Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: PM ČR -6 % a KB -5 % bez dividendy. Turbulentní KITD +2 %

Týden na pražské burze: PM ČR -6 % a KB -5 % bez dividendy. Turbulentní KITD +2 %

20.04.2012 18:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Z pohledu domácích akciových titulů byl právě uplynulý týden zejména pod vlivem dividend a turbulencí na duální emisi technologické společnosti KIT digital. Celý trh se na úrovni indexu PX posunul o 0,41 % níže na hladinu 926,90 bodu. Sestupnou stranu SPADu vedou developer Orco, jednající o směně stávajících dluhopisů za akcie, což s sebou přinese emisi nových akcií i nového dluhu, a tituly PM ČR a Komerční banka, které spojuje obchodování bez dividendy (920 , respektive 160 Kč). Na růstové straně SPADu je vítězem s 3% týdenním ziskem Erste Bank. Následována je akciemi KITD, které po turbulentním týdni, který přinesl informace o změnách ve vedení společnosti i vyšetřování podávaných informací (podrobnosti níže), odolaly dvouciferným ztrátám a zakončily o 2,38 % výše na úrovni 138,8 koruny za akcie. Po schválení dividendy ze zisku roku 2011 ve výši 27 plus snížení kapitálu v rozsahu 13 na akcii, což společně přinese akcionářům odměnu 40 na akcii, končí výše o 1,31 % na úrovni 379,9 koruny akcie Telefóniky CR.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Erste Bank 3,05 405,00 Orco -6,13 83,54
KITD 2,38 138,80 PM ČR -5,67 10999,00
Telefónica CR 1,31 379,90 KB -4,87 3420,00
ČEZ 0,06 773,00 Fortuna -2,83 96,10
Pegas 0,00 434,00 CETV -1,12 132,50
Unipetrol 0,00 171,00 AAA Auto -0,78 19,04
VIG -0,65 760,00
NWR -0,16 127,40

 


Přehled korporátních událostí týdne:

Pondělí 16. dubna
Korporátní zprávou dne byly dojednané ceny koksovatelného uhlí a koksu pro druhé čtvrtletí ze strany NWR: u koksovatelného uhlí 130 EUR/t a koksu 298 EUR/t, což je o 8 %, respektive o 4 % pod úrovněmi 1Q. Společnost zároveň představila produkci a prodeje za 1Q12, kde prodeje koksovatelného uhlí přesáhly termální, a potvrdila celoroční produkční i prodejní cíl, tedy dosažení produkce mezi 10,8 mil. tun a 11 mil. tun uhlí a 700 tis. tun koksu. NWR očekává dosažení externích prodejů ve výši mezi 10,25 mil. tun a 10,5 mil. tun uhlí, přičemž prodeje budou složeny přibližně z 52 % energetického uhlí a ze 48 % koksovatelného uhlí, k tomu firma očekává prodeje přibližně 600 tis. tun koksu.

Analytici Citi na NWR snížili svou cílovou cenu na 4,80 GBP (asi 144,7 Kč) z 5,0 GBP a ponechali doporučení "neutral". Na jednu stranu vidí slabší produkci uhlí v prvním čtvrtletí, ale na straně druhé považují za pozitivní fakt, že NWR vykázala solidní podíl koksovatelného uhlí. Dohodnuté prodejní ceny pro 2Q bere Citi jako v souladu s očekáváním.

Na akciích Fortuny Erste zvyšuje cílovou cenu na 115 ze 113 , doporučení zůstalo "akumulovat".

Erste Bank svolala akcionáře na řádnou valnou hromadu 15. května 2012 ve Vídni. Erste požádá akcionáře o schválení emise podmíněných konvertibilních dluhopisů. Takzvané "coco" obligace by společnost vydala v případě potřeby doplnit regulatorní kapitál.

Celkový objem bankovních úvěrů ke konci února stoupl na základě údajů České bankovní asociace meziročně o 6,3 procenta na 2,3 bilionu korun. O více než pět procent stoupl meziročně objem úvěrů nefinančním podnikům i obyvatelstvu. Dle asociace jde ve srovnání s Evropou o pozitivní vývoj.

Poslední den s nárokem na dividendu ve výši 160 na akcii se obchodovala Komerční banka.

Úterý 17. dubna:
Posledním dnem s nárokem na dividendu 920 Kč/akcie obchodoval tabákový Philip Morris ČR.

Turbulentní vývoj předvedly akcie KIT digital. Představenstvo společnosti včera přijalo rezignaci Kaleila Isaza Tuzmana na post předsedy. Tuzman se přitom před měsícem vzdal pozice generálního ředitele, aby prý mohl být šéfem představenstva "na plný úvazek". Akcie KIT digital nejdříve v úvodu při praskání stop lossů propadly až na 115 , avšak během několika minut se dokázaly vrátit nad 125 . Na domácím trhu měli zřejmě investoři ještě v dobré paměti předchozí reakci titulu na rezignaci několika členů představenstva, kdy došlo k 25% propadu. Investoři v zámoří ale k věci přistoupili ze zcela jiné stránky a titul po otevření Wall Street zamířil nad 140 metu a denní obchodní pásmo tak přesáhlo 20% hranici.

