Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řečtí politici se dohodli na splnění požadavků EU a MMF. Eurogroup však finální rozhodnutí zatím nevydá

Řečtí politici se dohodli na splnění požadavků EU a MMF. Eurogroup však finální rozhodnutí zatím nevydá

09.02.2012 13:20, aktualizováno: 9.2. 18:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zástupci řeckých politických stran se dohodli na úsporných opatřeních, která výměnou za nový záchranný úvěr požaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Oznámila to mluvčí úřadu premiéra Lukase Papadimose. Řecko jedná o čerpání až 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč), bez nichž zemi v březnu hrozí bankrot.

"Jednání mezi řeckou vládou a Trojkou byla úspěšně završena dnes ráno," uvedla před chvíli kancelář premiéra Papademose v prohlášení. "Političtí lídři odsouhlasili výsledek těchto jednání. Existuje tedy dohoda, která je v kontextu nového programu dnešní večerní schůzky Eurogroup," uvedla kancelář premiéra.

Dohodu potvrdil prezident Evropské centrální banky Mario Draghi na tiskové konferenci po zasedání měnového výboru ECB. Uzavření dohody na řecké politické scéně bylo nutné ještě před schůzkou ministrů financí eurozóny, která se bude večer konat v Bruselu. Schůzky se zúčastní i šéfka MMF Christine Lagardeová a Draghi.

Po celonočních jednáních s lídry všech tří koaličních stran a šéfinspektory EU a MMF řecký ministr financí Venizelos krátce před svítáním prohlásil, že jedna otázka stále zůstává nevyřešena. "Odcházím do Bruselu s nadějí, že se jednání euroskupiny bude konat a že bude přijato kladné rozhodnutí o novém programu," řekl řecký ministr financí novinářům. Právě to se ale podle dosavadních oficiálních prohlášení jevilo nepravděpodobné. "Ministři financí nemohou jednat, dokud Řecko nedá na stůl kompletní řešení ve všech aspektech reforem ekonomiky," uvedl například zdroj z eurozóny pro Bloomberg s tím, že pro rozhodnutí bude nanejvýše potřebná další schůzka Eurogroup. "Řecku se čas krátí, má ho opravdu málo a jeho budoucnost je plně v jeho rukou," uvedl německý ministr zahraničí Westerwelle.

Euro, které nacházelo denní maxima nad 1,3312 USD/EUR, oslabilo až k 1,321 USD/EUR. Následně zamířilo na 1,3290, opět oslabilo pod 1,3250 a v reakci na dosažení dohody zpevnilo na úroveň 1,3300 USD/EUR. Přes 25 korun k euru po krátkém nádechu zůstává česká koruna.

Intradenní vývoj kurzu CZK/EUR (online):


"Finanční přežití země v příštích letech závisí na novém programu. Pro všechny je čas na zodpovědnost," uvedl v noci Venizelos s tím, že doufal, že svým kolegům ministrům financí eurozóny v Bruselu předloží plnohodnotnou dohodu o novém záchranném plánu včetně závazku rozpočtových škrtů 3,3 miliardy eur v letošním roce. Mluvčí socialistické strany PASOK ale potvrdil jako kámen úrazu a neshod penzijní reformu.

Vedoucí vládní představitel na to reagoval, že se šéfové stran dohodli na zhruba 90 procentech slíbených úspor, což ve výpočtech prý zanechává jen malou díru. "Atény by měly tuto díru velmi rychle zalepit. Řecko má dalších 15 dnů na to, aby upřesnilo fiskální úspory za 300 milionů eur," poznamenal vládní představitel pod podmínkou zachování anonymity. Evropská unie ale jakoukoli takovouto lhůtu pro další jednání vzápětí dementovala.

Podle zdroje agentury Reuters Řecko údajně navíc snížilo plánovaný výnos z prodeje státního majetku do roku 2015 z privatizace na jen asi 19 miliard eur z dosud plánovaných 50 miliard eur. Peníze by vládě měly pomoci snížit státní dluh. "Cíl 50 miliard zůstává, nově se ale vztahuje k delšímu časovému rámci," dodal zdroj bez dalšího upřesnění časového horizontu.

