Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poválečný baby boom v USA zatíží akciový trh na příštích 20 let, varují ekonomové Fedu

Poválečný baby boom v USA zatíží akciový trh na příštích 20 let, varují ekonomové Fedu

24.08.2011 17:46

Ekonomové vyjmenovávají nejrůznější faktory v chování investorů, které stojí za pohyby akciových trhů. Jak ukazují dva ekonomové americké centrální banky, zdaleka nelze opominout prozaický důvod, jakým je demografie. První ročníky generace takzvaných „baby boomers“ odcházejí do důchodu, což se může dlouhodobě negativně projevit ve valuaci akcií respektive zpomalení již tak slabého oživování americké ekonomiky. Nadcházející vlna čerstvých penzistů nebude pro trh nijak fatální, v příštích dvou dekádách však bude stát růstu akcií v cestě, shrnují členové ekonomického výzkumu sanfranciského Fedu Zheng Liu a Mark Spiegel.

Jak ekonomové předjímají, lidé narození v poválečném baby boomu, kteří dospívali v 60. a 70. letech, začínají odcházet do penze. S cílem udržet si alespoň částečně svůj životní standard se tak budou zbavovat akcií, do nichž investovali ve svém produktivním věku, což negativně dopadne na valuace akcií během následujících dvaceti let. Vzhledem k tomu, že první „baby boomers“ se v USA dožili věku 60 let v roce 2006, částečně se tak již děje.

Podle výsledků modelu dvou ekonomů by měly reálné ceny akcií klesat až do roku 2021, s celkovou ztrátou cca 13 procent relativně k valuacím z loňského roku. Na úrovně 2010 přitom nevystoupají zpět dříve než v roce 2027. V dalších třech letech, to je do roku 2030, by měly akciové trhy získávat ztracenou sílu a vystoupat o dalších 20 procent. Zástupci Fedu přitom poukazují na značnou korelaci mezi demografickými rysy a vývojem akciového trhu v minulosti.

„Je ale znepokojující, že čas odchodu baby boom generace do důchodu, od něhož se očekává tlak na pokles hodnoty amerických akcií, připadá právě na dobu, kdy se akciový trh zotavuje z poslední finanční krize, což toto oživení pravděpodobně dále zbrzdí, varují Liu a Spiegel ve své výzkumné práci. Dodávají, že pokles amerických akcií může do určité míry utlumit zahraniční poptávka po vlastnických podílech amerických firem, konkrétně z Číny a dalších rychle rostoucích zemí.

Problém by měl být do značné míry rozmělněn svým dlouhodobým charakterem, jeho očekávání by však mohlo situaci zhoršit již dnes. Ekonomové varují, že pokud začnou investoři tento fakt brát v úvahu a zohledňovat ve valuacích akcií, trhu jen dále uškodí. „Tyto demografické změny mohou způsobit odklon akciového trhu od cesty zotavování z finanční krize,“ uvádějí v práci.

(Zdroj: WSJ, CNBC MoneyControl)


Váš názor
  • Absolutní nesmysl
    24.08.2011 18:35

    Opak je pravdou. Za prvé se jedná o nejbohatší generaci důchodců všech dob. Za druhé akcie sice prodávat budou, ale výnosy nebudou dávat do matrace, že ano, ale utrácet. Už dnes časují vše tak, aby utratili vše do posledního penny. Jenom se peníze přesunou z jedné kapsy do druhé, případně z jednoho průmyslu do jiného. Horší by bylo, kdyby zůstali na krku státu jako čeští (a evropští) důchodci. Navíc USA mají vždy možnost zvýšit imigrační kvóty.
    Dan
    • Re: Absolutní nesmysl
      25.08.2011 16:52

      Fakt úplný nezmysel, reálne by ten efekt mal byť opačný, pretože títo dlhobí investori budu rátať s dobrými výhliadkami na ďalší život počas zaslúženého dôchodku + tvorbu dedičstva a tie investície nebudú predávať masívne a ak by aj áno, budú ich rozpúšťať do spotreby, ktorá je motorom HDP v USA. Rozmýšľam, či má takéto články vôbec zmysel vyberať na server Patrie, ale aspoň sa pobavíme a Patria nás vyskúša, či rozmýšľame, alebo len veríme múdrym autorom (tentokrát z Fedu).
      indy
    • Re: Absolutní nesmysl
      24.08.2011 18:39

      taky jsem se dlouho tak nezasmál....holt ambiciózní studenti sociálních věd co si hrajou s matematickými simulačními modely a zapomenou na okrajový podmínky, pár důležitých proměnných (divi) atd...)))
      db
      • Re: Absolutní nesmysl
        24.08.2011 20:20

        A mimo jiné, ta generace sice vybere svá konta , ale nevezme si ty peníze do hrobu. Prostě budou utrácet to znamená fluktuace hotovosti v ekonomice.... to neznamená pokles reálných cen akcií .... spíš naopak Více bych se bál situace , kdy takový průměrný americký senior příjde díly politice své báječné země na buben a stane se koulí na noze budoucího rozpočtu USA.
        Maximilion
      • soudruzi z ndr
        24.08.2011 18:41

        to měli taky dobře vymyšlený....: "Na úrovně 2010 přitom nevystoupají zpět dříve než v roce 2027. V dalších třech letech, to je do roku 2030, by měly akciové trhy získávat ztracenou sílu a vystoupat o dalších 20 procent. "
        db
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.