Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dá se tradingem uživit!? ANO!

Dá se tradingem uživit!? ANO!

29.05.2012 17:48
Autor: Anonymní Investor, ???

Odpověď je jednoznačná, ale neplatí pro každého, takže v této jednoznačnosti je zároveň hodně pochyb. Uživit se dá, ale nezvládnou to všichni. Nicméně pravděpodobnost je větší, než by se mohlo zdát. Četl jsem mnoho materiálů o rozdělení obchodníků na úspěšné a neúspěšné. Procenta těch úspěšných se pohybují od 20 do 5 %. I kdybychom předpokládali platnost Paretova pravidla o rozdělení na 20 % úspěšných a 80 % neúspěšných, tak se jedná o poměrně riskantní podnik.

Nicméně, co se zdá, je jenom sen. Skutečnost je jiná. Vidím okolo sebe, že 50 % všech lidí, co se pustí do aktivního obchodování, dělá elementární chyby. Samozřejmě to znamená, že jsou odsouzeni k neúspěchu... Vyvarovat se základních chyb není příliš obtížné, chce to jen trochu studia a získat praxi (třeba i na demu či v nějaké soutěži). A v tu chvíli už je vaše šance na úspěch zhruba fifty fifty, což není vůbec špatné. Vstupujete do byznysu jménem trading, ve kterém nemáte žádné nespokojené zaměstnance, žádné naduté šéfy ani žádné otravné klienty. Vaše fixní náklady zahrnují jen počítač, připojení k internetu a možná nějaké analýzy či obchodní software. A samozřejmě vstupní kapitál. Ten ale nemusí být nikterak velký. Bavme se o tom, že 200 000 je minimum, lépe začínat s půl milionem. Když to srovnáte s jiným byznysem, je to vcelku nízkonákladová záležitost (vemte si třeba malou firmu s pár zaměstnanci – její fixní náklady jsou nepoměrně vyšší než u tradingu). Stejně jako jiný byznys, ani obchodování na burze nezačne vydělávat asi hned, ale budete si muset chvíli počkat. Pamatujte, že trpělivost je matka úspěšných.

Na druhou stranu má obchodování tu výhodu, že spoustu věcí si můžete vyzkoušet nanečisto na demu. A co teprve pracovní doba! Ta už je úplně nesrovnatelná. Určitě to není 8 a půl hodiny denně, naopak, víc než např. 4 hodiny obchodování denně může být velmi kontraproduktivní, protože unavený člověk generuje více chyb. Samozřejmě, že musíte hodně trénovat a musí Vás tato práce bavit. Není to stabilní příjem, který dává jistotu. Zato brzy poznáte, jestli na to máte nebo ne. A vrátit se ke standardnímu zaměstnání nemusí být zas takový velký problém. V dnešní globální době, kdy se prodávají bestsellery „Čtyřhodinový pracovní týden“, se zkrátka začíná zdát, že trávit život v kanceláři je celkem neefektivní využití času.

Všechno má i své proti – trading je osamělá profese náročná na psychiku, která rozhodně není pro každého. Musíte mít aspoň trochu talentu. Je to ale podobné jako s fotbalistou. Tuhle jsem četl rozhovor s čechoitalským fotbalovým trenérem Zemanem, který říkal, že vedl ve své kariéře v italské lize 2 české hráče – Pavla Nedvěda a Václava Kolouška. Ten druhý prý měl mnohem větší talent. Jak to dopadlo, všichni víme. Zlatý míč pro nejlepšího evropského fotbalistu má ve vitríně Nedvěd, zatímco Koloušek skončil tak trochu v propadlišti fotbalových dějin.

Přeji Vám hodně píle, pevné vůle a odhodlanosti uspět.

Investor


 


Čtěte více:

Proboha, kdo je ten anonym? aneb FAQ investorům pro vydělávání v praxi
19.04.2012 12:08
Rád bych dnes navázal na svůj poslední článek a doplnil ho o některé ...
Úspěšného investora zajímá zisk až ve druhé řadě…
09.05.2012 13:22
Zjistil jsem, že už se trochu opakuji, ale přece jen mi to zase nedá. ...
Nikdo nic neví. Ale trhy nejsou náhodné!
21.05.2012 17:55
Existuje spousta teorií od teorie efektivního trhu, až po teorii, že t...

Váš názor
  • ten AI je pořád stejný šílenec a nebo pokaždé někdo jiný ????
    31.05.2012 15:45

    POŘÁD DOKOLA V TÉTO SEKCI BLÁBOL NA BLÁBOL jak může někdo napsat že se tradingem s kapitálem 200 tyček dá uživit ???? Co prosím ???? To je jako jako jako for nebo jako co jako ? :-) AI nesjpíš už dlouho nejedl a mluví z hladu a nebo mu definitivně hráblo, o tom co tu dává za perly už nemá cenu ani mluvit, komentaře jsou zcela jasné. AI nikdy neobchodoval a pokud ano tak s pár tisici koupil a seděl někde na ČEZ ,ale trading to nebyl....... ps ZAJÍMAL BY MĚ MĚSÍČNÍ ŽIVOTNÍ STANDART ai TO MUSÍ BÝT ALE RANEC........ nebo spíš žvanec
    martík
  • jj živí
    30.05.2012 17:05

    hlavně brouci ti z toho schlamstnou nejvíc vždy a všude jen ať se obchoduje je jedno kterým směrem :D s jakým ziskem budem vám radit :D jen ať se práší za kočárem dnes + a zítra- né ještě+ anebo žeby - to jsou rady :D jak od Báby kořenářky i když jak se na to dívám tak se babkám omlouvám .Kdyby radily ony tak jsme na tom líp :DD
    Deny:-)
  • Tradingem
    30.05.2012 16:45

    se uživit dá,spolehlivě,,to vám brokerům,nemusím vysvětlovat.Tím cizím.Jinak by jste tady nebyli,že jo??
    Velkamedvědice
  •  
    30.05.2012 16:16