Ve středu pak Kaleil Isaza Tuzman ke svému odchodu z vedení představenstva KIT digital uvedl, že se vždy neshodl s ostatními členy na všech rozhodnutích Strategického transakčního výboru spojených se současným strategickým procesem prodeje.

Šéf polské obchodní divize ČEZ - CEZ Trade Polska – Witold Pawlowski se opřel do Německa za přetoky elektřiny z obnovitelných zdrojů, které okolním zemím vyvolávají dodatečné náklady na provoz přenosových sítí a znemožňují jejich lepší komerční využití. Navrhl, že by náklady spojené s vyrovnáváním přenosových sítí v Polsku a ČR měly být započítávány již do investičních nákladů při výstavbě německých obnovitelných zdrojů energie. Apeloval na evropské orgány a provozovatele přenosových sítí.

Ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků Rakouska na nejvyšším stupni „AAA“ a stanovila stabilní výhled. To pro zemi představuje konec bezprostřední hrozby ztráty nejvyššího ratingu, která se nad ní od Fitch vznášela od února. Při zohlednění silného fundamentu je expozice rakouských bank vůči CEE regionu a jeho slabším členům významná, ale říditelná a nepředstavuje bezprostřední riziko pro rating Rakouska, uvedla Fitch Ratings.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba kabinetu předložil návrh nové daně z ropných produktů, díky níž bude možné financovat zvýšení strategických rezerv ropy z 90 na 120 dní, píše E15. Výše daně by měla být 140 korun za tisíc litrů ropných produktů či 140 korun za tunu ropných produktů.

Telefónica CR koupila kroměřížskou síť Helemik a ostravskou síť OrbisNet a v oblasti internetového připojení tak získala tisíce nových zákazníků. Pokračuje ve skupování svých menších konkurentů a všechny koupené firmy zastřešuje pod společnost Internethome, jejíž síť čítá již na 80 tisíc zákazníků.

Připomeňme makroekonomickou zprávu v podobě výhledu MMF pro českou ekonomiku. Fond v nové pololetní prognóze snížil odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 0,1 procenta, dosud předpokládal, že růst se bude pohybovat kolem 1,8 procenta.

Středa 18. dubna:
Plány Erste Bank na dekonsolidaci spořitelen, který si představenstvo hodlá za měsíc nechat schválit na valné hromadě, pozitivně zhodnotili analytici Citi s tím, že bance přinese vylepšení kapitálové přiměřenosti dle chystané nové regulace bank Basel III. Snížení potřeby doplnění kapitálu z původních 900 milionů eur na 500 milionů eur se odrazilo ve zvýšení investičního doporučení analytiků na „koupit“ z dosavadního „neutral“ a navýšení cílové ceny o jedno euro na 22 eur, tedy asi 545 .

První den bez nároku na dividendu ve výši 920 na akcii se obchodoval tabákový producent Philip Morris ČR, což jej seslalo o zhruba 6 % níže na metu 10900 korun za akcii. Pokles se odehrál na malém objemu zobchodovaných pouze 150 kusů akcií.

Skupina Orco oznámila, že dosáhla předběžné dohody s třetinou držitelů dle nominální hodnoty dluhopisů skupiny Orco a 61 procenty držitelů dle nominální hodnoty dluhopisů Orco Germany na restrukturalizaci dluhu, jejímž výsledkem bude směna za akcie a za nově vydávané dluhopisy. Dohoda, která musí být následně podpořena držiteli dluhopisů 2010, 2012, 2013 a 2014 skupiny Orco a držiteli dluhopisů Orco Germany na valných hromadách, má za cíl dosáhnout u dluhopisů skupiny Orco (OPG) směny zhruba 90 procent dluhopisů OPG za zhruba 65 milionů akcií OPG a ve zbývajícím objemu 55,2 milionu eur za nově vydávané dluhopisy OPG a o Orco Germany (OG) dosáhnout směny zhruba 85 procent dluhopisů OG za zhruba 26,2 milionu akcií OPG a u zbývajících 20 milionů eur směny za nově vydávané dluhopisy.

Prezident a generální ředitel Central European Media Enteprises (CETV) přestal být jednatelem společnosti CET 21, která provozuje televizi Nova. Post jednatele CET 21 opustil také Oliver Martin Meister. Novými jednateli CET 21 se stali výkonný viceprezident CME Anthony Chhoy a generální ředitel TV Nova Jan Andruško. Třetím jednatelem zůstává David Andrew Sturgeon, který působí jako zástupce finančního ředitele CME. Oběma novým jednatelům zároveň zůstávají jejich stávající funkce a pozice v rámci CME a CET 21. Změny byly provedeny v souladu s regionální strukturou jednatelských pozic na úrovni divize televizního vysílání v rámci CME, uvedla CET 21.

Čtvrtek 19. dubna:
Akcionáři Telefóniky CR na valné hromadě schválili nejprve konsolidované a nekonsolidované výsledky za rok 2011 a následně také dividendu 27 na akcii a snížení kapitálu v rozsahu 13 na akcii. Celková odměna pro akcionáře za rok 2011 tak dosáhne 40 a udrží se na úrovni roku předchozího.

