Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Vítězem měnových válek budou USA, hovořit má smysl jen o podmínkách kapitulace zbytku světa

FT: Vítězem měnových válek budou USA, hovořit má smysl jen o podmínkách kapitulace zbytku světa

18.10.2010 16:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle Oliviera Blancharda musí ve světové ekonomice dojít k nalezení nové vnitřní a vnější rovnováhy. První z nich znamená zmenšení deficitů a posilování poptávky soukromého sektoru v rozvinutých ekonomikách. Druhá spočívá ve větší orientaci Spojených států a některých dalších rozvinutých ekonomik na exporty a zároveň ve větší orientaci Číny spolu s některými dalšími rozvíjejícími se ekonomikami na domácí poptávku. Toto hledání nové rovnováhy můžeme vnímat ve dvou dimenzích. První z nich je oddlužení privátního sektoru v zemích s vysokými deficity. Tuto cestu shrnuje nový normál Mohameda El-Eriana ze společnosti Pimco. V rámci druhé musí reálně posílit kurzy měn ekonomik, které mají silnou externí pozici, dobré investiční příležitosti či obojí.

Agresivní monetární politika rozvinutých ekonomik, zejména Spojených států, tvoří součást obou zmíněných procesů. Hlasité stížnosti na oslabování dolaru ze zbytku světa částečně odrážejí neproporcionální vliv politiky Spojených států. Ještě více jsou ale odrazem neochoty přijmout potřebné změny, kdy se je každý snaží přesunout na někoho jiného. Spojené státy v tomto sporu musí zvítězit, protože jejich objem střeliva je neomezený: Není limit pro objem dolarů, které může Fed vytvořit. Hovořit je třeba jen o podmínkách kapitulace - potřebných změnách v nominálních kurzech a domácích politikách po celém světě.

Současná nízká a stále klesající inflace znamená potenciální katastrofu. Fed chce zabránit tomu, aby se Spojené státy vydaly směrem Japonska, další kolo kvantitativních uvolňování se tak zdá být nevyhnutelné. Globální důsledky jsou jasné: Dojde k nárůstu cen dlouhodobých aktiv a kapitál poteče do zemí s méně expanzivní politikou. Ty mohou nechat posílit své měny a omezit svou vnější konkurenceschopnost, nebo intervenovat a akumulovat nechtěné dolary, nebo omezit tok kapitálu. V minulosti docházelo ke kombinaci všech tří možností a nyní tomu bude stejně.

Spojené státy hodlají namísto spolupráce vnutit svou vůli zbytku světa tištěním peněz. Tuto válku vyhrají. Buď vyvolají ve zbytku světa inflaci, nebo oslabí dolar. Pro všechny by ale bylo lepší, kdyby došlo ke spolupráci. Příležitostí bude setkání zástupců zemí G20 v listopadu.

Ke konci minulého týdne zvýšilo oslabování dolaru obavy z toho, že by slabost této světové rezervní měny mohla destabilizovat globální ekonomiku a dotlačit další země k odvetným devalvacím. Dolar k jenu oslabil na patnáctileté minimum a k euru na osmiměsíční minimum - kvůli rostoucím očekáváním dalšího pumpování peněz do americké ekonomiky. Jeden z čelních evropských představitelů, který nechtěl být jmenován, uvedl, že další agresivní kolo monetárního uvolňování ze strany Fedu by bylo „nezodpovědné“, protože by zvýšilo konkurenceschopnost amerických exportů na úkor ostatních zemí. Simon Derrick, hlavní měnový stratég z BNY Mellon, míní, že Spojené státy měnovou válku vyhrávají, protože slabší dolar pomáhá jejich ekonomice, ale mohou poškodit další velké ekonomiky, jako jsou Čína, Japonsko či Evropa.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  • tržní hospodářství
    19.10.2010 9:38

    Je tohle ještě milovaný tržní systém? Já si myslím, že je to největší zlodějna na jakou lidský mozek přišel. Rotačky FEDu možná vyřeší problém USA, ale na úkor totální bídy 3. světa. "Děkuji za takový systém".
    starik
  • nechtěné dolary ?
    18.10.2010 17:52

    Za dolary získané prodejem emitovaných korun lze nakupovat zlato, kde je pak problém ?
    dan_tencl
  • A co japonský syndrom?
    18.10.2010 16:58

    Mno, Bank of Japan taky nepochybně mohla natisknout neomezené množství jenů a přesto Japonsko zažilo dlouhé obodobí deflace a hospodářské mizérie. Greenspan ve svých pamětech píše, že si vždycky myslel, že deflace je v USA vyloučena, protože FED může vždy natisknout neomezené množství peněz. Poté co sledoval případ Japonska, kteřé tisklo závratné množství peněz a stále vězelo až po uši v deflaci si tím přestal být jistý. Spoléhání na monetární manipulaci se může ukázat jako zcela pomýlená volba. Japonský příklad minimálně varuje. Ve chvíli, kdy USA odmítly nechat několik velkých bank zbankrotovat a vyčistit jejich bilance, vykročily neochvějně japonskou stezkou. Jestli má FED v záloze nějaké geniální řešení o kterém nevěděla Bank of Japan není vůbec jasné.
    Skeptik
  •  
    18.10.2010 16:57

    co to ma byt za ultimativni pristup? doufam, ze se ten dedek trichet proti tomu ohradi.
    Azb
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m