Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy v prosinci: Utrhly se ze řetězu?

Trhy v prosinci: Utrhly se ze řetězu?

06.12.2023 6:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Začátek prosince vyvolává v investorech pocit, že by se měli začít bát. Epesní listopadová rally postavená na očekávání téměř dokonalého měkkého přistání ekonomiky totiž zašla příliš rychle příliš daleko. Tento týden odstartovala Wall Street ztrátami na akciích a dluhopisech, což může být znamením, že obchodníky naceněné brzké a rychlé snížení sazeb Fedem v roce 2024 bylo už přestřelené.

"Něco mi říká, že trh počítá s vícero sníženími sazeb, než by měl, pokud uvážíme aktuální sílu ekonomických dat USA," řekla Amy Xie Patrick z Pendal Group v Sydney.

Tento zvrat podtrhuje rizika, kterým investoři čelí, když čím dál více sází na to, že zpomalující růst a inflace donutí Fed změnit svou politiku. Pokud skutečně dojde ke snížení sazeb, mohou tyto sázky přinést tučné zisky, ale pokud se američtí politici rozhodnou držet sazby po delší dobu vyšší, mohou se ošklivě vymstít.

rally S&P  Fed sazby

Už v listopadu přinesly tyto sázky solidní zisky. Benchmark Bloombergu pro dluhopisy vyskočil o 3,5 %, což je největší měsíční nárůst od roku 2008. A k tomu jsme viděli 9,1% nárůst u globálního akciového indexu MSCI, který konkuroval až rally zaznamenané v roce 2020, kdy centrální banky uprostřed pandemie rozdělovaly stimuly k oživení svých ekonomik.

Tato euforie byla z velké části způsobena právě výraznými změnami v očekávání dalších kroků Fedu. Obchodníci nyní čekají asi 70% šanci na to, že americká centrální banka sníží sazby už v prvním čtvrtletí, a do konce roku 2024 počítají s pěti sníženími o 25 bps. Na začátku minulého týdne přitom počítali s méně než 20% šancí na snížení sazeb v březnu a s pouze třemi sníženími o 25 bps příští rok.

Rostou obavy, že trhy mohou být technicky překoupené a extrémně býčí, což zvyšuje rizika, že obchodníci budou čelit korekcím. "Trhy se blíží limitům toho, co lze ještě nacenit, aniž by to bylo spojené se značnými šancemi na recesi v blízké budoucnosti," napsali 1. prosince v komentáři stratégové Goldman Sachs Group, včetně Praveena Korapatyho.

Xie Patrick z Pendal Group nyní mění investiční pozice své firmy, aby zohlednila rostoucí rizika. Omezila dlouhé pozice u státních dluhopisů, přeřadila na neutrál na amerických vysoce výnosných úvěrech a ukončila sázky na pokles dolaru vůči jihokorejskému wonu a brazilskému realu. "Jen o tom přemýšlím z hlediska rizika a zisku v blízké budoucnosti," řekla. "U všech tří je prostor pro snížení, i přes pozitivní narativ ohledně makroekonomického pozadí."

Index S&P 500 v pondělí klesl z nejvyšší úrovně od března 2022, zatímco Nasdaq 100 klesl o 1 % kvůli poklesu u titulů s obří kapitalizací. Americké dvouleté výnosy v úterý klesly o jeden bazický bod poté, co předchozí den vyskočily o 10 bazických bodů.

„Největším rizikem pro trhy v blízké budoucnosti může být jednoduše to, že po fenomenální měsíční rally může být období konsolidace nezbytným oddechem,“ řekl Jason Draho z UBS Global Wealth Management. "V ceně je už mnoho dobrých zpráv."

Klíčová data o zaměstnanosti

V příštích několika dnech se bude bedlivě sledovat řada klíčových údajů o pracovních pozicích, které mohou nastínit další kroky Fedu. A tato čísla mohou znovu podnítit volatilitu na trhu.

Michael Wilson z Morgan Stanley očekává na amerických akcií hrbolatý konec roku. Prosinec může podle něj přinést „krátkodobou volatilitu jak u sazeb, tak u akcií“, než přijdou konstruktivnější sezónní trendy a také „lednový efekt“, který příští měsíc akcie podpoří.

Mislav Matejka z JPMorgan řekl, že trhy, které očekávají měkké přistání, nenechávají prostor pro chyby. "Možná bychom měli být opět kontrariáni," řekl Matejka.

Ať už si ekonomika projde měkkým přistáním, anebo se dostane do něčeho horšího, oba scénáře naznačují nižší sazby. To oživuje riziko, že by se investoři mohli znovu popálit, pokud by si pro ně předseda Fedu Jerome Powell připravil jestřábí překvapení jako v roce 2023.

V pátek trhy ignorovaly Powellovy komentáře, že bylo „předčasné“ věřit tomu, že zvyšování sazeb je u konce, a spekulovat, že se blíží jejich snižování. Pondělní zvraty však ukazují, že po nedávném růstu jsou investoři zranitelní, pokud by Fed nedokázal očekávání trhu naplnit.

„Měli jsme tu masivní nárůst úrokových sazeb, který ještě úplně nedopadl na ekonomiku,“ řekla Dana D’Auria z Envestnet. „Trh má příští rok slušnou šanci na zpomalení. Znamená to, že přijde masivní krach? Ne, ne nutně. Ale neobhajuji honit se za akciemi a nebýt vyvážený.“

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Jefferies: Nevěřte předpovědím recese, rozhoduje nabídka, ne poptávka. A Powell dělá dobrou práci
27.11.2023 11:11
David Zervos z Jefferies ve své poslední analýze tvrdí, že investoři b...
Tvrdohlavost, nebo rozumný postup americké centrální banky?
28.11.2023 6:01
Stále více se hovoří o tom, že americká ekonomika se může přesout k po...
Nejlepší měsíc pro dluhopisy od osmdesátých let nastartoval rally na všem
30.11.2023 13:23
V roce, kdy se na americkém trhu s dluhopisy příliš nedařilo, se list...
Slova šéfa Fedu vyhnala zlato přechodně nad 2100 dolarů za unci
04.12.2023 14:19
Cena zlata se dnes brzy ráno dostala na rekordních více než 2100 dol...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data