    Anonynmních investorů úspěšných několik let a pak neúspěšných proteklo naší burzou asi 99.999 za ty roky a dnes jsou možná na brigádě v tescu.
    ?
    •  
      30.05.2012 16:48

      Vybalují zboží schvartz systémem.
      Velkamedvědice
  • trading....
    30.05.2012 12:26

    hodne lidi si plete trading s investing. Trading znamena sledovani trendu a prilezitosti a nasledovne nakupovani a prodavani na bazi momentalnich vykyvech cen akcii, bez ohledu na fundamentalni aspekt dane komodity nebo dlouhodobypotencial firmy. Investovani je dlouhodoby proces zalozeny na sledovani trendu a mnoho ostatnich faktoru a to jak politickych tak i potreb spolecnosti. Pri trading mohu rano nakoupit akcie, ktere za par minut prodam a mozna opet za dalsich par minut prodam, jen proto ze se zmenila cena a nepotrebuji ani vedet co tato firma vyrabi, kdo ji ridi nebo jaka je jeji zadluzenost nebo reputace. Spekulace je zase podobna loterii, kde si zakoupim los a doufam ze se na mne usmeje stesti a ja vyhraju. Pro mnoho lidi jsou tyto pojmy zamenitelne a stavaji se obeti manipulantu. Nase Patria je hezky priklad - staci si precist nektere clanky od prispivajicich pisatelu a je kazdemu jasno. Oblibeny Petr Zabza jiz ani nedava moznost aby lide k jeho clanku vyjadrili vlastni nazor.
    sakisan
    • Re: trading....
      30.05.2012 23:22

      No, že si všichni krátkodobí spekulanti myslí, že se nemusí zajímat o fundament, že je nezajímá management firmy, co vyrábí a jaká je její zadluženost a reputace, je pravda. Následně dostáváme i odpověď na otázku, proč 95 % obchodníků na burze ztrácí...
      paf
  • dóst blbé argumenty
    30.05.2012 8:07

    Investování je čistě individuální záležitost. Spekulace každého individuálně je postavena čistě na dispozicích spekulanta. Je vůbec pochopitelné, že se někdo zajímá tématem uživení a tvrzením, že to je možné? Nechápu, jak může někdo takto primitivně uvažovat. Doporučil bych autorovi zamyšlení, jestli se uživím, když mé kapitálové dispozice děají cca 100.000,- a mám jisté životní náklady. Pak mám dispozice 2.000.000,- a tyto peníze "nepotřebuji" a klidně je mrsknu na účet. TAK, A TEĎ MILÝ AUTORE ZAČNI MYSLET... Jsem zvědav, k jakým závěrům dojdeš :-))
    Jesse
    • Re: dóst blbé argumenty
      30.05.2012 23:17

      No tenhle autor má samí blbý argumenty a nejenom v tomhle článku. Přijde mi, jak kdyby to psal nějakej Turek, Hartman nebo jim podobnej blb, co si myslí, že se z něj všichni po..rou. Hlavní je nadpis, obsah a forma už je vedlejší, a takhle to pak vypadá...
      paf
    • Re: k jakým závěrům
      30.05.2012 16:07

      K jakým asi - no že pro uživení brookera (Patrii nevyjímaje) jsou další a další zlákaní klienti potřeba furt a stále :-))) - - - Mmch, aby měl trader alespoň šanci na přežití při obchodování v Praze, tak potřebuje "odepsatelný" (= takový který si může dovolit spláchnout do záchodu bez hnutí brvou, nikoli s nutnosti žrát po zbytek života kořínky pod mostem) kapitál alespoň 1 mil. Kč aby vůbec mohl ve SPADu svobodně obchodovat s jedním jediným lotem Erste (u které má alespoň nějaké relevantní technické vstupy z Vídně a na které ho zdejší Market-Makeři dle své libosti neutopí kdy se jim jen zachce), případně 5 mega, aby si mohl troufnout na lot ČEZu (zbytek ze SPADu jsou jen šidítka na oškubání hejlů - ať už poplatky, spreadem, nebo záměrnými pohyby ceny na nelikvidním trhu).
      H.B.
      • Re: k jakým závěrům
        25.07.2012 22:29

        Autor zřejmě nemyslel trading ala BCPP. Na to je potřeba mít opravdu účet v řádech milionů. Možná ani ne v jednotkách. Jsou však dnes možnosti obchodovat malá množství komodit, indexů, forex a vydělat i na malém pohybu, který může být řádově ve stovkách Kč. Na to by snad těch 200tis. mohlo i chvíli stačit. Ale je zde vyšší riziko, že když uděláš chybu, že tě to pohřbí. Ale jinak autor celkem pravdivě vystihuje o čem trading je.
        T-rex
  • da se uzivit ?
    30.05.2012 7:01

    vono se da uzivit i sbiranim konskych hoven, kdyz se tomu clovek venuje a pracuje na tom. Na druhe strane se clovek neuzivi ani jako inzenyr jaderne technologie, kdyz je to liny lempl a nic nedela, leda ze ma stranickou knizku a vlivne kamarady a je ochotny hlasovat pro kazdou kravinu.
    pelikan
    • Re: da se uzivit ?
      30.05.2012 23:22

      To Tě obdivuji,sám bych to nedokázal.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university