Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Plosser (Fed): Evropa může vyvolat plošné zamrznutí trhů či vlnu likvidity do USA; hlavním rizikem inflace

Plosser (Fed): Evropa může vyvolat plošné zamrznutí trhů či vlnu likvidity do USA; hlavním rizikem inflace

30.05.2012 12:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Philadelphia Fed Charles Plosser v rozhovoru pro WSJ uvedl, že „Evropa je jednoznačně blízko recesi“. Vliv na ekonomiku USA má prostřednictvím obchodních vazeb, není ale jejich největším obchodním partnerem. Největší obavy tak vzbuzuje možný chaos ve finančním systému. V tomto smyslu můžeme zvažovat několik scénářů. Co se týče investic amerických finančních institucí v Evropě, nemusí dojít k velké škodě, protože Fed spolu s regulátory nutil tyto instituce k omezení rizik spojených s evropskými aktivy. Pro Evropu by se tak zhoršení krize mohlo podobat vývoji po pádu Lehman Brothers, americké instituce by tím ale byly silněji dotčeny jen v případě, že trhy přestanou rozlišovat a přestanou plošně poskytovat finance, míní Plosser.

Další možnost představuje podle Plossera útěk investorů do bezpečí. Stahování likvidity z Evropy by pak vedlo k jejímu přílivu do USA. Záplava likvidity plynoucí do USA je také velkým problémem, ten se ale dá zvládnout. Horší by bylo, pokud by vyschly zdroje pro všechny, Fed má ale „k dispozici vhodné nástroje, pokud to bude nutné“.

Tento rok by měla americká ekonomika růst 2,5 – 3% tempem, nezaměstnanost bude klesat na 7,8 % ke konci roku. V roce 2013 bude podle Plossera patrný podobný vývoj, v takovém případě pak „není důvod pro zvýšení míry akomodace“. Rizikem je v delším období hlavně inflace, i když celková inflace by nyní měla díky cenám paliv klesat. Problém ovšem spočívá v tom, že Fed „poskytl významný objem akomodace“ a inflace se objeví v době, kdy se do ekonomiky začnou dostávat nadbytečné rezervy. V tu chvíli bude Fed muset šlápnout na brzdy a jeho reakce bude muset být „dostatečně rychlá a agresivní“, aby růstu inflace zabránila.

Mark Thoma, který působí jako profesor ekonomie na University of Oregon, na svém blogu uvádí, že se vlivu událostí v Evropě obává více než Plosser. Menší obavy v něm naopak vzbuzuje riziko inflace. Fed i americká vláda by tak podle něho měly již nyní podnikat preventivní kroky, aby zabránily možným budoucím problémům. Ekonom také poukazuje na to, že Plosser ve vztahu k boji s inflací zmínil politická rizika. Jiní zástupci Fedu totiž nedávno uvedli, že politika na rozhodování Fedu nemá vůbec žádný vliv. Thoma je ale potěšen, že Plosser „nevidí důvod pro větší míru akomodace“ namísto toho, aby řekl, že je třeba jejího omezení. Ekonom se tak domnívá, že další uvolňování zřejmě nepřijde, je ale možné, že „to co tu je, prozatím zůstane“.

(Zdroj: Blog Marka Thomy)


Váš názor
  • VM
    30.05.2012 15:30

    ty se nauc nejdrive cist - ja mluvil o protisirecicich clancich ktere "redakce Patria" zde zverejnuje jako vase desatero a take se zminoval o nazoru Charles Plosser. Redakce Patria na svuj vlastni nazor nema tak jen opisuje clanky, ktere jako hodiny na Synagoze jdou nazpatek a ukazuji co bylo. Jeste ze se zminujes o AAPL. Kdyz si pamatujes co jsem psal, tak si take urcite vzpominas, ze jsem take kupoval AAPL pred par tydny za U$572.45 - takze ke dnesku propad o U$ 0.43. Tim se ty a ostatni tvi pratele, kteri nakupovali a jeste se chlubili jak nakoupili KITD za U$ 9 + rici nemohou. Ty spis veris ze AAPL spadne na 300 co :o)). Opravdovy odbornik, ale tomu blbci sakimu se posmivas. Taky preju hezky den a brzke uzdraveni lol.
    sakisan
    • Re: VM
      30.05.2012 15:39

      Neposmívám.Pokud někdo tlumočí cizí názory,nemůže si co by tlumočník protiřečit.Názory Patria jsou mi ukradené.Nemám na KITD přátele,spíše nepřátele,kontinuálně jsem ho kritizoval.Ani já,ani Žabža nehlásil konec jabka,řeč byla jen o tom,zde je výhodné kupovat za 620.Zde jsem se s Tebou rozcházel.Jinak tento podklad držím mimochodem taky,využil jsem korekce a vzal pod 550..
      Velkamedvědice
      • VM - AAPL za U$620
        30.05.2012 16:15

