Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Google: Vlády nás ke sledování lidí využívají stále víc

Google: Vlády nás ke sledování lidí využívají stále víc

15.11.2012 12:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Žádosti vlád z celého světa, které se obrací na společnost Google (652,55 USD, -0,99%) kvůli osobním údajům uživatelů internetu „setrvale rostou“, uvádí se v aktualizované zprávě amerického internetového gigantu, nazvané Transparency Report. Podle jejích autorů se „rýsuje jasný trend: státní dohled je na vzestupu.“

Za první polovinu letošního roku Google registroval bezmála 21 tisíc požadavků od vládních agentur či úřadů po celém světě, které se týkaly informací o 34 tisících uživatelských účtech.

Jedním z posledních medializovaných případů, kdy se s pomocí emailové korespondence na googlovské poštovní aplikaci gmail podařilo odhalit potenciálně nebezpečné jednání, byla aféra čtyřhvězdičkového amerického generála Davida Petreause. Ten musel rezignovat na post ředitele CIA, jelikož se provalilo, že měl nemanželský poměr s Paulou Broadwellovou, s níž si psal přes osobní účet na gmailu. Kdyby se o tomto počínání dozvěděla cizí mocnost, mohla jednoho z nejvýše postavených amerických zpravodajských činitelů vydírat.

Do skandálu se zapletl i generál John Allen, velitel aliančních a amerických jednotek v Afghánistánu. FBI, pověřená vyšetřováním případu, totiž přišla na 20 až 30 tisíc stan „potenciálně nevhodných“ emailů, které si Allen posílal s Jill Kelleyovou, sedmatřicetiletou ženou z Tampy, jež měla kontakty na celou řadu vysoce postavených vojáků a zpravodajců a dobře se znala i s Petraeusem.

Aféra bude pro oba generály pravděpodobně znamenat konec kariéry a mohla by narušit plánovanou personální rošádu znovuzvoleného prezidenta Baracka Obamy na předních postech jeho vojenského a zpravodajského štábu. Poškodila také pověst obou mužů, kteří v armádě dlouho platili za vzory hodné následování.

Podle Googlu nejvíc žádostí o poskytnutí dat přichází od amerických úřadů. Za letošní první pololetí na ně z celku připadla víc než třetina, přičemž společnost vyhověla v 90 % případech. Na druhém místě byla s 2300 požadavky Indie, následovaná Brazílií (1566), Francií (1546), Německem (1533) a Velkou Británií (1425). České úřady od ledna do července Google požádaly o přístup na 44 účtů, přičemž jim bylo vyhověno jen ve 32 % případů. Nápadná je neúspěšnost ruských vyšetřovacích orgánů: z 58 požadavků na stejný počet účtů americká společnost nevyšla vstříc v jediném případě.  

Rostoucí sklon státního a donucovacího aparátu používat Google jako zdroj informací dokládá následující graf, který znázorňuje počty žádostí o předání poštovních kont od druhé poloviny roku 2009: 
 
Google - státní dohled

Autoři zprávy poznamenávají, že ilustrují jen výseč toho, jak vlády působí na internetu, jelikož ostatní IT či telekomunikační společnosti většinou podobné údaje nezveřejňují. Výjimkou jsou krom Googlu například sociální sítě LinkedIn (98,77 USD, -0,49%) a Twitter.

Komentátoři poznamenávají, že vzhledem k celkovému počtu uživatelských účtů na gmailu jsou čísla z Transparency Report relativně nízká. Navíc je třeba se s rizikem ztráty soukromí na síti smířit. „Na internetu zanecháváte stopy všude, kam se hnete,“ připomíná Jeff Macke z pořadu Breakout.

Sám Petraeus byl asi překvapen, že na jeho poměr se přišlo přes emaily, jejichž obsah byl navíc zveřejněn. Podle dostupných informací se snažil své soukromí chránit tím, že emaily neodesílal, ale nechával je ve složce pro návrhy. Broadwellová se pak díky znalosti hesla dostala na jeho účet a vzkaz si mohla přečíst - a naopak. Podle odborníků je to běžný laciný trik, používaný teroristy i teenagery, s nímž si FBI dokáže hravě poradit.

(Zdroje: CNBC, The Daily Ticker)


Váš názor
  • Šéfují (nejen v USA) ICT analfabeti?
    15.11.2012 12:23

    Proboha, proč se nezeptají svých specialistů, co kde se na ně dá vyhrabat? Vždyť právě tím se CIA, FBI, vojenská rozvědka atd. mj. zabývá! Mimochodem, co zkusit mail.ru, nebo třeba ve Venezuele anebo v nějaké jiné perspektivní zemi?
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data