Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bohemia Energy končí, zlomil ji extrémní růst cen energií. Zákazníky přesměrovává jinam

Bohemia Energy končí, zlomil ji extrémní růst cen energií. Zákazníky přesměrovává jinam

13.10.2021 11:31, aktualizováno: 13.10. 12:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Skupina se zhruba 900.000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zároveň požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Dosavadní premiér Andrej Babiš uvedl, že zástupci vlády se situací kolem ukončení činnosti firmy Bohemia Energy zabývají od úterý. Řeší, jak minimalizovat dopady na lidi, jednání pokračují i dnes.

"Skupina BOHEMIA ENERGY ukončuje s okamžitou platností dodávky elektřiny a plynu na českém energetickém trhu. K tomuto razantnímu kroku nás přiměl přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích, kdy cena obou dodávaných komodit, je nyní třikrát vyšší, než byla v loňském roce. Vždy jsme se pro Vás snažili zajistit co nejvýhodnější podmínky, ale tento bezprecedentní nárůst nám to již nadále neumožňuje," uvedla firma na svém webu. Zákazníci se podle ní nemusí obávat, že by zůstali bez energií, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance - tj. hlavní dodavatel na daném distribučním území. Podle společnosti je důvodem přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích.

Skupinu BEe tvoří největší alternativní dodavatel energií v ČR Bohemia Energy a dále společnosti Amper Market, Comfort Energy, Energie ČS (ve skupině je tato bývalá dceřiná společnost České spořitelny pro prodej elektřiny a plynu od listopadu 2020), Europe Easy Energy, X Energie a Slovakia Energy, která působila do letoška na Slovensku. Do skupiny rovněž patří finanční společnost BEplan poskytující poradenství a finanční plánování.

"Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat. Bohemia Energy jsme založili před více než 15 lety a naším posláním bylo být vždy spolehlivým a výhodným dodavatelem energií. Důvěra více než milionu zákazníků byla ohromným závazkem a posouvala nás neustále kupředu k poskytování co nejlepších služeb," řekl dnes majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600.000 zákazníků, plyn pak necelým 300.000.

Společnost Bohemia Energy byla založena podnikatelem Jiřím Písaříkem v říjnu 2005 jako dodavatel elektřiny pro malé a střední podniky. V roce 2006 začala společnost dodávat elektřinu také do domácností, o rok později vstoupila na slovenský trh. Zemní plyn začala dodávat v roce 2009. Kromě firem a domácností jsou klienty Bohemia Energy i obce. Tržby skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o sedm procent na 23,1 miliardy korun. Skupina loni dodala zákazníkům 5,68 terawatthodiny (TWh) elektřiny a 5,22 TWh plynu.

Co mají dělat zákazníci?

Bohemia Energy dnes uvedla, že prioritou celé skupiny je nyní poskytnout součinnost zákazníkům při přechodu k novému dodavateli a najít pro ně nejvhodnější možné řešení. Nadále mohou využít kontaktní infolinky či e-maily a zároveň jsou průběžně aktualizovány webové stránky jednotlivých společností se všemi potřebnými informacemi, uvedla firma. "Novou smlouvu s jakýmkoliv dodavatelem je nutné uzavřít do šesti měsíců. Případný odběr elektřiny nebo plynu je po tomto období považován za neoprávněný a hrozí nejen přerušení dodávek energií, ale i vymáhání náhrady za vzniklé škody a případně i odmontování elektroměru nebo plynoměru," píše na svém webu Energetický regulační úřad.

Pro zákazníky společnosti Amper Market, která do skupiny také patří, hledá Bohemia Energy podle oznámení řešení. "Chci se omluvit za komplikace klientům Amper Market, eventuálně Europe Easy Energy. Amper Market jsem Bohemia Energy v 2018 prodal se stoprocentně nakoupenou elektřinou," napsal na twitter bývalý majitel Amper Market Jan Palaščák.

innogy Energie avizovala zdražení plynu, ČEZ ho nevyloučil

Jedním z plynových dodavatelů poslední instance, zmíněných na webu Bohemia Energy, je společnost Innogy Česká republika a.s.

innogy Energie dnes oznámila, že zvýší od 20. listopadu ceny plynu; u základního produktu Standard to bude v průměru o 10,6 procenta. Důvodem je podle ní dramatický růst ceny komodity na velkoobchodních trzích. Zdražování připustila také společnost ČEZ.

Teplárenské sdružení ČR dnes mezitím uvedlo, že očekává největší meziroční zdražení tepla za posledních 13 let. Růst cen podle něj může být dvouciferný. Některé teplárny budou kvůli vývoji na trhu zvyšovat ceny ještě před koncem letošního roku, většina od začátku ledna, uvedlo dnes sdružení v tiskové zprávě. Výrobci a distributoři, kterých je ve sdružení 44, zásobují teplem přes 1,1 milionu domácností.

