Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Visa - Příběh úspěchu navzdory úvěrové krizi...

Visa - Příběh úspěchu navzdory úvěrové krizi...

22.05.2008 14:14
Autor: 

Zatímco je v USA téměř celý sektor finančních služeb pod tlakem, americký provozovatel sítě platebních karet, společnost Visa, zatím zpomalujícím spotřebitelským výdajům odolává. Dva měsíce poté, co Visa vstoupila na trh jako největší IPO v historii, se její akcie obchodují o 46 % výše.

Visa



První čtvrtletní výsledky, které Visa reportovala jakožto veřejně obchodovaná společnost minulý měsíc, překonaly očekávání Wall Street (0,44 USD/akcii), když dosáhly 314 mil. dolarů neboli 0,52 dolarů na akcii.

Americká ekonomika je sice blízko bodu mrazu a spotřebitelskou poptávku potlačují rostoucí ceny potravin a energií, nicméně analytici odhadují, že Visa by si měla vést i nadále dobře. „Jste-li investor, je to jeden z nejpevnějších titulů, které v tomto prostředí můžete držet,“ uvedl ředitel investiční společnosti Cowen and Company Moshe Katri.

Visa profituje z poplatků bank a vydavatelů platebních karet, kteří využívají její síť. Společně se svým hlavním rivalem MasterCard, jehož akcie za poslední rok zhodnotily o 29 %,v zásadě ovládla tento segment úvěrových karet..

MasterCard



Před dopady úvěrové krize chrání oba tyto giganty fakt, že nepůjčují přímo spotřebitelům. Naproti tomu srovnatelné společnosti jako Discover nebo American Express čelí hrozbě negativního dopadu skutečnosti, že stále více spotřebitelů nesplácí své dluhy z kreditních karet. Velké finanční instituce s velkým portfoliem úvěrů poskytovaných prostřednictvím kreditních karet, jako je Citigroup nebo Bank of America, se již v posledních měsících začaly připravovat na takový scénář navyšováním svých rezerv na úvěrové ztráty.

Naproti tomu je pro Visu a Mastercard rizikem pokles spotřebitelských výdajů uskutečněných prostřednictvím kreditních nebo debetních karet. To se zatím nezdá být velký problém, jelikož spotřebitelé po celém světě používají při placení stále více elektronické než tradiční formy, jako je hotovost nebo šeky. Očekává se, že transakce kreditními a debetními kartami ve světě celkově do roku 2012 porostou ročně o 15 %.

Navíc se zdá, že současná situace neodrazuje spotřebitele od používání karet. Ti Američané, kteří si kvůli zadlužení na svých domech již nemohou vzít jiné půjčky, využívají ve vzrůstající míře své kreditní karty, aby vůbec vyšli.

I ti spotřebitelé, kteří bojují s horší ekonomickou situací a snižují své výdaje, stejně používají své debetní karty při placení za potraviny a benzín. Z toho profituje právě Visa, jejíž tržby tvoří zhruba z poloviny příjmy z transakcí prostřednictvím debetních karet, zatímco u MasterCard je to jen asi čtvrtina celkových tržeb.

„Zpomalení americké ekonomiky by nemělo mít velký vliv na objemy. Rostoucí ceny potravin a energií by se mohly naopak promítnout spíše do mírného růstu objemu plateb debetními kartami,“ napsal minulý měsíc ve zprávě analytik SunTrust Robinson Humphrey, Andrew Jeffrey.

Jak společnost Visa, tak společnost MasterCard zaznamenaly v poslední době fenomenální nárůst zahraničních plateb kartami. Společnosti při zveřejňování výsledků za minulý měsíc oznámily, že používání karet rostlo v Latinské Americe a některých částech Asie dvojciferným tempem.

Nejvýznamnějším faktorem růstu obou společností bylo pravděpodobně přeshraniční používání karet – poplatky, které klienti platí za použití karet v zahraničí. Během prvních třech měsíců tohoto roku dosáhly tyto poplatky více než pětiny čistých tržeb Visy i MasterCard. Tyto příjmy rovněž přinášejí velmi vysoké marže. „Tato složka je pro obě společnosti vysoce zisková,“ uvedl Katri.

Globální ekonomické zpomalení či ještě vyšší ceny komodit, které by vedly k omezení cestování, by tak obě společnosti mohly značně poškodit. Katri se domnívá, že se Visa proto spíše obává zpomalení leteckého provozu, než celkového poklesu spotřebitelských výdajů.

Společnosti čelí i jiným problémům – např. několika právním sporům kvůli struktuře svých poplatků či snížení počtu zákazníků ze strany bank, pokud bude krize finančního sektoru pokračovat. Celkově je ovšem výhled do budoucnosti pro obě společnosti spíše slibný.

Podle odhadů Wall Street oznámí Visa za fiskální rok 2008, který končí v září, zisk ve výši 2,03 USD na akcii a tržby 6,14 mld. USD. Pro příštích pět let předpokládají analytici více než 20% růst zisku ročně. Pro společnost Mastercard odhadují růst zisku ve stejném období na 19 % ročně.

„Ohledně schopnosti společností překonat zbytek trhu panuje v současnosti velký optimismus,“ uvedl analytik newyorské společnosti Macquarie Capital, která uvádí pro obě společnosti doporučení „neutral“. „Zdá se mi, že v současné době jsou obě společnosti nadhodnoceny.“ Poměrové ukazatele u akcií Mastercard pro fiskální rok 2009 dosahují 26x; u akcií Visy za stejné období 33x.

Ačkoli jak Visa, tak MasterCard mají prostor ke snížení nákladů, aby tak udržely růst zisku v případě, že se tržby začnou zpomalovat, jejich akcie vypadají nadhodnoceně. Takže i když se analytici shodují, že akcie Visy i MasterCard je záhodno držet, možná není ten správný čas ke koupi dalších kusů akcií. Investorům se možná vyplatí počkat.

(Zdroj: CNNMoney.com)

Pozn.: Článek je převzat ze serveru CNNMoney.com a uvedené názory a doporučení se nemusí nutně shodovat s názorem Patrie


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university