Tabákový koncern Philip Porris International, jehož dceřinnou společností je tuzemský PM ČR, reportoval výsledky za 1Q12 včetně základních čísel k českému trhu. V České republice dle dat PMI celkový cigaretový trh klesl o 2,9 procenta na 4,6 miliardy jednotek a dodávky skupiny PMI na český trh poklesly o 6,0 procenta. Tržní podíl skupiny PMI na české trhu klesl meziročně o 1,4 procenta na 43,6 procenta. Jeho pokles je odrazem pokračujícího ztrácení tržního podílu zejména u značek v nižším cenovém segmentu, tedy Petra a Sparta, kde v kombinaci ztráta dosahuje 1,5 procenta. Ústup doplňuje o 0,4 % na 12,7 % značka Red & White. Tyto poklesy jsou z části kompenzovány růstem o 1,0 % na 7,5 % u vlajkové lodi skupiny Marlboro po dubnovém (2011) uvedení Marlboro Core Flavor a Marlboro Gold Touch. Tržní podíl ale vykazuje zlepšení oproti poslednímu čtvrtletí roku 2011 o 1,5 procenta a to díky značce Marlboro a vlastní značce Philip Morris, uvedla firma.

„Celkový cigaretový trh v ČR klesl o 2,9 % zřejmě v důsledku zpomalení české ekonomiky a kombinace vyšší DPH a spotřební daně od ledna 2012. Postupné zlepšování tržního podílu PMI (vůči 4Q11) na českém trhu nás pozitivně překvapilo, jelikož jsme očekávali další mezikvartální pokles. Ve výsledku je tak meziroční pokles dodávek PMI na český trh o 6,0 procenta nižší než naše očekávání. Celkově tak hodnotíme čísla jako mírně lepší pro akcie Philip Morris ČR,“ uvedl k vybraným ukazatelům skupiny PMI pro český trh analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

Na ČEZu zvýšili analytici Standard&Poor’s cílovou cenu na 929 z 813 při zvýšeném doporučení na stupeň “koupit” ze stupně “držet”.

Unipetrol před začátkem obchodování zveřejnil vybrané provozní a finanční ukazatele za první kvartál. Kumulovaná marže v rafinerii společně s cenovým rozdílem ropy Ural a Brent dosáhla v 1Q12 průměrné výše 3,5 USD/barel a oba základní ukazatele profitability v rafinerii se tak částečně zotavily z rekordně nízkých úrovní ve čtvrtém kvartálu roku 2011. Společnost se nicméně potýká s relativně nízkými prodanými objemy paliv, když se ceny pohonných hmot dostaly na rekordní úrovně.

Pátek 20. dubna:
Erste podpořili analytici JPMorgan, kteří navýšili cílovou cenu pro tento titul na 620 z 567 a doporučení zvýšili na „overweight“ z „neutral“.

Zvýšeného doporučení se dočkaly akcie NWR od analytiků Morgan Stanley, kteří zvýšili cílovou cenu na 197 z 188 a doporučení ponechali na „overweight“.

Na KIT digital se objevila zpráva, podle které američtí právníci zahájili šetření kvůli tomu, jak společnost v posledních několika týdnech, kdy titul zažil velmi silné pády i nárůsty, zveřejňovala informace.

Analytickou změnu jsme zaregistrovali také na akciích Telefóniky CR, kde kde analytici Deutsche Bank snížili cílovou cenu na 382 z 406 při ponechání doporučení na „držet“.

Developerská skupina ECM REI publikovala základní údaje hospodaření za rok 2011 dle mezinárodních účetních standardů. Čistá ztráta po zdanění za rok 2011 dosahuje 66,3 milionu eur po ztrátě 94,5 milionu eur za rok 2010. Celková aktiva skupiny poklesla o 32 procent na 106 milionu eur ze 156 milionů eur na konci roku 2010. Celkový kapitál ECM REI pak podstatně znásobil svůj záporný rozsah, když dosáhl minusových 133,9 milionu eur po záporných 72,8 milionu eur v roce 2010. 

Přehled jednotlivých zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE.


Váš názor
  • novy blaha se rodi kazdou minutu
    21.04.2012 19:45

    akcie KITD nebo AApl jsou zarnym prikladem manipulovani lidi lidmi. Zatimco nekteri povazuji akcie AAPL za predrazene a akcie KITD za levne, ti kteri si umi spocitat a porovnat pravou hodnotu vi ze opak je pravdou. Zalezi na kazdem kolik casu stravi a sam si zjisti hodnotu nebo zadali si precte clanek a hned utika nakupovat nebo prodavat, podle toho jak jeho financni guru kaze. V tomto oboru je moho takovych, kteri na podobnych unahlencich vydelavaji a maji z toho dobre zivobiti.
    murrang
  • dluhopisy dluhopisy
    21.04.2012 19:34

    a zase jen dluhopisy a já se už bojím i zapnout žehličku abych neslyšel dluhopisy.
    sakisan
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university