Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa si chce došlápnout na americké giganty kvůli daním

Evropa si chce došlápnout na americké giganty kvůli daním

19.11.2012 17:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropské vlády, sužované rozpočtovými schodky a neudržitelným vývojem veřejných financí, si v honbě za dodatečnými příjmy pro státní kasu našly nový cíl: velké americké korporace, obzvlášť internetové giganty typu Google a Amazon, které na starém kontinentu platí mizivé či nulové daně, i když zde ročně utrží miliardy dolarů. V pranýřování chytrého účetnictví se přidávají poslanci, daňové úřady, a dokonce konkurenční firmy. Podobnému tlaku čelí američtí giganti i doma nebo třeba v Austrálii.

Ve Velké Británii jako hromosvod hněvu slouží trio Google, Amazon a Starbucks, jejichž zástupce si minulý týden pozvali na kobereček poslanci Dolní sněmovny. Ve Francii šla vláda ještě dál. Místo veřejného dohadování se s managementem poslala Amazonu účet za nezaplacené daně a penále spojené s „přerozdělováním zisku mezi zahraničními jurisdikcemi“ za roky 2006-2010. Další společnosti jsou prý na řadě. „I když je internet zónou svobody, neměl by být zónou bezpráví,“ sdělila reportérům mluvčí francouzského kabinetu.

Obviněné společnosti se brání tím, že jejich jednání není nezákonné. S pomocí armády účetních vytváří komplexní mechanismy využívající rozdíly v daňových sazbách evropských států, které se pohybují od 10 do 35 procent. S dalšími triky, kličkami a výjimkami se jim nezřídka podaří snížit skutečnou daňovou zátěž na nulu.

Například Google zúčtovává většinu zisků mezinárodní divize ve své evropské centrále v Irsku, kde sazba korporátní daně činí 12,5 %. Zákazníci nakupující od společnosti reklamní prostor, což je hlavní zdroj příjmů Googlu, uzavírají smlouvy s irskou dcerou, nikoli s lokálními pobočkami. Poté se za pomoci dalších metod, třeba licenčních poplatků pobočce na Bermudách, podaří výrazně snížit základ pro výpočet daně, takže z miliard utržených dolarů na daních společnost odvádí několik milionů.

Ačkoliv aktivity ve Velké Británii loni Googlu vynesly víc jak 4 mld. USD (podle informací podaných americké Komisi pro cenné papíry (SEC)), oficiálně zde společnost utržila jen 629 mil. USD. Po odečtení nákladů zbylo 31 mil. GBP čistého zisku, z čehož společnost na daních zaplatila 6 mil. GBP.

Zvláštní vyšetřovací komise amerického Kongresu nedávno spočítala, že softwarový gigant Microsoft s pomocí přesunů peněz na pobočky v Portoriku, Irsku, Singapuru a na Bermudách v posledních třech letech na odvodech státu ušetřil nejméně 6,5 mld. USD. Výrobce počítačové techniky Hewlett-Packard drží mimo Spojené státy 29,1 mld. USD nezdaněného zisku.

Zatímco v Británii jsou americké korporace obviňovány z nemorálnosti (porušení zákona se jim podařit nedokázalo), Francie jejich konání hodnotí jako protiprávní jednání. Podle údajů, které má k dispozici SEC, požaduje francouzský daňový úřad po Amazonu 252 mil. USD. Společnost se o pokutu a údajně nezaplacené odvody hodlá soudit. Po Googlu prý Francie chce 1,7 mld. USD.

Evropským ústředím obchodního portálu Amazon je Lucembursko, další oblíbená destinace celosvětově působících subjektů. Společnost loni v Evropě zaúčtovala 9,1 mld. EUR tržeb, z nichž jí zbylo pouhopouhých 20 mil. EUR čistého zisku. Na daních zaplatila 8 mil. EUR.

Britští poslanci dostali během výslechu managementu Amazonu lekci z odvrácené tváře globalizace. Nemohli totiž uvěřit tomu, že když si na britském portálu Amazonu objednají knihu poslanou z britského skladu a doručenou britskou královskou poštou, ve skutečnosti si ji kupují od lucemburské pobočky.

Společnosti připouští, že v Evropě platí nízké daně. Jedním dechem ale dodávají, že největší přidaná hodnota pochází z myšlenek vzniklých v Silicon Valley, kde programátoři pracují na sofistikovaných algoritmech vyvážených s pomocí internetu do celého světa. Takže je prý jen fér, že největší daně platí ve Spojených státech. To je pravda v případě Googlu, který americkému ministerstvu financí loni odvedl 2,3 mld. USD z celosvětové daňové zátěže 2,6 mld. USD.

Kritici však tvrdí, že když má tak velká část ziskových aktivit Googlu původ ve Spojených státech, měla by tam společnost převádět veškeré tržby a danit je poctivě 35% korporátní sazbou. Do toho se americkým gigantům příliš nechce. Google prý v daňových rájích nashromáždil 24,8 mld. USD, které by musel v případě převodu do Spojených států doložit bernímu úřadu. Podle amerického sdružení Citizens for Tax Justice (občané pro daňovou spravedlnost) takto americké korporace na Bermudách, Panenských ostrovech a dalších lokacích mají uloženo 1,5 bilionu USD. Ty se zde hromadí od roku 2004, kdy byla ve Spojených státech naposledy vyhlášena daňová amnestie pro korporátní sektor.

(Zdroje: NYT, FT, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    19.11.2012 18:44

    Za bolševika byly daně z obratu a nebylo DPH, možná, že to až tak blbé nebylo...
    Jark
  • to by mě zajímalo
    19.11.2012 18:21

    kolik kdo vybere a kam a jak se nakonec dohodnou (jen mě mrzí, že se to asi nedozvím ;) )
    Bob
    • Re: to by mě zajímalo
      19.11.2012 18:31

      A co naše firmy se sídlem na Cypru, Bahamách a pod.? Zákonné to asi bude, ale není tady ještě i jiný rozměr, např. morální. Neměli by naši zákondárci promítat i tento rozměr do existující legislativy? Asi měli, že. Jen když sami, nebo jejich rodina či blízcí mají takovéto firmy, pak je to asi těžké. Dtto z pohledu EU.
      jarom
  • mandelinka znuvu na scéně:-)
    19.11.2012 18:15

    Ještě mi tu schází ta o mandelince bramborové - americkém brouku :-))
    Jesse
    • Re: mandelinka znuvu na scéně:-)
      20.11.2012 15:38

      hele Jesse, moc bych tím US globálním modelem nemával.. nic není ideální, ale tvrdě vydělávat na nějakém teritoriu a zisky odklánět je asi legální, ale pokud ty prachy někde vysaješ, tak ty lidi musí něco jíst a končí to zadluženým státem a jeho eventuelním krachem... takže nějaká vazba vydělaných peněz a jejich návratu na daném relevantním teritoriu není úplně mimo... Jinak jestli mě okrade stát či Google či Windows je mi docela jedno... oni si už to tí kluci vopálení o ty prachy rozdají.... viz lichnštejnsko agermánský tlak na švýcary....
      TOM
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university