        jsem koupil par call options den pred rannim ohlaseni poslednich vysledku 24/4 za U$17.50 a druhy den okamzite prodal za U$ 35.90. Ovsem to neni ani investovani ani trading - to byla adrenalinova spekulace co vysla. Taky potrebuju nejake to vzruso. V mem veku omluvitelne. Jinak AAPL jsem zacal kupovat uz za U$ 106 ani ne tak dlouho nazpet a pochopitelne prodal a zase koupil. Chce to trpelivost a disciplinu, krome planu, ktery dodrzuju. Nakonec je to prece jen dost jednoduche i kdyz ne tak snadne a take vynosne. Jeden ani nepotrebuje do zacatku tolik kapitalu. Nejlepsi jsou ted kanadske banky BMO RY BNS, ktere si nakupuji i se svymi bankami zklamani Amici. Nakonec verim ze AAPL prodam za tech U$ 778 - jen jeste nevim kdy. Ovsem AAPL tezi hodne ze sve popularity. Znam a mam hodnotnejsi firmy. Ovsem to by bylona delsi povidani :o)).
        sakisan
  • poslední stádium
    30.05.2012 15:19

    civilizace v Evropě je monstrózní a nejpitomější projekt všech dob v podobě EU. Dnes již zcela nekonkurenceschopný obr na hliněných nohách. Umělá měna bez historie a příběhu. Fatální nepochopení diametrálně odlišných tradic a mentalit členských států. Takhle zle pokračovat až do rána. ... ... ... Jen těm připitomělým politikům v Bruselu to nikdy nedocvakne. Proto je to KONEC. Následky hrozivé.
    Jesse
  • tridni nepritel
    30.05.2012 15:06

    jeste ze tady mame toho sakiho - jak za dob komousu a hned se cely narod sjednoti, kdyz se najde spolecny nepritel. To ze muze mit jiny nazor i kdyz pravdivy se prece nemuze tolerovat. To uz by jsme byli jak ti Amici. A o tech prece vsichni vime jaky jsou to tlusti blbci. To nasi stihli a chytri politici jsou jine kafe. Nasi pani poslanci dokazou poslancovat a pobirat plne platy a vyhody i z lochu a tech si my cenime :o)).
    sakisan
    • Re: tridni nepritel
      30.05.2012 15:14

      Jestli máš radši oslovení Bearbull...Jde o fakta,ty jsi četl.Patrii si napadl zcela nesmyslně,tlumočila názeor uvedeného pána.A Žabža reakce zrušil,protože ho neustále napadáš.Škoda,že pořád hledáš nepřítele.Nikdo Ti nic nedělá,nemusíš ze sebe chartistu.Hezký den.
      Velkamedvědice
      • na nazvu mi nezalezi
        30.05.2012 17:13

        muzes mi rikat jak chces a taky to stejne delas :o)) me to nevadi a jsem na to zvykly - Japonci mi dali jmeno sakisan - ovsem pro Nemce - Spanely a Italy je to pojmenovani zase pokazde jine. To vis jsem popularni a obliben. Znas anglicke rceni " sticks and stones can break my bones, but words cannot ever hurt me" Kapis ? Taky jsem poznal a setkal se s hodne ego namyslenych chytraku, takze jeden navic me nevyvede z miry nebo nerozhazi, nebo nevyprovokuje ke zmene meho stylu. To by bylo znamkou dusevni nestability a k te ja mam daleko. Jednou ti mozna prozradim, kdo se s tebou tady bavi. To si ale musis zaslouzit lol.
        bearbull
        • Re: na nazvu mi nezalezi
          30.05.2012 17:50

          Snad bych se měl aspoň pokusit nezklamat Tvá očekávání,ale musím objektivně přiznat,tolik důvěry bych asi neunesl.Každopádně děkuji za lákavou nabídku a za vlídnost,které se mi dostalo.Protože se vážím i Tvého času,nebude ho plýtvat skrze vlastní marnivost.
          Velkamedvědice
  • no a máme to potvrzené
    30.05.2012 13:08

    ten prů...seřík v bankách je tak velký, že už to nezalátují ani národní státy, takže se to musí nacpat vše do ještě většího balíku. Evropské komise se asi snaží ještě chvíli zajistit svou existenci ne ? opraště štrůzoky :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Vazena redakce
    30.05.2012 12:59

    je zajimave jak se vase nazory meni a behem 4 hodin si uplne protireci. Ktery polomozek dovoli aby v 7.58 dnes rano napsal, ze se S&P muze propadnout na 400 a varuje pred upadkem americkych trhu a navic doporucuje silici evropske trhy. Ted o 4 hodiny pozdeji se dovidame toto - nani na case aby jste se trochu zamysleli nedelali ze sebe takove blbce. Ani se nedivim ze vas oblibeny Petr Zabza jiz ani neumoznuje, aby lide zde vyjadrili vlastni nazor k jeho moudrostem. On uz jen poskytuje kazani bez moznosti odezvy.
    bearbull
    • Re: Vazena redakce
      30.05.2012 13:44

      Vazeny polomozku, zjevne trpis neschopnosti rozeznat nazor a reprodukci ruznych nazoru.
      hm
    • Sakisan
      30.05.2012 13:22

      Ty přece polomozek nejseš,ne??Tak jak to,že nevíš,že šlo o názor Russella Napiera,medvěda.Sice mně je Žabža ukradený,ale nechápu,proč se do něho pořád rýpeš,když měl lepší odhad než Ty,viz. vlákno kontrolka bliká.Lépe než Ty poznal korekci na indexech i na jabku,určitě si to pamatuješ.Hezký den.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m