Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple i svět přišly o legendu a velkého vizionáře

Apple i svět přišly o legendu a velkého vizionáře

06.10.2011 8:29, aktualizováno: 6.10. 8:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Váš čas je vymezen. Neplýtvejte jím na žití života někoho jiného. Nenechte se pohltit představou, že je nutné žít podle toho, co si myslí jiní. Nepřipusťte, aby jiné názory převážily nad Vaším vlastním vnitřním hlasem. A to nejdůležitější: mějte odvahu jít za svým srdcem i svou intuicí. Všechno ostatní je podružné.

To jsou slova spoluzakladatele a dlouholetého ředitele americké společnosti Apple. Vymezený čas Steva Jobse se naplnil. Zemřel ve věku 56 let.

Jobs byl považován za jednoho z největších vizionářů světa vyspělých technologií a za jednoho z nejvlivnějších podnikatelů vůbec. Pod jeho vedením Apple přeměnil odvětví informačních technologií a propojil zábavu s komunikací. Americký prezident Barack Obama řekl, že Jobs je ztělesněním amerického důvtipu a vynalézavosti.

"S hlubokým zármutkem oznamujeme, že Steve Jobs zemřel," uvedl podnik v krátké tiskové zprávě. "Stevova genialita, nadšení a energie byly zdrojem nespočetných inovací, které obohacují a zlepšují celý náš život. Díky Stevovi je svět o tolik lepší," stojí dále. Apple příčinu smrti nesdělil, Jobs ale dlouho bojoval s rakovinou.

Jobs firmu Apple založil spolu se svým kamarádem Stevem Wozniakem v roce 1976 v jedné garáži v kalifornském Silicon Valley. Ještě před koncem 70. let sestavili svůj první počítač. Prorazili ale až s novou verzí, která se stala hitem a díky které Apple na začátku 80. let úspěšně vstoupil na burzu. Tehdy se stal z Jobse milionář.

"Michelle i já jsme zarmouceni zprávou o smrti Steva Jobse. Steve patřil k největším americkým inovátorům - dost statečný na to, aby myslel jinak, dost odvážný na to, aby uvěřil, že změní svět, a dost talentovaný, aby to mohl uskutečnit," napsal prezidentský pár na blogu Bílého domu.

Zpráva o Jobsově smrti přišla pouhý den po tom, co Apple představil svůj nový telefon iPhone, který je vylepšenou verzí čtvrté řady těchto přístrojů. Právě iPhone, spolu s přehrávači iPod a nyní také s počítačovým tabletem iPad, udávají směr celému odvětví.

"Pro ty z nás, kteří měli to štěstí s ním pracovat, je to šílená čest," reagoval na zprávu o Jobsově smrti jeho dlouholetý kamarád a konkurent v jedné osobě Bill Gates. Použil tak stejná slova, která často říkal i Jobs. Slovo "šílený" patřilo k jeho oblíbeným. "Steve mně bude hrozně chybět," dodal zakladatel Microsoftu. Vliv, jaký měl právě Jobs, může podle Gatese přetrvat generace.

Jobs v roce 2004 bojoval s vzácnou formu rakoviny slinivky, z které se vyléčil. Nemoci se ale nezbavil úplně. V roce 2009 si kvůli zdravotním problémům vzal volno a ještě téhož roku podstoupil transplantaci jater. Na začátku letošního roku Jobs předal pravomoci svému zástupci a 24. srpna se vedení podniku vzdal. Na jeho místo nastoupil Tim Cook.

Apple ale nebyl vždy jen úspěšnou firmou. Složitým obdobím prošel v 90. letech, kdy byl Jobs nucen z podniku odejít. Vrátil se do něj až v roce 1997, kdy firmu přeměnil a vrátil do první ligy. Apple už je dávno větší než Microsoft a nyní soupeří s energetickým koncernem Exxon Mobil o pozici nejcennější americké firmy obchodované na burze.

Akcie Applu se v současné době prodávají za zhruba 380 dolarů, už ale byly i nad 420 dolary, což je jejich historické maximum. Od září 1997, kdy se Jobs vrátil do vedení firmy, akcie zpevnily až o 8000 procent, a z řady lidí tak udělaly milionáře.

