Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden pražské burzy: CETV (-6 %) srazil horší výhled cash flow, celý trh nenaplněná očekávání od ECB a politiků

Týden pražské burzy: CETV (-6 %) srazil horší výhled cash flow, celý trh nenaplněná očekávání od ECB a politiků

09.12.2011 18:36
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jen pondělí tohoto týdne dovolilo investorům pomýšlet na rozšíření nákupní nálady předchozího týdne a další zhodnocení svých portfolií. V úvodu týdne se opřeli o schválené úspory v Itálii a doufání v pozitivní závěr Summitu EU. Hned od úterka ale otěže převzaly spekulace o tom, že jednání nebudou snadná a završena shodou na řešení krize Evropy, což se potvrdilo. Celkové vyznění týdne zpečetila vysoká očekávání investorů na podporu ze strany ECB, která sice potěšila snížením sazeb a novými nástroji na dodávky dlouhodobé likvidity bankám, ale za právně velmi obtížné označila financování skrze MMF, odmítla také další nafukování odkupů vládního dluhu. K nim se přidalo zveřejnění zátěžových testů bank EBA, které ukázalo vyšší potřebu nového kapitálu proti očekáváním v říjnu a po nichž následovalo snížení výhledu ratingu některých bank od S&P a zhoršení ratingů některých bank od Moody’s. Navýšení kapitálu a negative watch se týká i Erste, možné zhoršení ratingu skrze SocGen tuzemské Komerční banky. Do části aktivit ve skupině ČSOB promluvilo zhoršení ratingu belgické KBC.

Index pražské burzy PX , který se v pátek nedokázal opřít o růst trhů v Evropě i zámoří, tak v rámci celého týdne odepsal 1,68 % na 873,30 bodu. Pokles vedly akcie CETV s -6,3 %. Mediální firma změnila výhled pro letošní volný cash flow, místo pozitivního výsledku čeká neutrální. Sérii poklesů prodloužily akcie Telefóniky CR o další 3,3 %, pod tlakem rostoucího tlaku na zvýšení konkurence na telekomunikačním trhu v ČR ze strany ČTÚ. Kolem 2 procent odepsaly Erste (zejména kvůli pátečnímu poklesu o 5 %) a KB. Jediným titulem, který odolal poklesu, jsou akcie ČEZ s mizivým 0,1% ziskem. Ztráta ani zisk, to je výsledek týdenního obchodování s akciemi VIG.

Na datech BCPP k 30. listopadu se propočítává nová báze indexu PX, platná od 19. prosince. Největší změnou v rámci této kvartální rebalance bude bezesporu nárůst změny vah pojišťovacího titulu VIG, který si polepší ze současných 3,32 procenta až na 12,50 procenta se 128 miliony akcií v emisi a redukovanou tržní kapitalizací 89,6 miliardy korun. Tím se stane pátým nejvýznamnějším titulem pražského SPADu. Za změnou stojí dostatečná likvidita Prahy vůči domácímu trhu ve Vídni, která tentokrát vymanila akcie VIG z krácení váhy na 1/3. Nejsilnější zastoupení 20 % v indexu si nadále udrží pouze akcie energetiky ČEZ. Přicházejí o něj naopak akcie Erste, které s novým zastoupením jen 17,67 procenta klesnou až na třetí příčku v rámci SPAD. Významné zaostávání titulu se projevilo i do objemového nárůstu počtu zahrnutých akcií.

