Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Erste Treichl: Střední Evropa bude silnější než západ a jih, chybí jí ale silná burza. Rumunsko i Maďarsko se lepší

Šéf Erste Treichl: Střední Evropa bude silnější než západ a jih, chybí jí ale silná burza. Rumunsko i Maďarsko se lepší

23.01.2013 13:18, aktualizováno: 23.1. 15:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Region střední a východní Evropy bude po příštích 25 let silnější, než západ a jih kontinentu a z toho plynou příležitosti pro Rakousko i Erste, uvedl v rozhovoru pro rakouský Wirtschaftblatt generální ředitel bankovní skupiny Erste Group Andreas Treichl. Pro Erste se podle něj zlepšuje situace na trzích Maďarska i Rumunska, kde očekává za rok 2013 kladný provozní výsledek. Potvrdil možnou další akvizici v regionu a posteskl si, že tím, co regionu mimo jiné chybí, je silná spojená akciová burza.

Pohled finančního trhu na titul Erste v nedávné době postupně zhoršil právě další odpis goodwill v Rumunsku a odchod z Ukrajiny s následným oznámením očekávaného celoročního zisku u 450 mil. eur, což je za očekáváním trhu. V následujících dnech se připojil nepříznivý report analytiků Citi a spekulace rakouského listu Der Standard o tom, že banka brzy představí úsporný plán pro Rakousko.

„V letech 2011 a 2012 jsme v Rumunsku učinili velmi významné odpisy hodnoty firmy a letošek bude čistě výsledkově vypadat podstatně lépe. Očekáváme kladný výsledek. V hospodářské politice země potřebuje pokroky. Silou Rumunska je jeho poloha a pracovní trh. Mimo jiné potřebuje rozvoj silniční, železniční i energetické infrastruktury a peníze bank na to tady jsou. Chyběla efektivnost projektů a to je potřeba změnit, protože to zabíjí několik potíží jednou ranou: pokles nezaměstnanosti, růst investic,“ uvedl šéf Erste Treichl na adresu rumunského trhu.  Samotná rumunská BCR v tomto týdnu uvedla, že očekává pro rok 2013 zisk před zdaněním 250 mil. leva, provozní zisk 2,38 mld. leva a náklady na špatné úvěry v objemu kolem dvou milaird leva.

Maďarsko je podle Treichla velmi obtížným podnikáním ve velmi obtížném politickém prostředí, což již Erste stálo „velmi mnoho prostředků“. I tam ale pohledem výsledků letos čeká významně lepší výsledek proti loňsku. „V ekonomické rovině očekáváme zlepšení, ale nadměrnou roli nad ní hraje politika a zde neočekáváme nějaké výraznější zlepšení. Maďarsko ale je jedním z našich hlavních trhů, což například Ukrajina nebyla,“ uvedl Treichl.

Rozhovor pro rakouský list se stočil právě i na odchod Erste z Ukrajiny. „Sázeli jsme na určitý politický vývoj a ten se nenaplnil. Existovala naděje, že Ukrajina je na cestě do Evropské unie. Dnes je zřejmé, že to tak není,“ uvedl Treichl s tím, že vstup na trh, následovaný rozhodnutím odejít, nepokládá za strategickou chybu. „Naší strategií je být bankou a spořitelnou v regionu mezi Německem a Ruskem či východní částí Evropské unie. Jsme připraveni investovat v Srbsku, kde věříme, že se země v budoucnu stane členem EU,“ řekl Treichl a potvrdil tak akviziční apetit Erste. Ten se soustředí nadále na polský trh a právě Srbsko. V Polsku chce v dohledné době „mnohem vyšší přítomnost Erste, než nyní“.

Střední a východní Evropa podle Treichla bude z růstového pohledu vytrvale nadějnější, než západ a jih, podle něj se ale potřebuje zbavit určitého klišé v náhledu na region při opomíjení přirozených rozdílů. „Stejně jako jasně odlišujeme západní Evropu a nelze srovnávat Švédsko a Řecko, nelze porovnávat ani Polsko s Bulharskem. Pouze země, kde existuje dobrá koordinace mezi hospodářskou politikou, firmami, financemi, centrální bankou a regulátorem, tedy ty, které se zaměřují na skutečnou snahu o nastavení optimálním podmínek pro podnikání i kapitálový trh, budou získávat investice,“ míní Treichl.