2007: Steve Jobs uvádí iPhone:


Steve Jobs:

Spoluzakladatel a do srpna výkonný ředitel společnosti Apple byl mužem mnoha tváří. Jeho mocnou zbraní byla předvídavost, rád prosazoval vlastní pravidla. Především ale určoval trendy ve vývoji počítačového průmyslu a nevzhledné přístroje povýšil na stylové doplňky, bez kterých se neobejde žádný vyznavač moderního života.

"Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete," prohlásil kdysi. Bez Jobse by byl svět elektronických produktů nudnější, ať už jde o poslední verzi počítače Apple, mp3 přehrávač iPod nebo tablet iPad. Vždycky dbal na to, aby měly produkty Apple předstih před konkurencí, lahodily oku uživatele a daly se jednoduše ovládat.

Pod jeho vedením se Apple stal loni největší technologickou společností podle tržní kapitalizace (330 miliard dolarů) a třetí nejdražší obchodní značkou světa po Google a IBM.

Firmu s vykousnutým jablkem v logu založil Jobs v roce 1976 se svým přítelem Stevem Wozniakem se záměrem postavit osobní počítač dostupný všem. O rok později se na trh dostal počítač Apple II, který zanedlouho udělal z desítek zaměstnanců firmy díky zaměstnaneckým akciím milionáře.

Přerod garážové firmy v instituci se stamilionovými obraty ale vizionáři Jobsovi příliš nesedl, v rámci firmy proto založil divizi Macintosh. Ta v roce 1984 představila stejnojmenný počítač, nad nímž počítačoví experti kroutili hlavami. Místo složitých příkazů se totiž ovládal pomocí myši a menu.

Ačkoli tím Jobs přiblížil počítače o další krok k širšímu využití a nápad, spočívající v grafickém uživatelském rozhraní, je v současnosti uplatňovanou normou, jeho Macintosh velký komerční úspěch neměl, především kvůli nedostatku softwaru. Třenice kolem nepovedeného projektu vedly k tomu, že Jobs byl vrcholovým managementem v květnu 1985 z Apple vyhozen.

Vizi dokonalého počítače se pak pokoušel naplnit v nepříliš úspěšné společnosti NeXT. Daleko větší úspěch zaznamenal se studiem Pixar, které koupil za deset milionů dolarů od George Lucase a jehož hity jako například Úžasňákovi a Hledá se Nemo mu vydělaly pěknou řádku dolarů. V lednu 2006 prodal studio filmovému konglomerátu Walt Disney Co. za 7,4 miliardy dolarů a na oplátku získal kolem sedmi procent akcií Disneyho a místo v představenstvu společnosti.

Zpátky ke kormidlu skomírajícího Apple byl Jobs povolán v roce 1997 za symbolický plat jednoho dolaru ročně. Už o tři roky později začali experti sborově prohlašovat, že se do firmy vrátila vize, což záhy pocítili i rozradostnění akcionáři.

Steven Jobs se narodil 24. února 1955 v San Francisku americké vysokoškolačce a syrskému studentovi politologie, krátce po porodu byl adoptován Paulem a Clarou Jobsovými. Vysokoškolská studia předčasně ukončil po jednom semestru. Než v Cupertinu založil Apple, připomínkoval videohry ve společnosti Atari a nějaký čas pobýval v Indii, kde hledal osvícení. Je vegetarián a buddhista.

Nekonformní otec čtyř dětí, z nichž tři měl s manželkou Laurene, se v minulosti potýkal s rakovinou slinivky a předloni podstoupil transplantaci jater. Letos v lednu nastoupil zdravotní volno a své každodenní pravomoci předal zástupci Timothymu Cookovi.

Apple -polidštěné počítače, iPod, iPhone, iPad:

Apple I - První výrobek společnosti. Osobní počítač se začal prodávat v roce 1976 za cenu 666,66 dolaru. Jeho velkou výhodou bylo, že na rozdíl od tehdejších konkurentů si zákazníci nekupovali stavebnice, ale zařízení ve víceméně kompletní podobě. Velký komerční úspěch zaznamenal i Apple II, představený veřejnosti v roce 1977. Na rozdíl od předchůdce už nebyl jen aparátem počítačových nadšenců, ale díky svému vzhledu a schopnostem nalezl uplatnění i v malých firmách a domácnostech a vyráběl se až do začátku 90. let.

