Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co stojí společnost vysoká nerovnost bohatství a příjmů?

Co stojí společnost vysoká nerovnost bohatství a příjmů?

02.09.2010 13:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Sociální nerovnost je jistě zajímavý předmět akademického výzkumu, s mnoha morálními, ekonomickými a politickými aspekty. Intenzivní debatu na toto téma rozvířila minulý rok vydaná kniha Richarda Wilkinsona a Kate Pickettové "The Spirit Level: Why Equality is Better for Everyone" (volně přeloženo: Proč je lepší dávat přednost rovnosti).

Autoři (Wilkinson je povoláním epidemiolog, Pickettová odbornicí na veřejné zdravotnictví) se v ní s pomocí řady statistických šetření a bezpočtu srovnávacích analýz pokouší dokázat, že nad určitou hranici již další přírůstky materiálního bohatství nemají za následek zlepšení celkové kvality života (měřeno očekávanou délkou dožití, důvěrou ve společnost apod.) Místo toho podle obou vědců rostoucí nerovnost úzce koreluje se zvyšující se kriminalitou, porodností náctiletých, obezitou a jinými sociálními problémy. I Bohatí lidé ve společnostech s velkými rozdíly mají více sociálních problémů než dobře zajištění občané z více rovnostářských zemí, tvrdí Wilkinson s Picketovou.

V další části své knihy se autoři pokouší vysvětlit příčiny svých předchozích závěrů, neboli důvod proč je nerovnost spojená s negativními společenskými jevy. Zde se už jejich analýza podle mnohých pouští na mnohem tenčí led. S odvoláním na některé studie se čtenář dozví, že člověk je společenský tvor a že jeho sebevědomí je úzce spojeno s jeho postavením (statusem). Nerovnost má mnoho praktických dopadů, které způsobují depresi, a tedy i nežádoucí jevy typu přejídání, braní drog a kriminality.

S jistou dávkou nadsázky by se dalo říct, že kniha volá po mnohem větším přerozdělování bohatství, a tedy i po mnohem mohutnějším a vtíravějším státním aparátu a po větší roli státu v ekonomice vůbec. To pochopitelně nenechalo odpůrce této myšlenky chladnými, o čemž svědčí i nedávno vydaná zpráva think-tanku Policy Exchange, který se pokouší některé závěry kontroverzní publikace vyvrátit.

Podle analytiků z Policy Exchange došli Wilkinson s Pickettovou ke svým poznatkům hlavně díky výskytu statistických odchylek (tzv. outliers), jakými jsou například dlouhověkost v Japonsku, vysoké počty vražd v USA a skoro všechny ukazatele ve Skandinávii. Pokud se tyto odchylky odstraní, korelace mezi nerovností a sociálními problémy prý zcela zmizí. Příčiny rozdělení bohatství lze prý najít v kulturních faktorech.

„Španělsko a Japonsko mají rozdělení příjmů dané strukturou jejich společností. Nejsou to soudržná společenství proto, že by jejich příjmy byly rozděleny rovnoměrně, ale proto, že v obou zemích se společnost vyvíjela v pozoruhodné pospolitosti,“ píší autoři z Policy Exchange.

Zajímavé je, že podobné postřehy lze najít i v knize Wilkinsona a Pickettové, když srovnávají jednotlivé americké státy. „Vermont má nejvyšší daňové břemeno ze všech států unie, zatímco sousední New Hampshire druhé nejnižší. Avšak právě New Hampshire je na tom, co se sociálních problémů týče, z celých Spojených států nejlépe a hned za ním, na třetím místě, je Vermont. Oba státy mají také relativně rovnoměrné rozdělení bohatství.“

Co už autoři nedodávají je, že oba státy jsou také velmi etnicky homogenní, žije zde velmi málo národnostních menšin. Ve Švédsku a Japonsku je tomu také tak. Podle autora ekonomického sloupku Buttonwood týdeníku The Economist je možné, že sociální výdaje se jeví „přijatelnější“, jestliže jsou jejich příjemci „lidé jako my“.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  • "Krach Švédského modelu"
    02.09.2010 20:48

    http://devian.cz/2010/krach-svedskeho-modelu/
    First Knight
  • STUDIE
    02.09.2010 14:36

    Ta studie i její kritika by jistě stála za přečtení a hlubší analýzu, ale dle mého názoru je to více-méně irelevantní. Tj. i kdyby čistě hypoteticky měli její autoři pravdu a závěr by měl obecnou platnost, nemůže to ani tak legitimizovat krádež soukromého majetku (v jakékoli nedobrovolné podobě tj. skrze daně, progresi apod.) ve prospěch "obecného blaha"...
    First Knight
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data