Vítězové a poražení pražské burzy tohoto týdne:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
ČEZ 0,13 751 CETV -6,3 147,01
VIG 0 721 Telefonica CR -3,3 375
Fortuna -2,82 91,11
KITD -2,52 174
Erste -2,13 326
KB -1,83 3220
NWR -1,74 129,6
AAA -1,63 17,51
Orco -1,16 85
PM ČR -0,88 12211
Unipetrol -0,75 169,72
Pegas -0,67 446

Do týdne Praha vstoupila vlažněji, než Evropa. Telekomunikační úřad uvedl, že provedené analýzy ukázaly nedostatečnou konkurenci na domácím trhu a novou regulací se bude snažit ji zvýšit. Předložena je k veřejné diskusi na webu ČTÚ. Vstupem virtuálních operátorů chce úřad mimo jiné podmínit vydání nových frekvencí stávajícím operátorům. Informace ke krokům ČTÚ se linuly napříč celým týdnem. Telefónica mimo to získala zakázku na zajištění technického zázemí informačního systému Státního zemědělského intervenčního fondu. Dodá ji za polovinu původní sumy. Odhadovaná hodnota zakázky na léta 2012 a 2013 byla 200 milionů korun, nabídka firmy činila 98,2 mil. . S vyšší cílovou cenou pro akcie ČEZ dnes v rámci nové sektorové analýzy přišli analytici Goldman Sachs. Důvodem revize je především přesvědčení banky, že současné ceny emisních povolenek jsou příliš nízké a do dvou let přijde rasantní nárůst nákladů emisí energetických firem. ČEZ, který má dostávat část povolenek zdarma až do roku 2020, by tak měl získat konkurenční výhodu. GS po navýšení cíle o 8 procent očekává růst titulu z dnešních úrovní pod 750 na 1017 . Za celý den Praha nakonec dokázala připsat zisky v čele s bankami. PX 1,45 %.

Úterý znamenalo obrat, po hrozbě S&P snížení ratingu 15 zemím eurozóny. Ta se další den rozšířila o stejnou hrozbu směrem k zemím EU a největším bankám v Evropě. Pokles tak po pozitivním pondělku vedly finanční tituly, ztrácely také energetické tituly. K Orcu přišla informace o odstoupení od rezidenčního projektu v Hradci Králové, pozemky byly mimosoudní dohodou vráceny státu. Bulharsko oznámilo úmysl na tamní burzu umístit minoritní, zhruba třetinové, podíly v tamních distribučních společnostech do konce 1Q12. Týká se to i ČEZ Bulgaria. ČEZ ale v rámci dne nepomohlo oznámení německé RWE o emisi 80 milionů akcií, což její akcie v úvodu dne seslalo o 12 % níže a ovlivnilo celý sektor. Za celý den tak při malém objemu Praha oslabila o 1,2 % v čele s bankami a energetikou. Diskusí nad korupcí v ČR proložil den v online rozhovoru na Patria.cz šéf tuzemské Transparency International David Ondráčka.

Ve středu z kraje dne Praha zkoušela růst na očekávání silného závěru Summitu EU, který se konal ve čtvrtek a v pátek. Ztráty doháněla Erste. Z Fortuny přišla zpráva, že její šéf Jiří Bunda na konci roku na vlastní žádost odchází z firmy. Povede ji nejméně do května dosavadní druhý muž, místopředseda představenstva Wilf Walsh. V ČEZu zase proběhla změna na postu šéfa Severočeských dolů, stává se jím Ivan Lapin. Dramatickým zvratem si v závěru obchodování prošly akcie CETV. Důvodem byla nenadálá změna výhledu tvorby volného cash flow v letošním roce. Zatímco ještě před měsícem firma opakovala výhled hovořící po výsledcích za 3Q o celoročním pozitivním výsledku, dnes již uvedl, že čeká pouze „neutrální“ volný cash flow za rok 2011. Titul po otevření Wall Street odevzdal veškeré zisky a klesal v Praze přes 3,5 procenta až na 147 , aby zakončil na úrovni 150 . Celodenní výsledek indexu PX byl podobný úterku. Odepsal 1,11 %. Při oživení akcií KB pošesté v řadě ztrácela Telefónica CR.

