Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pád vlády - Co bude následovat?

Pád vlády - Co bude následovat?

25.03.2009 12:21
Autor: Research, Patria Finance

Prezident republiky nejprve jmenuje nového předsedu vlády a na jeho návrh poté ostatní členy kabinetu. Prezident není vázán žádným termínem, do kdy musí premiéra jmenovat. Vláda musí do 30 dnů od jmenování předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Pokud vláda důvěru nezíská, prezident jmenuje nového premiéra a jeho ministry a tato vláda znovu do 30 dnů požádá sněmovnu o důvěru. Když ani druhý kabinet u poslanců neuspěje, jmenuje prezident předsedu vlády na návrh šéfa Poslanecké sněmovny. V případě, že ani tato vláda nezíská do 30 dnů od poslanců důvěru, může prezident sněmovnu rozpustit a do 60 dnů pak následují předčasné volby.

K předčasným volbám lze dospět také jinými cestami. Jednou z možností je ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. K přijetí takového zákona je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny přítomných senátorů.

Předčasné volby jsou vyhlášeny také v případě, že se Poslanecká sněmovna do tří měsíců neusnese na vládním návrhu zákona, s jehož projednáním spojila vláda otázku důvěry, nebo není-li Poslanecká sněmovna déle než tři měsíce usnášeníschopná, nebo v případě, že by zasedání Poslanecké sněmovny bylo přerušeno na déle než 120 dnů.

Aktuální situace je komplikovaná a na obzoru není žádné snadné řešení. Nejpravděpodobnějším scénářem je pokračování současné vlády v demisi a standardní ústavní scénář s třemi pokusy o sestavení vlády. Může jít o zdlouhavý proces trvající řadu měsíců. Opozice bude patrně nabádat vládu v demisi, aby nepřijímala žádná zásadní a strategická rozhodnutí, což se týká například privatizace či změn daňového systému. Otázkou je, jak bude za této situace schvalován státní rozpočet na letošní rok.

V případě předčasných voleb by byla situace nejspíše opět velmi těsná. Podle březnové průzkumu volebních preferencí Centra pro výzkum veřejného mínění by nyní volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD s 26 procenty hlasů, druhá ODS by získala 23 procent. Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostaly KSČM s 11,5 procenty a Strana zelených s 5procentní podporou. Naopak preference KDU-ČSL klesly na 4 procenta, což by nestačilo.


Váš názor
  • Následovat bude
    25.03.2009 13:56

    zejména manipulace volebními preferencemi, respektive bude pokračovat, protože započala vpředvečer formálního založení nové strany, nedávno. (Formování úvah pro její založení bylo vyvoláno právě rozevíráním nůžek mezi koalicí a opozicí, přivírání nůžek lze již registrovat.) Lze očekávat podobný UP efekt jako v případě zelených před volbami minulými, nyní bude vysvětlen sílou osobnosti V.K. (Nutno dodat, že tentokrát bude vysvětlení důvěryhodnější a snad nebude třeba dalších Jacques.) Je s podivem, že se neustále někdo snaží dávat "občanům" alternativu, ačkoliv si stádo přeje silnou sociální síť, kterou nakonec zabezpečuje i pravicová vláda (což je taky s podivem, ale lze to chápat jako ustoupení většině). Zajímavé je, že jakákoliv demokratická vláda, levá nebo pravá, je kritizována za ztěžování podnikání čímkoliv a ať je vládnuto v ekonomickém rozmachu či krizi, opatření vlády pravicové nebo levicové vede vždy k deficitu a to co předvádí dnes USA objektivně zakládá důvody k obavám o budoucnost světové ekonomické rovnováhy. Prostě politika vždy škodí ekonomice, pouze někdy méně než jindy. Proto vysvětlovat volatilitu koruny pádem vlády nebo pád vlády dávat za příčinu zhoršení ekonomických podmínek, je zcela irelevantní. Zvlášť v dnešní době, kdy spekulace vládne všem vztahům, jsou podobné situace vyzdvihovány jako příčiny, spíš se však jedná o příležitost maskovat skutečnost.
    Mudrc
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university