Lisa - První komerční počítač, který využíval grafického rozhraní. Tento vynález, jenž do světa počítačů uvedla firma Xerox, zásadně změnil způsob komunikace mezi počítačem a jeho uživatelem. Namísto dosavadního zadávání textových příkazů stačilo pouze klikat na ikonky či procházet seznamy nabídek. Kupodivu se ale novinka, představená v roce 1983, nejprve neuchytila. Příčinou byla poměrně vysoká cena (téměř 10.000 dolarů), i malý počet dostupných programů.

Macintosh - Legendární počítač, který nesl označení Macintosh 128K, byl uveden na trh v roce 1984. Díky svému intuitivnímu ovládání zpřístupnil svět výpočetní techniky i laikům. Nápad nabídnout uživatelům cenově přijatelný počítač s jednoduchým ovládáním se zrodil v Applu na konci 70. let a tím, kdo ho prosadil, byl Jef Raskin, který mu také dal název podle své oblíbené odrůdy jablek McIntosh. Aby se vyhnul soudním sporům s výrobcem audiotechniky téhož názvu, jméno upravil na Macintosh. Na vývoji počítače se podíleli i lidé, kteří měli zkušenost s Lisou, s níž Macintosh sdílel grafické uživatelské rozhraní. Postupně vznikaly další generace vylepšených Maců a nezůstalo jen u klasických stolních počítačů.

iMac - Tento počítač firma představila v roce 1998, rok poté, co se do firmy vrátil Steve Jobs. V době, kdy ostatní výrobci za vrchol kreativity považovali nahrazení šedých skříní počítačů černými, působil iMac se svými pestře zbarvenými poloprůhlednými kryty jako z jiné planety. Sázka na zajímavý vzhled a schopnost útočit nejenom na rozum, ale i cit zákazníků, učinila z iMacu kultovní záležitost a firmě pomohla dostat se zpět na výsluní. Apple se díky němu v roce 1998 podařilo po pěti letech vymanit z červených čísel a vytvořit zisk.

iPod - Multimediální přehrávač, jehož první verze byla představena v roce 2001, se stal designovou ikonou počátku nového tisíciletí a peníze z prodeje přehrávače a hudby do něj v obchodě iTunes tvoří podstatnou část tržeb společnosti. Kromě přehrávání hudby lze dnešní verze zařízení použít pro ukládání fotografií, sledování filmů, jako digitální zvukový záznamník nebo adresář. Nabízí také zábavu v podobě her.

iTunes Store - Online obchod, jehož prostřednictvím lze koupit hudbu, filmy či elektronické knihy, vznikl v roce 2003. Zanedlouho dosáhl komerčního úspěchu, který znamenal přelom v legálním prodeji digitálního obsahu. Lidé si z iTunes, jejichž katalog má přes 12 milionů položek, stáhli již více než deset miliard nahrávek. Řada firem, například Nokia nebo Microsoft, se pokusila prodejní model Applu napodobit, ale nebyla tak úspěšná.

iPhone - Multifunkční přístroj, který v sobě spojuje funkce mobilního telefonu, mediálního přehrávače a přístroje pro mobilní připojení na internet. Prodej byl zahájen v roce 2007. Nemá klasickou klávesnici, ale pouze rozměrný dotykový displej, a jako první nabídl vícedotykové ovládání. Nová generace iPhonu v sobě kromě telefonu skrývá přehrávač hudby a videa. Telefon má rovněž zabudovanou GPS navigaci. Na úspěch Applu reagovali také ostatní výrobci mobilních telefonů, kteří v posledních letech zaplavili svými dotykovými mobily.

iPad - Tablet iPad je zařízení s dotykovým displejem, které vyplňuje mezeru mezi laptopy a chytrými telefony. Jeho prodej byl zahájen loni a je určen zejména k prohlížení internetových stránek, práci s elektronickou poštou, prohlížení fotografií a videí, poslech hudby nebo čtení elektronických knih. Apple se loni díky velkému zájmu o iPad stal největší technologickou společností světa podle tržní kapitalizace. Odsunul tak na druhé místo svého úhlavního rivala Microsoft.


Váš názor
  • Tohle je fakt ztráta....
    06.10.2011 11:55

    Bude mi i jako inspirátor, že se dá něco opravdu změnit moc chybět.....Říká se že každý je nahraditelný, ale tohle jen tak rychle nepůjde. Lidé jako on se nerodí každý den. Čest památce Mozarta informačních technologií...
    TOM
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.