Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Solární krachy: Do bankrotu míří německá Q-Cells a americká vládou podpořená Solar Trust

Solární krachy: Do bankrotu míří německá Q-Cells a americká vládou podpořená Solar Trust

03.04.2012 9:20, aktualizováno: 3.4. 10:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ve Spojených státech vyhlásila bankrot Solar Trust, dcera německé Solar Milleium. Také další významná německá solární firma Q-Cells po hluboké loňské ztrátě vyhlásí bankrot a stane se dosud nejvýznamnější obětí krize solárního byznysu v Německu.

Americká firma Solar Trust of America LLC, která vlastní práva na rozvoj největšího světového projektu výroby elektřiny ze slunce, požádala soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Je to důsledek nedávného pádu jejího německého většinového vlastníka Solar Millenium, jedné ze čtyř německých výrobců solárních zařízení, kteří v posledních měsících vyhlásily bankrot.

Solar Trust má práva na Blythe Solar Power Project v jihokalifornské poušti. Ten právě před rokem získal od americké vlády podmíněnou úvěrovou garanci na 1,2 miliardy dolarů (22,3 miliardy Kč) a jeho osud je zatím podle agentury Reuters nejasný.

Solar Trust je tak dalším případem bankrotu firmy, která získala od vlády prezidenta Baracka Obamy podporu, po loňském krachu Solyndry. Její bankrot se kvůli řadě podezřelých okolností stal pro Obamovu vládu a její masivní subvence producentům zelených technologií značným problémem a Kongres jej stále vyšetřuje.

Solar Trust uvedla, že jí došly peníze poté, co Solar Millenium v prosinci vyhlásila platební neschopnost a uchýlila se pod soudní ochranu. Solar Millennium má v Solar Trust 70 procent a po bankrotu se snažila prodat tento podíl německé firmě Solarhybrid, která ovšem brzy poté rovněž zbankrotovala.

Provozní ředitel Solar Trust Edward Kleinschidt uvedl, že druhý vlastník, jímž je další německá firma Ferrostaal, jeho firmě žádnou finanční pomoc neposkytuje. Firma již promeškala dvě platby nájemného v projektu Blythe a nebude moci vyrovnat ani další spatné částky.

Společnost požádala o ochranu před věřiteli soud ve státě Delaware. Hodnota firemních aktiv se odhaduje na maximálně deset milionů dolarů, zatímco její dluhy se pohybují mezi 50 až 100 miliony dolarů.

Také přední německý výrobce fotovoltaických panelů Q-Cells uvedl, že vyhlásí bankrot a stane se tak další obětí krize solárního sektoru. Výrobci zejména v Německu a USA se loni v důsledku propadu cen panelů, přebytku výrobních kapacit a poklesu masivních vládních subvencí dostali po letech bouřlivého boomu do hluboké krize. V Německu v posledních měsících vyhlásili bankrot přední producenti solárních zařízení Solon, Solar Millenium a Solarhybrid. V USA po nejznámějším případu Solyndra již padl například Evergreen Solar. Silné ztráty minulý měsíc oznámila americká First Solar a značné potíže mají kvůli omezování západních subvencí i čínští výrobci v čele s firmou Suntech.

Německá Q-Cells uvedla, že po prozkoumání alternativních plánů restrukturalizace zjistila, že jinou možnost než insolvenční řízení nemá. Vedení vyjádřilo naději, že ve spolupráci s konkurzním správcem zajistí pokračování provozu.

Q-Cells vstoupila v roce 2005 na akciový trh a stala se největším výrobcem solárních panelů na světě, v roce 2009 ji ale sesadila levná čínská konkurence. Na vrcholu byly její akcie v roce 2007 na téměř 84 eurech (asi 2080 Kč). Za poslední rok se ale jejich hodnota zhroutila o 93 procent a dnes se propadla o dalších 36 procent na 0,135 eura. Za loňský rok Q-Cells utrpěla ztrátu 845 milionů eur při tržbách zhruba jedné miliardy eur.

Německá vláda dospěla k závěru, že výstavba nových solárních elektráren přerostla únosnou mez a němečtí poslanci minulý týden schválili snížení státní podpory solární elektřiny u nových projektů až o 30 procent. Krok Berlína má dál omezit boom výstavby bezkonkurenčně nejdražšího používaného energetického zdroje, dál ale zhorší problémy výrobců.


Německo i Spojené státy si od podpory solárního sektoru slibovaly, že se stanou centry nových "zelených" technologií. Pozorovatelé ale čím dál častěji konstatují, že z obřích státních subvencí pro fotovoltaiku těží vedle domácích "solárních baronů", kteří provozují fotovoltaické elektrárny, hlavně výrobci v Číně.

(Zdroj: čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data