Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summit EU: Jedenáctka zemí dostala zelenou ke zdanění finančních transakcí. Ve hře je prodloužení splatnosti půjček Portugalsku a Irsku

Summit EU: Jedenáctka zemí dostala zelenou ke zdanění finančních transakcí. Ve hře je prodloužení splatnosti půjček Portugalsku a Irsku

22.01.2013 14:14, aktualizováno: 22.1. 16:48

Aktualizováno

Německo, Francie, Řecko, ale také Slovensko nebo Rakousko jsou mezi zeměmi, kterým po dnešním rozhodnutí ministrů financí eurozóny již nic nebrání v zavedení daně z finančních transakcí. Rozhodnutí evropských politických špiček nakonec zůstalo jen napůl cesty proti návrhu Evropské komise počítajícího s celoevropskou platností nové daně, proti které se postavila například Velká Británie a Česká republika. EK nyní připraví nový a konkrétnější návrh a k zavedení daně může dojít již od začátku příštího roku.

Irský ministr financí Michael Noonan ještě před dnešním jednáním s jeho evropskými protějšky uvedl, že lze očekávat, že jedenáctka zemí Evropské unie dostane dnes zelenou k zavedení nového zdanění finančních transakcí. Agentura Reuters potom s odvoláním na své zdroje z jednání uvedla, že návrh prošel díky hlasům většiny ministrů financí EU. Hlasování se prý zdrželi zástupci Velké Británie, Lucemburska, České republiky a Malty.

Evropská komise ve svém prvotním návrhu na zavedení daně z transakcí s dluhopisy a akciemi počítala se zapojením všech členských zemí EU. Navrhovala přitom sazbu daně na úrovni 0,1 procenta a u derivátů 0,01 procenta a od nového zdanění si slibovala desítky miliardy eur do rozpočtu. Kvůli odporu Británie, České republiky i dalších zemí, které se obávaly možného odlivu finančních operací z EU či přenesení nákladů na daň na spotřebitele, plán zavést daň v celé EU neuspěl.

Tváří v tvář neústupné politické opozici se část států rozhodla vydat cestou takzvané posílené spolupráce. To je nástroj umožňující skupině nejméně devíti zemí EU postupovat společně v oblastech, kde to není možné v celé "sedmadvacítce", pokud věc schválí zástupci členských zemí kvalifikovanou většinou EU.

Českou republiku na dnešním jednání v Bruselu zastupuje ministr financí Miroslav Kalousek. Ten se již dříve nechal slyšet, že ČR sice daň z finančních transakcí zavést nechce, ale zároveň nebude ani blokovat zesílenou spolupráci zemí, které ji přijmout chtějí. Tomu odpovídá jeho dnešní údajné zdržení se hlasování o celé věci. 

"Jsou země, které ji nezavedou nikdy. Česká republika jasně řekla, že daň z finančních transakcí chápe jako protirůstový impulz, jako nástroj, který by brzdil ekonomiku, který by přenesl tuto daň na cenu produktů, na konečné spotřebitele, na ty, kteří chtějí investovat," vysvětlil dnes postoj ČR ministr financí Miroslav Kalousek. "Nejsme v tom zcela osamoceni," zdůraznil k české opozici vůči návrhu s tím, že kritické je třeba i Švédsko, Británie i další země.

Po dnešním odhlasování návrhu může tedy dojít k zavedení daně z finančních transakcí v zemích, které se tak rozhodly. Jedná se o Německo, Francii, Belgii, Řecko, Portugalsko, Itálie, Španělsko, Rakousko, Slovensko, Estonsko a Slovinsko. Další země EU mají nadále otevřenou možnost připojit se k této jedenáctce zemí a nový typ zdanění také zavést později.

Evropská komise může nyní připravit nový návrh na podobu a provedení daně z finančních transakcí. Dle expertů lze očekávat, že se nebude příliš lišit od toho původního. "Bude-li mezi zapojenými členskými zeměmi politická vůle k rychlému jednání, pak existuje možnost, že by mohla (daň) vstoupit v platnost od 1. ledna 2014," řekl dnes agentuře Reuters Algirdas Semeta, evropský komisař pro daňové otázky.

O návrhu EK se následně opět budou bavit ministři financí i Evropský parlament. Dořešit se bude muset například otázka toho, kam by vybrané peníze šly. Česká republika podle Miroslava Kalouska bude chtít slyšet odpovědi na to, jaké dopady by zavedení daně v části unie mohlo mít na neúčastnící se státy.

Více času pro Portugalsko a Irsko?

Dalším nečekaným vyústěním dnešního setkání ministrů financí zemí Evropské unie v Bruselu je jejich naznačená ochota k ústupkům v rámci dříve navrženého plánu splátek mezinárodní finanční pomoci, která byla poskytnuta Irsku a Portugalsku. Ta přichází poté, co mezinárodní věřitelé loni nakonec ustoupili požadavkům Řecka na zmírnění podmínek finanční pomoci.

Irský ministr financí Michael Noonan se již dnes v noci po jednání ministrů financí eurozóny nechal slyšet, že se účastníci setkání rozhodli zvážit možnost prodloužení splatnosti finanční pomoci pro Irsko a Portugalsko.

„Prodloužení splatností za nízkých úrokových sazeb může navýšit stabilitu dluhu Irska díky nižším nákladům na dluhovou službu. To dále zvýší ochotu finančních trhů půjčovat nám za takto nízkých úrokových sazeb,“ vysvětlil dnes irský ministr financí Noonan při příjezdu do Bruselu.

Eurokomisař Oli Rehn potom za Evropskou komisi dnes vyjádřil „pozitivní“ postoj vůči prodloužení splatnosti záchranných půjček oběma zemím a dodal, že celou věcí se bude více zabývat až další setkání ministrů financí Evropské unie. Další summit EU je přitom naplánovaný až na březen.

Rehn, který je eurokomisařem pro hospodářské a měnové záležitosti, při dnešním projevu před novináři vyjádřil přesvědčení, že se Irsku i Portugalsku již letos podaří úspěšný úplný návrat na finanční trhy.

(Zdroj: The Telegraph, Bloomberg, ČTK, Reuters, EurActiv)


Čtěte více:

Ministři financí EU o společném bankovním dohledu: Schäuble proti zásadní roli ECB, Kalousek žádá zvláštní deklaraci
04.12.2012 14:34
Dnešní jednání ministrů financí EU v Bruselu proběhlo bez shody na for...
Kyperský MF odmítá označení země za pračku špinavých peněz, chce rychlé rozhodnutí o finanční pomoci
14.01.2013 11:36
Kyperský ministr financí Vasos Siarlis odmítl, že se v jeho zemi perou...
Šéfem Euroskupiny byl zvolen Nizozemec Dijsselbloem, Francie chce vést dozor nad bankami
22.01.2013 8:24
Ministři financí eurozóny zvolili do svého čela Nizozemce Jeroena Dijs...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů