Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Flash Crash v Indii: 59 špatných obchodů dnes stačilo k vymazání 58 miliard dolarů z trhu

Flash Crash v Indii: 59 špatných obchodů dnes stačilo k vymazání 58 miliard dolarů z trhu

05.10.2012 17:32

Dnešní obchodování na indické burze cenných papírů pocuchalo nervy nejednoho tradera a ukázalo na chyby v systému National Stock Exchange of India. V 9:49 v Bombaji došlo k propadu hlavního indického akciového indexu S&P CNX Nifty o 16 procent až na 4 888,20 bodu a objem obchodů na tamním trhu dnes vystřelil skoro na dvojnásobek průměru za posledních sto dní. Co stálo za tímto propadem? Podle všeho stačilo pouze 59 špatně zadaných obchodních příkazů. Tamní regulátoři již zahájili šetření kauzy a Indie se bojí konce přílivu prostředků skrze akciové trhy, které ekonomice v posledních měsících pomáhaly překonávat globální krizi. Ve světě se opět vynořily hlasy volající po silnější regulaci obchodování. 

„Indie se dostala do první ligy traderských katastrof. Je s podivem, že vůbec mohlo skrze burzu projít takové množství špatných obchodů. Burzy cenných papírů přece musejí být vždy o krok napřed před novými obchodními systémy a technologiemi,“ shrnuje rozhořčení traderů A.S. Thiyaga Rajan, výkonný ředitel společnosti Aquarius Investment Advisors spravující investiční portfolio za 400 milionů dolarů, při pohledu na dnešní propad hlavního indického indexu S&P CNX Nifty Index. 

0000 NSE India

"Fat fingers" ale i selhání systémů
 
Podle dosud dostupných informací vzešly chybně zadané objednávky od společnosti Emkay Global Financial Services, která při plnění obchodního pokynu jednoho z klientů poslala na indickou burzu National Stock Exchange of India (NSE) příkazy v celkové hodnotě 6,5 miliardy rupií, tedy asi 126 milionů dolarů. S touto informací přišel dnes mluvčí indické burzy, který přesto zřejmě ještě bude mít za svého zaměstnavatele, co vysvětlovat.

Záhy po zadání příkazů totiž sice došlo k aktivování automatických ochranných procesů obchodního systému burzy a zablokování obchodování s indexem S&P CNX Nifty na 15 minut, vše ale neproběhlo podle nastavených pravidel. Indická burza má ve svých pravidlech obchodování klauzuli, že limit pro procentní denní pohyb indexu Nifty je stanoven v rozmezí 10 až 20 procent, přičemž přesná výše denního limitu je stanovována vždy kvartálně ve formě dle daných pravidel vypočteného maximálního bodového výkyvu indexu. Tento maximální povolený růst či pád indexu S&P CNX Nifty stanovila indická burza pro tři měsíce končící 31. prosincem letošního roku na úrovni 570 bodů.

Mezi obchodníky s cennými papíry na indickém trhu tak dnes rezonovala otázka, kterou vyslovil například i Arun Kejriwal, ředitel investiční a výzkumné společnosti Kejriwal Research & Investment Services: „Pokud někdo zadal špatné objednávky a poslal index níže, jak je možné, že index nejdříve propadnul o 900 bodů, a pak až došlo k aktivování ochranného systému burzy hlídajícího, aby výkyv S&P CNX Nifty nepřesáhl 570 bodů...?“

Pozornost médií i obchodníků se samozřejmě rychle přesunula na strůjce špatných obchodů a akcie společnosti Emkay Global Financial Services dnes propadly až o denní 10% limit na 31,1 rupie. „Tohle je ale systémová chyba. Obviňování brokera v žádném případě nezprošťuje viny indickou burzu cenných papírů, které selhala část jejích systémů,“ připomíná Arun Kejriwal.

Indie se bojí o důvěru investorů, a nejen ona

Dnešní chyba při obchodování vymazala na okamžik 58 miliard dolarů z hodnoty indického akciového trhu, jehož indexy před tímto bleskovým propadem dosahovaly svých 17měsíčních maxim. Víra investorů v to, že se rychle rostoucí ekonomiky dokáží vymanit ze zbytek světa svírající ekonomické krize, spolu s uznávanou reformní politikou tamního prezidenta Manmohana Singha od počátku roku přivábily do země čisté zahraniční investice v celkové hodnotě přesahující 16,5 miliardy dolarů. Po dnešním incidentu se ale podle některých investoři mohou začít bát o své peníze. Dnešní závěr obchodování na indické burze to zatím nepotvrzuje – po 16% volném pádu přišla rychlá korekce a index S&P CNX Nifty zakončil jen o půl procent níže, než dnes ráno otevřel.

V každém případě se jedná o další vodu na mlýn kritiků špatného celkového nastavení obchodních systémů a nutnosti větší neprůstřelnosti tradingu vůči (ne)chtěným chybným objednávkám a (ne)šikovným prstům obchodníků a algoritmům, které burzy bombardují svými pokyny. Téma možné škodlivosti nových postupů při obchodování se dostalo do popředí zájmu médií již před dvěma roky, když dne 6. května na parketu newyorské burzy v rámci takzvaného „flash crash“ propadl index DJIA o 10 procent a během pouhé půl hodiny se na chvíli z finančních trhů vypařilo 862 miliard dolarů.

(Zdroj: India Today, Reuters India, Bloomberg, Barron's, S&P , NSE)


Čtěte více:

Hřiště robotů?
17.03.2011 11:33
Kapitálové trhy obecně a akciové trhy konkrétně v posledních několika ...
HFT – ve spárech manipulace?
18.05.2011 18:17
Velké finanční instituce umí hru „bez nás ani ránu“ hrát velmi dobře. ...
Křik zhrzeného analytika
23.08.2012 10:49
V posledních dnech se v médiích zaměřených na finanční trhy objevil ji...
Trader z Goldman Sachs a UBS: High-Frequency Trading je prostě „podvádění“, které nelze překonat
21.09.2012 13:21
„Cítil jsem se jako hráč pokeru, který půl roku hraje se stejnou parti...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university