Rakouský regulátor FMA právě dnes rozhodl o zákazu plné výplaty bankovních bonusů v hovosti v objemu nad 30 tisíc eur či překračujícím 25 % fixního platu. Bonusy vyplácené "rizikovým osobám" typu traderů či lidí, rozhodujících o poskytnutí úvěrů, mají být rozloženy do pěti let s nejvýše 60 % vyplacenými okamžitě (u bonusů nad 150 tisíc eur či 100 % fixního platu max. 40 % hned). Podle průzkumu FMA rakouské banky v roce 2011 vyplatily 14 zaměstnancům, z toho dvěma v zahraničí, kompenzace překračující milion eur. Dle FMA rakouské banky zaměstnávají 2.282 osob spadajících do uvedené kolonky "rizikoví" s více než 30 % jejich kompenzací v objemu 280 mil. eur vyplacených v podobě bonusů.

Šéf rakouské bankovní skupiny Rothensteiner již na krok FMA reagoval prohlášením, že nová pravidla regulátora pro bonusy jsou katastrofou pro konkurenceschopnost v zemích mimo EU a banka bude mít problém zejména na těchto trzích udržet zaměstnance.

V této souvislosti zmínil jako slabé místo regionu absenci silné burzy. „Rakousko nikdy nevytvořilo vstřícnou politiku vůči kapitálovému trhu. Nikdy na něj a na finančnictví fakticky nebylo nahlíženo jako na sektor, který potřebuje svůj rozvoj. Stále má v zemi určitou pachuť. Bylo by vynikající, kdyby region získal také propojený regionální kapitálový trh,“ uvedl Treichl. Nezáleží přitom podle něj na tom, kde bude centrum takové burzy, jestli „ve Varšavě, Bratislavě nebo Vídni“. Region podle něj potřebuje svůj silný propojený trh s účastí Vídně, Varšavy, Prahy a snad i Bratislavy, nejlépe s účastí i trhů typu Bukurešti a Záhřebu. Skupina Erste je druhým největším akcionářem CEE Stock Exchange Group, zahrnující burzy ve Vídni, Praze, Budapešti a Ljubljani. Drží 10,77% podíl po UniCredit s 13,36 % a před VIG s 7,79 %, následovanou Raiffeisen, Oestrerreischische Kontrollbank a Uniqa ve všech případech s více jak 6 %.


Treichl se v rozhovoru také zastavil u Basel III a situace kolem budoucnosti Euribor. Na rozdíl od jiných bank, které po skandálu kolem Euribor ze systému již odešly, včetně rakouské Raiffeisen, chce Treichl s Erste vyčkat, k jakým změnám banky spolu s regulátory dojdou. Teprve poté se chce rozhodnout, zda Erste zůstane či ne. Určité uvolnění v regulaci Basel III hodnotí sice Treichl kladně, stále ale podle něj jde o systém předložený způsobem „vymysleli jsme ho a tady jej máte“ a banku splnění poměru likvidity stojí zdroje.

(Zdroj: Wirtschaftsblatt, Reuters, Erste)


Čtěte více:

Koblic (BCPP): Ve střední Evropě jsme v průměru nejlevnější. Xetra bude přínosem
29.11.2012 12:56
Pražská burza se chystá na změnu. Nový obchodní systém Xetra přinese u...
CEO Erste Treichl odešel z čela největšího akcionáře, v rumunské BCR bude banka propouštět
17.12.2012 15:05
Rumunská Banca Commerciala Romana (BCR), patřící do rakouské bankovní ...
Objemy obchodů v Praze loni propadly o třetinu. Které tituly táhly nejvíce a co čekat od Xetry?
04.01.2013 18:44
Hlavní index pražské burzy PX sice v loňském roce zaznamenal nárůst ho...
Basel III bude vstupovat v platnost postupně, rozšíří se okruh uznaných aktiv (+komentář)
07.01.2013 8:28
Finanční regulátoři dají bankám více času na splnění pravidel, která m...
Krize Euribor: Regulátor EU chce systém úzký a jasný. Část trhu ukrojila ECB, Erste vyčkává
11.01.2013 12:10
Regulátor Evropské unie se vkládá do budoucnosti Euribor, určující sa...
Erste nyní čekají bolestné řezy doma v Rakousku, píše tamní list
16.01.2013 10:43
Vídeňská bankovní skupina Erste Group prošla výraznou provozní i perso...
Citi k Erste: Růst titulu byl příliš prudký, nové zprávy výhled mírní. Český přínos dominantní
17.01.2013 11:19
Za příliš rychlý a příliš prudký označili analytici Citi růst akcií sk...

Váš názor
  •  
    27.01.2013 13:48

    No, tak Rakousko je snad první místo, kde má Erste šetřit, ne? Pokud sníží tipickou rakouskou přezaměstnanost a začnou používat počítače místo toho aby vytiskly výpis a zároveň ho zákazníkovi ihned naskenovali, tak taky ušetří. :-)
    alterinan
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university