Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Deficit amerického rozpočtu bude výrazně vyšší, než se čekalo

ČTK: Deficit amerického rozpočtu bude výrazně vyšší, než se čekalo

05.02.2008 8:14
Autor: ČTK

Washington 5. února (ČTK) - Deficit federálního rozpočtu Spojených států by měl v příštím fiskálním roce činit zhruba 407 miliard dolarů (asi 7,1 bilionu Kč). Počítá s tím návrh rozpočtu, který včera Kongresu předložil ke schválení prezident George Bush. Navrhovaný deficit je mnohem vyšší, než s jakým Bílý dům počítal zhruba před půl rokem, a za strukturu rozpočtu Bush sklidil kritiku i z vlastních řad.
 
Bush přiznal, že vyšší schodek rozpočtu je do značné míry výsledkem poklesu dynamiky hospodářského růstu. Velkou část rozpočtu ale budou plnit i vojenské výdaje na financování přítomnosti americké armády v Iráku a v Afghánistánu. Loni v červenci Bush předpokládal, že deficit bude činit 213 miliard dolarů.

Celkové výdaje se vyšplhají na 3,11 bilionu dolarů a vůbec poprvé v historii překročí hranici tří bilionů dolarů. Příjmy by měly činit zhruba 2,93 bilionu dolarů. Plán předpokládá, že se jen minimálně zvýší výdaje na domácí programy.

"Hlavním důvodem ke zvýšení deficitu je z krátkodobého pohledu soubor opatření, který prezident navrhl na podporu ekonomiky," uvádí dokument. Bush se totiž rozhodl podpořit ekonomiku daňovými úlevami a žádá, aby úlevy byly trvalé. Objem daňových úlev a různých pobídek by měl dosáhnout zhruba 150 miliard dolarů.
 
Důvodem k růstu deficitu je vedle zpomalení ekonomiky a nižšího výběru daní i nutnost vynaložit více peněz na financování válečných konfliktů. Pentagon sice bude mít k dispozici zhruba 515 miliard dolarů, což znamená nárůst o 7,5 procenta, skutečné náklady na financování armády by však měly být vyčísleny až později.

Předložený návrh podrobili kritice demokraté i republikáni. Číselné údaje prý mohou být úmyslně zavádějící, a to právě proto, že nepočítají s úplnými výdaji na válku v Iráku a v Afghánistánu. Veřejné finance by tudíž mohly být v horším stavu, než se z návrhu rozpočtu zdá.

Bush navíc požadoval 70 miliard dolarů pouze na financování vojenského konfliktu v Iráku a v Afghánistánu, předpokládá se ale, že tato částka pokryje pouze část fiskálního roku. Administrativa uvedla, že o peníze na financování vojenské přítomnosti v Iráku si řekne později.

"Tento rozpočet chrání Ameriku a podporuje hospodářský růst. Kongres jej musí schválit," řekl Bush po setkání s členy kabinetu. Vysoký schodek bude muset řešit až Bushův nástupce, protože Bush ve funkci definitivně končí v lednu příštího roku.

S horším vývojem je nutné počítat i v tomto fiskálním roce, který končí 30. září. Deficit by měl činit 410 miliard dolarů, ačkoli jej Bush ještě před půl rokem odhadoval na 258 miliard dolarů. Výdaje se vyšplhají asi na 2,93 bilionu a příjmy na 2,52 bilionu dolarů.

Deficit v letošním i příštím roce bude výrazně vyšší než loni, kdy činil 162 miliard USD. Schodek rozpočtu se tak přiblíží na dohled rekordu z roku 2004, kdy činil 413 miliard dolarů. Z toho důvodu také Bush zmrazil peníze na některé domácí programy, třeba na stavbu silnic či na pomoc nejchudším. Uskrovnit se bude muset i státní program zdravotní péče Medicare.

I když je důvodem k obavám už současný deficit, experti na sestavování státního rozpočtu varují, že bude ještě hůř. Ameriku totiž čeká vlna takzvaných "baby boomers", kdy začnou do důchodu odcházet populačně silné ročníky z poválečného období. Prvním "baby boomers", kteří se narodili v roce 1946, letos bude 62 let.


Váš názor
  • Tak jak je to?
    05.02.2008 8:34

    V příštím fiskálním roce výdaje 3,11 bil. a příjmy 2,93 bil.: ať počítám, jak počítám ke schodku 407 mld. se nemůžu dobrat.
    Tom
    • Re: Tak jak je to?
      05.02.2008 9:41

      země neomezených možností.....
      THR
    • Re: Tak jak je to?
      05.02.2008 8:51

      Jde o ekonomiku a jeste k tomu v Americe = napriklad 10 +10 muze byt i 30... a v polovine tohoto roku i 40...
      pm
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m