Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká vláda chce zachránit ztrátové cukrovary. V Evropě vrcholí debata o budoucnosti odvětví

Americká vláda chce zachránit ztrátové cukrovary. V Evropě vrcholí debata o budoucnosti odvětví

14.03.2013 16:35
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americké ministerstvo zemědělství (USDA) zvažuje velkou intervenci na komoditním trhu – nákup 400 tisíc tun cukru. Chce tak zabránit vlně bankrotů hrozící zpracovatelům sladké suroviny. Cukrovary si dříve v rámci vládního podpůrného programu napůjčovaly 862 mil. USD. Kvůli padajícím cenám cukru teď nemají čím splácet.

Od začátku října, kdy USDA začalo vydávat devítiměsíční půjčky na provoz, se ceny cukru na americkém trhu svezly o 18 % níž. V případě realizace státních nákupů by se dotační program ministerstva mohl octnout ve ztrátě 80 mil. USD, což by byl největší záporný výsledek za posledních 13 let.

Intervence USDA na trhu by pomohly rafinérským skupinám jako American Crystal Sugar, Amalgamated Sugar či U.S. Sugar Corp. Vyšší ceny cukru by naopak uškodily potravinářským koncernům v čele s největšími výrobci cukrovinek – Mars, Hershey a Nestlé – a mohly vyústit ve zdražování pro koncové spotřebitele.

Klesající ceny cukru jsou důsledkem jeho obrovského globálního přebytku, který je v letošní sezoně odhadován na 10 milionů metrických tun. K omezení přebytku by pomohlo například uvolnění regulace, kterou brazilská vláda uvalila na ceny paliva. Uměle vysoké ceny etanolu vůči benzínu snižují konkurenceschopnost v Brazílii široce rozšířeného biopaliva, které se vyrábí z cukrové třtiny. Letos se tak cukrovary rozhodly na výrobu etanolu vyčlenit pouze 50 % celkové sklizně, oproti loňským 60 %. Podle expertů by musely ceny cukru klesnout až k 16 centům za libru, aby se cukrovarům vyplatilo přejít od cukru na etanol. Nyní se pohybují kolem 18,5 centů za libru. Brazílie je s přehledem největším producentem cukru na světě.

Spojené státy, stejně jako Evropská unie, omezují dovoz cukru, a proto jsou domácí ceny mírně nad světovými. Nyní činí kolem 21 centů za libru. Bohatá úroda amerických zemědělců ale zapůsobila stejně jako v Brazílii.

Tradice levných úvěrů pro cukrovary ve Spojených státech sahá do časů Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Jako záruka za poskytnuté finanční prostředky slouží 2,05 mil. tun cukru, který by letos měly zadlužené cukrovary v rámci zpracovatelské kampaně vyprodukovat. Celková produkce cukru ve Spojených státech se v letošní sezóně odhaduje zhruba na čtyřnásobek.

Konečné rozhodnutí o intervenci by mohlo přijít už začátkem dubna. Pokud se ceny do té doby zotaví, ministerstvo by od nákupů upustilo. Pokud by zadlužené cukrovary na splacení neměly, odevzdají ministerstvu svoji produkci. Úřad pak musí surovinu prodat výrobcům etanolu. Ti ale k výrobě biopaliva používají hlavně kukuřici. Aby byli ochotni do vstupní směsi přimíchat cukr, muselo by ho ministerstvo prodat pod cenou. Na 400 tisících tunách by se při současných kotacích ztráty mohly vyšplhat na 80 milionů USD.

Dotace a privilegia, kterým se cukrovarský sektor ve Spojených státech těší, jsou dlouhodobě kritizována, jelikož prý rozsahem neodpovídají jeho příspěvku k americké ekonomice. Podle zájmového sdružení American Sugar Alliance v odvětví pracuje 142 tisíc lidí.

Úvěrový program USDA byl navržen tak, aby daňové poplatníky nestál ani cent. Studie vládního úřadu pro kontrolu výdajů (GAO) jeho náklady pro americkou ekonomiku odhadla na 700 mil. USD v roce 1996 a 900 mil. USD o dva roky později. Podle Národní asociace výrobců cukrovinek, sdružující 350 producentů, stály dotace od roku 2008 americké spotřebitele přes deset miliard USD.

USDA doufá, že se nebude opakovat situace z roku 2000, kdy stát na trzích intervenoval naposledy. Nákup 132 tisíc tun cukru ale příliš nepomohl, jelikož cukrovary nakonec státu místo splacení půjček odevzdaly přes milion tun cukru. Ztráty pro rozpočet se tehdy vyšplhaly na 295 mil. USD.

Boj o kvóty v Evropě

Zvláštním privilegiím se cukrovarnictví těší i v EU, i když i zde se projevuje tlak na snižování podpory a otevření se světovému trhu. Unijní instituce nyní jednají o tom, zda prodloužit bariéry pro import ze zahraničí po roce 2015, kdy měl systém restriktivních dovozních kvót původně skončit. Postoj už zaujal Evropský parlament, který kvóty v blízké budoucnosti rušit nechce. Tím se poslanci postavili proti záměru Evropské komise.

Členské státy se v debatě o dalším osudu kvót se rozdělily na tábor zastánců jejich brzkého zrušení, v němž je Velká Británie, Itálie, Nizozemí a skandinávské země, a na skupinu v čele s Francií, Německem a Španělskem, která by chtěla kvóty prodloužit o pět let. Téma je součástí širší snahy o reformu Společné zemědělské politiky, která stojí desítky miliard euro a z letošního rozpočtu EU by měla uzmout 40 %.

Proti zachování kvót jsou potravinářské firmy, podle kterých ochrana pěstitelů cukrové řepy zdražuje cukr proti světovému trhu až o polovinu. Průměrná cena bílého cukru v EU podle dat Evropské komise činí 728 euro za tunu, což výrazně převyšuje 372 euro, za něž se komodita momentálně prodává na světových trzích.

"Rozhodně to neznamená, že ta záležitost je uzavřená," řekl v reakci na výsledek jednání Evropského parlamentu koordinátor Skupiny uživatelů cukru ČR Zdeněk Huml. Skupina sdružuje výrobce nealkoholických nápojů a další výrobce potravin, pro něž je cukr důležitou surovinou, a kteří by proto chtěli kvóty zrušit co nejdříve. Podle Humla je při rozložení sil v Evropském parlamentu úspěchem, že třetina europoslanců hlasovala ve prospěch spotřebitelů cukru, a ne ve prospěch francouzských a německých cukrovarů.

Třístranná jednání mezi europoslanci, ministry zemědělství EU a Evropskou komisí začnou zřejmě na konci března, případně počátkem dubna.

 

(Zdroje: WSJ, Reuters, Bloomberg, ČTK)


Čtěte více:

Přebytek na trhu cukru bude pokračovat. Ceny se jen tak nezotaví
19.10.2012 16:51
Milovníci čokolády, oplatek a dalších sladkých dobrot mohou být spokoj...
Vítěz mezi komoditami za rok 2012:  Pšenice +19 %
02.01.2013 11:08
Zatímco z celkového pohledu investice do komodit nejlepší sázkou neby...
Trh cukru: pokles nákladů brazilských cukrovarů vytlačí producenty z východní Evropy
05.02.2013 17:03
V cukrovém souboji třtina vs. řepa bude mít letos pravděpodobně navrch...
EU chce dál chránit producenty cukru. Vysoké ceny by mohly trvat do roku 2020
21.02.2013 16:08
Zatímco cenu cukru na světových trzích klesají na 30měsíční minima, ev...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university