 

Zdroje: ČTK, Bohemia Energy

Foto: Bohemia Energy

 
 
 
 

Čtěte více:

Bitcoin a spotřeba energie
06.10.2021 5:50
Bitcoin využívá kvůli své těžbě hodně elektrické energie. Na jednu str...
Dechberoucí rally vynesla ČEZ nad 800 Kč/akcii
05.10.2021 10:00
Akcie energetiky ČEZ si ve výrazné rally sáhly na čerstvé devítileté m...
Země EU hledají shodu na společném řešení vysokých cen energií
05.10.2021 13:55
Politici zemí Evropské unie se snaží hledat společnou cestu, jak co ne...
Ceny plynu v Evropě letí vzhůru. EU slibuje rychlou reakci, ve hře jsou kompenzace i reforma trhu s povolenkami
06.10.2021 12:48
Evropská unie slíbila rychlou reakci na aktuální energetickou krizi, a...
Vláda je kvůli zdražování připravena zrušit DPH na energie, prohlásil premiér
07.10.2021 8:25
Vláda je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) připravena dočasně zrušit...
O čem všem je raketový růst cen energií v Evropě?
07.10.2021 11:21
Zřejmý cíl Evropy v podobě přerodu energetiky na nízkoemisní včetně kl...
Bohemia Energy končí, zlomil ji extrémní růst cen energií. Zákazníky přesměrovává jinam
13.10.2021 11:31
Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů ener...

Váš názor
  • Stojí za poslechnutí, začátek 18:10
    13.10.2021 20:13

    https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/radiozurnal/2021-10-13
    Mudr.c
  • Havlíček má jasno!
    13.10.2021 20:12

    Ministr Havlíček dnes v živém rozhovoru po 18.h v rádiu (CR1) označil BE za NESERIOZNÍHO dodavatele (Psychopat prý BE nazval šmejdskou firmou s nekalými praktikami). Před ním zástupce konzultantské společnosti stručně a velmi zjednodušeně vysvětlil obchodní model BE, který v r.2020 přinesl skupině zisk 7mld Kč. Obchodním modelem bylo omezovat DLOUHODOBÉ kontrakty a upřednostňovat KRÁTKODOBÉ dokupy. Prostě jejich model je poslal do kytek, byl asi nevyvážený, možná hodně riskantní, ovšem DO LOŇSKA snášel akcionářům zlatá vajíčka... /// Podle názoru konzultantské firmy: "EU resp. Evr.komise tlačila nákupy na NEJVYŠŠÍ ÚROVNI právě na ty SPOTOVÉ ceny, protože se to v posledních letech zdálo výhodné a ODMÍTALI s hlavními dodavateli Norskem či Ruskem uzavírat tzv.DLOUHODOBÉ kontrakty." Pak dále řekl:"co by v situaci pomohlo je urychlené dokončení a zprovoznění NS2" a co lze dělat k zajištění stability tady v Česku "to je úprava podmínek co se bude dít s konkrétními dotčenými zákazníky PO OCHRANNÉ LHŮTĚ 6 MĚSÍCŮ" (teď můj komentář: no asi Franta nebo Pepa jen tak levou zadní hned zítra nepoběží do ČEZu, o kterém ví z novin, že PRÁVĚ MINULÝ TÝDEN od PÁTKU zcela překopal CENÍKY) /// TAKŽE Z JEDNÉ STRANY ŠMEJDSKÁ FIRMA A Z DRUHÉ STRANY DRŽÍ BASU SE SVÝMI MILIARDÁŘSKÝMI AKCIONÁŘI?? No možná jen nechtěli nahrát ODS na smeč s tím zdražováním.... /// Na půdě Evropské komise se nyní diskutuje, jak zacílit podporu na sociálně slabé občany. To je asi v pořádku. No ale starali by se tolik o svého voliče, kterého celý 1 či 2 roky zpět krmí potravou o "využití plynu Ruskem jako politického nátlaku"? Kdo stojí za zpožděním zprovoznění NS2? Kdo upřednostňuje SPOTOVÉ CENY? No právě proto se politici chytli za nos a snaží se hledat partyzána mimo své dobře placené posty.... /// odkaz na 10min rozhovor, fakt stojí za to!! od času 18:10 --- https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/radiozurnal/2021-10-13
    Mudr.c
  •  
    13.10.2021 12:42

