38

      A zlevní v létě,pokrytci.
      monarchista
    •  
      22.10.2021 20:26

      Doufám že čez zůstane státu…
      Čert

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

     TémaNázor
    22:57Kellnetovi
    20:51Re: Ridley
    20:48 
    20:47 
    20:43Ridley
    20:38 
    20:11 
    19:56 

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

      Analýzy online