Šéf tzv. Eurogroup a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker na čtvrtek svolal schůzku ministrů financí eurozóny na jednání o Řecku. "Předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker se rozhodl svolat zasedání Eurogroup na čtvrtek 9. února 2012 v 18:00 SEČ," uvedl úřad lucemburského premiéra v krátkém prohlášení.

"Nebude finální dohoda," řekl před jednáním nizozemský ministr financí Jan Kees De Jager. Podle něho je nezbytné nyní vyslechnout podrobnosti o tom, jakou podobu dohody dosažené v Řecku mají. "Výsledek nebude...Tam zatím nejsme," řekl i německý ministr Wolfgang Schäuble novinářům před schůzkou.

Podobně se vyjádřil i šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker, podle něhož existuje ještě řada bodů, které je ještě třeba objasnit. Ten také podotkl, že pokud nebude dohoda dnes, mohla by být příští týden. Takové zpoždění podle něj není žádnou katastrofou.

Šéfka MMF, jejíž instituce se má na druhém balíku půjček Řecku významnou měrou podílet, v reakci na informace o dosažení dohody při příjezdu na jednání v Bruselu před novináři řekla, že jde o "povzbudivé zprávy". "Je to pozitivní," doplnila bez dalších podrobností.

(Zdroj: Mediafax, Bloomberg, Reuters, AP, čtk)


Váš názor
  • Eu bordel
    09.02.2012 16:24

    To asi paní Angele Merkozy spadl kamen ze srdce. Konečně bude mít říše velkonemecka volnější přístup k Egejskemu moři . To se nepovedlo bez výstřelu ani velkému Adolfovi. Na to čekala od dob studii v NDR. Dyg voní to už naši dědove říkali "zlatý Bavoraci" prusaci stáli vždy za h.....
    Karel
  •  
    09.02.2012 15:37

    Souhlasím, jsou to nemakačenkové a ještě přitom stávkují. To je vrchol. Je evidentní, že to s tou pomocí nemyslí vážně a pokud se tam zase něco nasype, vše bude prožráno a celý kolotoč začne znovu. marnost nad marnost. Já bych jim dal jejich milovanou drachmu a adieu.
    Navi
  •  
    09.02.2012 15:12

    já to vidím tak: řekové musí rychle odejít z eura a začít s řádně devalvovanou drachmou, léčba naordinovaná EU bude šíleně drahá, neúčinná, řeky bude dlouho bolet a je otázkou času kdy se vzepřou, navíc vyšší konkurenceschopnost ekonomiky nepřinese, hospodářství bude rychleji klesat a řekové budou EU nenávidět Hawk
    vlado69
  •  
    09.02.2012 14:32

    já to vidím tak:Řekové to je prohnaná a prolhaná banda vyžírek,která si myslí,že s námi se všemi vy.....!!!JÁ OSOBNĚ BYCH JIM VŠEM NA....!!!Ať si zbankrotujou a pak se mohou vrhnout na spásání řeckých luhů a hájů,tihle ehm...potomci všeho jiného než antických Řeků!!
    bob
    • Pánové
      09.02.2012 15:40

      Gréci sú jeden z veľmi inteligentných národov. Ved sledujte ako sa platia dlhy EU bankám. Zamestnanecký raj na Zemi to bol do 2009. To len EU politici sú takí EUROLIDRI a radi rozdávajú z cudzieho na záchranu svojich kamarátov z bánk. Oni by mali byť predmetom vašich pľuvancov.
      • Re: Pánové
        09.02.2012 15:45

        Bohužel nemohu zcela souhlasit. Jeden rozdává ( to je pravda z cizího), ale k tomu musí být vždy dva. A proč by někdo nebral, když mu to prochází. Mám velké obavy, že pokud tenhle precedens projde, tak tam budeme mít za nedlouho další čekatele v řadě s nataženou rukou. To jsem tedy zvědav, kdo jim bude zase dávat a hlavně, kde na to veme ? Potom doporučuji předzásobit se toaletním papírem, protože se z toho všichni po......
        Navi
        •  
          09.02.2012 15:57

          Já vím, že internacionální pomoc se už nenosí. Přesto všecho doporučuji delgovat do řecka nejlepšího ministra zeměkoule. Ten by možná německé, italské a já nevím jaké bankéře určitě zachránil, nebo alespoň jejich peněženky. Tiše říkám, možná i my bochom potom měli na 13 a 14 důchody.
          Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university