    Ty dohady co za tím všechno stojí mě už začínají lézt na nervy, ale především to, že jako EU nejsme schopni čelit takovýmu bezprecedentnímu zvyšování cen. Na co tu Unii máme? A co bude následovat dál, na co se můžeme ještě těšit? Mě se zdá, že logicky je za tím Amík, kterej zoufale potřebuje prodat plyn z břidlic, arci stále ještě 2x dražší. A neochota Bruselu certifikovat plyn z Ruska. Tak za nějakou dobu zdražování tu máme Bidena coby zachránce.
    ricochet
    •  
      13.10.2021 13:19

      Amík za tím není, to garantují. On totiž ten blázen Biden dělá to samé co EU, odstavuje Ameriku od spolehlivých zdrojů energie. Plyn se sice ještě těží ale je po něm obrovský hlad jak v průmyslu tak v domácnostech. Biden za 8 měsíců odělal Ameriku energeticky závislou. Za doby T45, Amerika energie vyvážele, not anymore. Believe me! Co za tím stojí? Energetická politika Bruselu. Nesmyslné dotování OZE, omezování fosilních zdrojů a emisní povolenky což jest největší darebactví. Emisní povolenky jsou kšeft pro instituce, jež vůbec nemusí existovat. Jen tahají lidem z kapes peníze…
      Čert
  •  
    13.10.2021 12:40

    Rodiče mají elektřinu od Energie ČS. Dlouhodobě dobré ceny, vše v pohodě. A před 2 měsíci Energii ČS koupila Bohemia Energy...
    qwer
  •  
    13.10.2021 12:26

    Takzvaných energo šmejdů není potřeba litovat. Trh nám opět udělal dobrou službu a ukázal sílu ozdravného efektu krize, kdy nefunkční a pochybné projekty spláchne jedna větší vlna. Ale už bylo namále, protože EU začíná kvůli cenám energií připravovat záchranu kdekoho..
    bob
    •  
      13.10.2021 12:35

      Ano, za normálních podmínek teda při zachování zásad volného trhu, se tohle děje a trh si poradí. My ale žijeme v evropském regulovaném-dotovaném tržním prostředí. Takže, krachování firem je možné jen očekávat a to ne jenom v energetice. Doprava a logistika, služby …
      Čert
  • Krize kosí neschopné
    13.10.2021 12:01

    Krize vždy kosí neschopné a čistí trh. Ti silní a moudří přežijí.
    Rajče
    • Re: Krize kosí neschopné
      13.10.2021 12:46

      To je dobrý názor. Škoda, že byl tabu v krizi za korony, to se prosazoval nejpřísnější socialismus až komunismus.
      ricochet
    • Re: Krize kosí neschopné
      13.10.2021 12:19

      proč neschopné? Já vím přesně co je zničilo, ale zajímal by mě Tvůj názor.
      vikeza
      •  
        13.10.2021 12:35

        Zničilo je to, že neměli předkoupeno dostatek energie do budoucna a spoléhali, že pozdějhi nakoupí levněji. Bohemia energy je první, ale určitě ne poslední...
        qwer
        •  
          13.10.2021 13:02

          Jj, naprosty souhlas.. jejich risk management stal ocividne za prd a byl to od nich proste cisty gamble.. Taky jsem jim to chtel napsat v odpovedi na tu zmenu smlouvy. Ja mel podepsany fix na 2 roky s fixni cenou az do konce 2023 uz od kvetna se zacatkem dodavek v listopadu. Nic jsem jim nakonec nepsal a zrusil prechod k nim.. V ramci retence CEZ jeste minuly tyden daval hodne slusne ceny pri fixu na 2 roky a ted jen vidim, ze jsem dobre udelal..
          .TBD.
    • Re:Letadlo doletělo
      13.10.2021 12:09

      .... tedy spadlo, že....
      Bo
      • Re:Letadlo doletělo
        13.10.2021 13:38

        Sice to zavřeli sami, ale divil bych se, kdyby někoho z dodavatelů/odběratelů/bank nějaké padající trosky taky netrefily. Nejspíš byli jen rychlejší a návrh na konkurz/insolvenci už měl někdo napsaný v šuplíku.
        Zvonička
  • To je hrůza!
    13.10.2021 11:50

    Co bude Pavel Liška žrát?
    HenryFord
    • Re: To je hrůza!
      13.10.2021 12:22

      rejža ho podrží
      francv
      •  
        13.10.2021 12:36

        Půjdou dělat reklamu pro ČEZ...
        qwer
Aktuální komentáře
19.03.2024
12:51Preview výsledků ČEZ za rok 2023: Slabší trading, cenové stropy a windfall tax stlačí zisk, dividenda dosáhne až 56 Kč  
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení