Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA řeší, jak zkrotit deficity; Bílý dům zvažuje zvláštní komisi

USA řeší, jak zkrotit deficity; Bílý dům zvažuje zvláštní komisi

26.11.2009 18:15
Autor: ČTK

New York (zpravodaj ČTK) - Spojené státy znepokojuje stále hrozivější rozpočtový deficit. V minulém fiskálním roce, jenž skončil v září, schodek vystoupal na poválečný rekord 1,4 bilionu dolarů. V tom aktuálním navíc zlepšení situace nelze očekávat. Rozpočet zatěžuje výpadek daňových příjmů způsobený recesí, stimuly na podporu ekonomiky i dvě války, jež USA nyní vedou. Bílý dům proto zvažuje vytvoření komise složené z demokratů i republikánů, která by navrhla citlivé škrty ve výdajích.

Komise by podle listu The Wall Street Journal mohla přijít s návrhy, jak snížit náklady například v sociálních službách a lékařské péči a zvýšit daňové výnosy. Bílému domu by zároveň pomohla ukázat, že to současný americký prezident Barack Obama myslí vážně se svými sliby, že hodlá rozpočtový schodek v budoucnu snižovat.

Vládnoucí demokraty nutí ke snaze snížit deficit mimo jiné i to, že jim jeho výše začíná komplikovat realizaci politického programu. Vysoce postavení demokratičtí politici tak například prosazují novou daň, ze které by se zaplatilo chystané zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu. Výdaje na jednoho vojáka působícího v této asijské zemi v současnosti činí jeden milion dolarů ročně.

Ne všichni ale vidí omezování rozpočtových deficitů jako hlavní prioritu. Například podle šéfky demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové je v současnosti důležitější tvorba pracovních míst, již by měl mimo jiné zajistit nový návrh zákona s daňovými úlevami pro zaměstnavatele. Bílý dům, který již na podporu ekonomiky vydal 787 miliard dolarů, se ale obává dopadu tohoto zákona na rozpočet.

Deficit, který označila za "ohromující", ale podle Pelosiové rozčiluje Američany ne svou výškou, ale tím, že jim nepřináší žádný viditelný prospěch. Pokud by byl využit například právě na zvýšení zaměstnanosti, lze jej dále zvýšit. "Schodek nikdy nesnížíme, pokud nevytvoříme pracovní místa, která přinesou státní pokladně výnosy, a pokud nebudeme stimulovat hospodářství, dokud neporoste," řekla.

S Pelosiovou v zásadě souhlasí loňský nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman, který tento týden v deníku The New York Times (8,99 USD, 1,24%) označil strach z rozpočtového schodku za "zdánlivou hrozbu". Největší hrozbou pro hospodářské oživení podle něj není deficit, ale poměrně malý rozsah balíčku na podporu amerického hospodářství. Obama podle něj podlehl strachu, že vysoký schodek v konečném důsledku podkope důvěru investorů a vysokému zvýšení úrokových sazeb, a zaměřil se na snižování deficitu, a ne tvorbu pracovních míst.

Krugman ale podotýká, že tváří v tvář největší ekonomické pohromě od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století je větším rizikem dělat málo než dělat hodně. Obamova administrativa by se proto měla místo snižování deficitu zaměřit na nápravu pracovního trhu. Důvěra běžných pracovníků a malých firem je důležitější než důvěra Wall Streetu, který navíc při předpovídání vývoje hospodářství v poslední době nepodával zrovna špičkové výkony, poznamenal Krugman.

Podle jiných odborníků ale vysoký rozpočtový deficit představuje časovanou bombu, která by v budoucnu mohla způsobit značné problémy při splácení půjček, kterými ho Spojené státy financují. Národní dluh nyní činí 12 bilionů dolarů. V roce 2019 by podle odhadů Bílého domu vláda jen na splátkách platila 700 miliard dolarů ročně proti letošním 202 miliardám dolarů. V současném finančním roce USA hospodaří s rozpočtem ve výši 3,6 bilionu dolarů.

Spojené státy sice nyní při půjčování využívají rekordně nízkých úrokových sazeb, příznivá situace ale po zlepšení hospodářství rychle odezní. Ministerstvo financí se proto nyní snaží vyměnit co nejvíce krátkodobých dluhopisů za dlouhodobé. "Ani chytrá strategie správy dluhu ale zcela nemůže nahradit obezřetnou fiskální politiku," varovala nedávno skupina ekonomických poradců Bílého domu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data