Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bairová a Roach: Fed zadělává na bublinu na dluhopisech a přivolává další krizi

Bairová a Roach: Fed zadělává na bublinu na dluhopisech a přivolává další krizi

19.11.2012 12:06, aktualizováno: 19.11. 12:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ve Spojených státech se nafukuje další velká investiční bublina, která vyvolá novou katastrofální finanční krizi. Vytváří ji americká centrální banka (Fed) svými pokusy podpořit ekonomiku neustálým pumpováním peněz do ekonomiky, uvedli američtí ekonomové Sheila Bairová a Stephen Roach na konferenci v kalifornské Santa Monice.

Bairová uvedla, že uvolněná politika Fedu v kombinaci s historicky nízkými tržními úrokovými sazbami vytváří na trhu dluhopisů "bublinu všech bublin". Bairová byla do loňského roku šéfkou Federální společnosti pro pojištění bankovních vkladů a za finanční krize podnikala důrazné kroky ke stabilizaci a očištění bankovního sektoru.

Spojené státy nyní podle Bairové kvůli nové bublině směřují k finančnímu krachu v podobném rozsahu jako před šesti až čtyřmi lety, kdy praskla bublina hypoték a nadhodnocených cen realit, a to vedlo k těžké krizi finančního sektoru. Tentokrát však bublinu vytvářejí investoři, kteří v důsledku politiky Fedu vyhledávají vyšší a rizikovější výnosy hlavně na trzích dluhopisů, řekla Bairová.

Roach, který přednáší na Yaleově univerzitě a je členem vedení banky Morgan Stanley, označil politiku nulových úrokových sazeb a "kvantitativního uvolňování" za "tikající časovanou bombu". Fed od finanční krize roku 2008 uplatňuje politiku nákupů státních a hypotečních dluhopisů, jimiž na trh uvolňuje stovky miliard až biliony dolarů.

Ekonomové a politici se obávají, že politika Fedu může v budoucnu vést k těžkým problémům, zejména s inflací, zejména když se Fed neodhodlá ke včasnému ukončení své politiky. Podle řady ekonomů byla příliš dlouho uvolněná politika Fedu v první polovině minulého desetiletí jednou z hlavních příčin minulé finanční krize, protože nízké úrokové sazby lákaly k masivním nákupům nemovitostí na dluh, což vytvořilo neudržitelnou realitní bublinu.

Hrozbou pro Spojené státy ze strany fiskální politiky je situace takzvaného „fiskálního útesu“ s počátkem příštího roku, která je automatickým vyvoláním zvyšování daní a snižování příjmů v případě, kdy nedojde k dohodě mezi demokraty a republikány na jiném řešení. Prezident Obama a nejvyšší představitelé obou komor Kongresu v pátek poprvé jednali o tom, jak pád přes "fiskální útes" odvrátit. Akcie oživily ze ztrát poté, co předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner označil jednání za "konstruktivní" a řekl, že republikáni "položí na stůl daňové příjmy, pokud budou doprovázeny výrazným snížením výdajů". "Musíme zajistit, aby střední třídě nevzrostly daně a aby naše ekonomika zůstala silná," řekl dnes Obama v úvodu jednání. "Máme teď za úkol ukázat, že jsme schopni spolupráce, že dokážeme najít společnou řeč a udělat obtížné kompromisy," dodal.

Klíčové bude nalezení kompromisu mezi novými příjmy pro státní pokladnu požadovanými šéfem Bílého domu a rozpočtovými úsporami prosazovanými republikány. Obama dlouhodobě požaduje zvýšení daní z příjmu pro nejbohatší Američany vydělávající více než 250.000 dolarů ročně, kteří by se podle něj měli více podílet na obnově Spojených států po nedávné hluboké recesi. Republikáni něco takového odmítají. Zvýšení daní by podle nich poškodilo malé a střední firmy, které by kvůli nim v kritickém čase pro americkou ekonomiku nevytvořily potřebná pracovní místa.

Strana proto prosazuje odstranění blíže nespecifikovaných výjimek a skulin v amerických daňových zákonech, což by podle ní zvýšilo příjmy rozpočtu, i když by celková daňová zátěž klesla. Obama nicméně tvrdí, že republikánům v tomto případě nevycházejí "kupecké počty" a že by takové kroky k řešení současných vysokých schodků amerického rozpočtu nestačily.

Republikáni ale chtějí, aby se vysoké deficity amerických rozpočtů, jež v posledních letech pravidelně překračovaly bilion dolarů, řešily zejména úsporami. Chtějí přitom zasahovat do sociálních a zdravotních programů, což je pro demokraty jen málo přijatelné. Obama nicméně v minulosti naznačil ochotu k ústupkům. V čem naopak podle dosavadních prohlášení není ochoten ustoupit, jsou vyšší daně pro nejbohatší Američany.

Daně jim i dalším Američanům před lety dočasně snížil předchozí prezident George Bush, který se tak snažil povzbudit hospodářství Spojených států. Obama jeho úlevy již jednou po dohodě s republikány z konce roku 2010 prodloužil, byť i tehdy požadoval vyšší daně pro bohaté. Nakonec ale kapituloval. Nyní ale chce nižší daně zachovat jenom pro střední třídu. Dvě procenta nejbohatších si podle něj mohou dovolit platit více.

Obama se s republikány na automatických škrtech a růstu daní, které hrozí od roku 2013, dohodl v létě 2011 během jednání o navýšení stropu pro zadlužení země. Šlo o opatření, které mělo obě strany donutit k ambiciózní dohodě o nápravě amerických rozpočtů. Republikáni s demokraty k ní ale nikdy nedospěli a věc nyní řeší na poslední chvíli.

Washingtonu již po loňských tahanicích kolem stropu pro státní dluh odejmula ratingová agentura Standard & Poor's USA prestižní rating na stupni AAA. Hluboké rozpočtové schodky v posledních letech prudce zvyšují zadlužení Spojených států. Americký dluh v současnosti přesahuje 16 bilionů dolarů.


(Zdroj: čtk, Reuters, CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Rogers po volbách: Fed teď spustí tiskařské šílenství. Nakupujte komodity (+video)
07.11.2012 11:32
Vzhledem k tomu, že americké prezidentské volby vyhrál Barack Obama, k...
Bullard (Fed): Uvolněná politika může vést k nové finanční krizi
09.11.2012 11:50
Americká měnová politika je mnohem uvolněnější, než to vypadá. Řekl to...
Fed: Příští rok si může vyžádat další QE
15.11.2012 8:39
Někteří členové měnového výboru americké centrální banky (Fed) se domn...
Měny hovoří jasně: Fed nedodrží slib a ukonči stimulaci dříve
16.11.2012 15:14
„Věří trh v závazek americké centrální banky, držet uvolněnou měnovou ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m