Čtvrteční ráno se sice pokusili pražské obchodování oživit středeční propadlíci KB a ČEZ, na celodenní zisky celého trhu to ale nestačilo. Důvodem bylo právě opětovné varování S&P před zhoršením ratingu, tentokrát k zemím EU a bankám a pozdější slova z ECB. Navíc analytici Citi snížili doporučení pro české akcie na "underweight" z dosavadního "neutral". Stejně nepříznivého hodnocení se nyní dostává všem akciových trhům CE3, tedy vedle ČR také Polsku a Maďarsku. Citi v nové analýze očekává v příštím roce růst trhů CEEMEA o 15 %, české akcie spolu s polskými a maďarskými ale mají zaostávat. Citi je hodnotí jako relativně drahé, očekává negativní vliv přiblížení ekonomik ČR a Maďarska recesi. Nicméně, vzhledem k aktuálním obchodním úrovním zůstaly atraktivní cílové ceny na pokrývaných titulech (ČEZ, NWR, Telefónica CR, KB). V rámci dne se však jednoznačně utrhly akcie developera Orco. Na zprávě, že od polské Bank Pekao získá 100 % potřebných prostředků na projekt Zlota 44 ve Varšavě, akcie vylétly až o 8 %. ČEZ pak informoval po ekologickém auditu Temelína a Dukovan, který ukázal, že obě elektrárny plní mezinárodní ekologické normy. Vývoj dne na burzách zlomila slova plynoucí z ECB. Nejprve se investoři dozvěděli snížení sazeb a opatření na dodání dlouhodobé likvidity bankám (a skrze ně ekonomice). Pak ale ECB oznámila také zhoršení výhledu pro ekonomiku eurozóny a guvernér Draghi odmítl jako právně komplikované finance do MMF a také další navýšení odkupů dluhopisů. Trhy obrátily dolů v Evropě i Praze, od úvodu i na Wall Street. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák ve čtvrtečním online rozhovoru na Patria.cz mimo jiné potvrdil dividendovou politiku mířící na výplatní poměr 50-60 % čistého zisku s tím, že poslední slovo budou mít akcionáři. Celoroční výsledky společnosti ČEZ, včetně čistého zisku, by měly být zveřejněny na konci února a tehdy podle místopředsedy představenstva ČEZ dojde také k oznámení výhledu hospodaření pro příští rok. Novák dále označil za maximální a zároveň optimální zadlužení firmy 2,3násobek roční EBITDA s tím, že ke konci 3Q firma byla na 1,8násobku EBITDA. V polovině ledna přitom šéf financí ČEZ ještě označoval za optimální zadlužení na úrovni blížící se 2,5násobku EBITDA.

V závěru týdne pražská burza nedokázala využít pozitivní náladu na hlavních západoevropských trzích ani v USA a poklesla již čtvrtým dnem v řadě. Index PX oslabil o 0,34 %. Na poklesu pražské burzy měly hlavní podíl akcie Erste Bank, které ustoupily o více jak 5 % poté, co Evropský bankovní úřad EBA uvedl v rámci stress testů, že bance chybí kapitál ve výši 743 mil. EUR, následně rozhodla agentura S&P o možném snížení ratingu. Erste se však záhy pokusila klidnit své akcionáře prohlášením, že tyto kapitálové potřeby pokryje do poloviny roku 2012, požadavek se chystá o 200 milionů eur přesáhnout. Pomoci mají emise krytých dluhopisů, v rozsahu půl miliardy eur či více také zadržený zisk. Z pozitivní nálady na evropských trzích dokázaly těžit naopak akcie Komerční banky a ČEZu. Přesto KB za celý týden oslabila. Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrových závazků tří francouzských bank včetně Société Générale, matky Komerční banky. Podle agentury úvěrovou spolehlivost bank ohrožuje nestabilní situace evropského bankovního sektoru. Hodnocení dlouhodobého dluhu banky Société Générale zhoršila agentura o jeden stupeň na A1. SocGen uvedla, že je krokem Moody's překvapena a očekává, že splní kapitálové požadavky.


Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university