Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polská PGNiG (+10 %) se dohodla s Gazpromem na podmínkách nákupu plynu

Polská PGNiG (+10 %) se dohodla s Gazpromem na podmínkách nákupu plynu

06.11.2012 12:57, aktualizováno: 6.11. 16:30
Autor: ČTK

Aktualizováno

Polský plynárenský monopol PGNiG podepsal s ruským Gazpromem novou smlouvu o nákupu zemního plynu. Cena dodávané suroviny podle polského podniku zohlední vývoj cen na trhu, což firmě umožní výrazně zvýšit zisk. Dohodu vzápětí potvrdil i Gazprom. Tomu se tak podařilo vyřešit poslední významný spor, který v Evropě vedl o cenu dodávané suroviny.

Na příznivé vyhlídky hned zareagovaly akcie PGNiG, které na burze ve Varšavě zpevnily asi o 14 procent a do odpoledne drží aktuální zisk 10 %. PGNiG uvedla, že díky nové dohodě letos počítá s růstem hrubého zisku EBITDA o 2,5 až tři miliardy zlotých (zhruba o 15,3 až 18,4 miliardy Kč).

Polsko každoročně spotřebovává více než 14 miliard metrů krychlových zemního plynu a většinu jej dováží právě z Ruska. Až dosud se ale cena odvíjela od cen ropy a počítala se v dolarech, což bylo pro Polsko nevýhodné. Poláci často poukazovali na to, že jde ze strany Gazpromu o nekonkurenční politiku. Dohoda změní cenový vzorec smlouvy z roku 2010 tím, že dosavadní dlouhodobý kontrakt napojený pouze na ceny ropy bude od nynějška zohledňovat vývoj cen na trhu, uvedla mluvčí PGNiG Grazyna Piotrowská-Oliwová. Dodala, že cena se tím sníží o více než deset procent a "Polsko se tím připojí k ostatním velkým dovozcům plynu v Evropě." 

"Je to důležitý krok k obnově konkurenceschopnosti dlouhodobých smluv, které má společnost PGNiG uzavřeny," řekl šéf Gazpromu pro vývoz Alexander Medveděv. Polský ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski později vyčíslil snížení velkoobchodní ceny ruského plynu v důsledku nové dohody na více než 15 procent. Mluvčí PGNiG uvedla, že ceny plynu pro polské spotřebitele se díky tomu k 1. lednu sníží, nesdělila ale o kolik.

PGNiG platí Gazpromu podle zpráv z odvětví kolem 500 dolarů za 1000 krychlových metrů plynu, což je asi třetinu nad průměrnou cenou v Evropě. PGNiG nyní podle mluvčí stáhne svou stížnost proti Gazpromu, kterou podal k arbitráži ve Stockholmu. 

Polsko každoročně spotřebovává více než 14 miliard metrů krychlových plynu a většinu jej dováží právě z Ruska. Země pracuje na snížené závislosti na ruském plynu průzkumem ložisek břidlicového plynu a otevíráním dalších možností dovozu.


Ceny plynu napojené na ropu jsou kvůli odpojení vývoje cen ropy a plynu o téměř čtvrtinu vyšší než nynější ceny na britském trhu NBP, uvedla agentura Reuters. To znamená, že řada evropských zákazníků odkládá odběr plynu od dlouhodobých dodavatelů co nejdéle a někdy se jim vyplatí nasmlouvaný plyn vůbec neodebrat. To má Gazprom pojištěno v klauzulích typu take-or-pay, podle nichž musí odběratel zaplatit kompenzaci, pokud odebere méně, než nasmlouval. 

Proti Gazpromu podaly stížnosti kvůli vysokým cenám plynoucím z dlouhodobých kontraktů napojených na cenu ropy velcí evropští dovozci jako německé RWE a E.ON, italské Eni a Edison nebo řecká DEPA. Gazprom se s nimi všemi letos již dohodl na vyrovnání. Česká plynárenská společnost RWE Transgas minulý měsíc zvítězila v soudním sporu s ruským Gazpromem právě ohledně systému take-or-pay. Gazprom požadoval peníze za nevyčerpaný minimální odběr plynu v letech 2008 až 2011. Gazprom však nadále vyšetřuje Evropská komise kvůli podezření, že zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky.

Kvůli ústupkům Gazpromu se pod tlak dostávají i další vývozci plynu do Evropy jako Norsko, Alžírsko, Katar, Libye a Ázerbájdžán, kteří vesměs rovněž spoléhají na dlouhodobé kontrakty. Rusko si s pomocí slev chce ubránit model dlouhodobých smluv proti rostoucímu tlaku na přechod k cenám na promptním trhu, vůči nimž jsou ceny Gazpromu i nadále neschopné konkurence. 

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě. Země EU celkově odebírají asi třetinu svého plynu z Ruska, Gazprom je však na Evropě ještě závislejší, protože jí prodává asi 80 procent svého plynu.


Čtěte více:

PGNiG: Poláci chtějí od Gazpromu slevu 10 %. U soudu (komentář KBC)
22.02.2012 11:58
Polský plynárenský podnik PGNiG v rámci mezinárodního arbitrážního říz...
PGNiG: Arbitráž proti Gazpromu skončí nejdřív příští rok (komentář KBC)
10.04.2012 12:09
Spor před arbitráží ve Stockholmu mezi polským plynárenským podnikem P...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m