Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo a kde si bude vydělávat v roce 2040?

Kdo a kde si bude vydělávat v roce 2040?

12.10.2010 18:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak si budeme vydělávat v roce 2040? Tento článek prezentuje čtyři scénáře pro ekonomiku Nizozemí, základním rozlišujícím faktorem je rozvoj technologií. Mnohé z uvedeného lze aplikovat i na zbytek Evropy.

Při tvorbě scénářů byla v úvodu uvedená otázka rozdělena na dvě části: Kdo si bude vydělávat a kde to bude? Lidé jsou vnímáni z pohledu svých rolí jako zaměstnanců, města z pohledu produkce, která v nich probíhá. Hlavní charakteristiky pracujících a velikost a struktura měst budou dány rozvojem technologie. Následující obrázek ukazuje možnosti týkající se rozdělení jednotlivých úkolů v zaměstnání, tedy míru specializace (vodorovná osa) a možnosti týkající se velikosti měst (vertikální osa):


Netherlands
Zdroj: The Netherlands of 2040

Zaměstnanci mohou být vysoce specializovaní a budou vynikat v určité oblasti. Míru specializace jednotlivých měst pak budou určovat s ní spojené náklady. Jako současný příklad takového města lze uvést Detroit. Nebo mohou být zaměstnanci všeumělové, kteří budou s využitím celosvětově dostupných znalostí a dovozů vyrábět hlavně pro místní trh. Současnými příklady měst s tímto typem produkce jsou New York, Londýn či Amsterodam. Ve všech scénářích se přitom důležitost měst zvyšuje. První možností je, že budou relativně malá, hustě rozmístěná. Druhou je vznik omezeného počtu vysoce koncentrovaných měst. Kombinací uvedeného jsou následující možnosti:

Ve městech talentu (v grafu Talent Towns) je klíčový talent a dokonalost. Důležité je dokonalé spojení jednotlivých měst, vazby mezi lidmi a jednotlivými místy se budou rychle měnit. Zaměstnanci musí být ve své specializaci výborní a musí být flexibilní ohledně změny pracovního místa; předpokladem je odpovídající vzdělání. Talentová města jsou místa příležitostí, které je třeba využívat.

V kosmopolitních centrech (Cosmopolitan Centres) dominuje ve velkém rozsahu využívaná specializace. Nutné je vzdělávání zaměřené na dokonalost. Nevýhodou je nejistota a náklady spojené s přechodem na jiný typ produkce. Pokud daná specializace přestane vyhovovat, poznamená to celé město. Tato centra jsou extrémem, kde se budou střídat období velké prosperity a hluboké recese.

V rovnostářských společnostech (Egalitarian Ecologies) platí, že co je malé, to je hezké. Ve městech střední velikosti probíhá široké spektrum činností. Pracující jsou dobře připraveni na negativní šoky, protože jsou schopni rychle měnit zaměstnání. Přestože je průměrný výkon na rozumné úrovni s nízkou volatilitou, tato města z technologického pokroku netěží. Jde o svět stability a slušné prosperity.

Pro metropolitní trhy (Metropolitan Markets) je rozhodující velikost. Firmy, zaměstnanci a jejich aktivity jsou koncentrované do několika extrémně velkých měst. Příležitosti pro menší města jsou omezené, protože ekonomická aktivita se stahuje do velkých měst. Věda z této velikosti těží a bude schopna přicházet s novými technologiemi, které se ve společnosti široce rozšíří. Konkurence firem se omezí na místní trhy, mezinárodní konkurence bude omezena. Jde o svět prosperity pro vítěze a zoufalství pro regiony, které zůstanou pozadu.

Uvedené je výtahem z článku „The Netherlands of 2040”, jehož autory jsou George M. Gelauff, Baster Weel a Albert van der Horst.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data