Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh cukru: pokles nákladů brazilských cukrovarů vytlačí producenty z východní Evropy

Trh cukru: pokles nákladů brazilských cukrovarů vytlačí producenty z východní Evropy

05.02.2013 17:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V cukrovém souboji třtina vs. řepa bude mít letos pravděpodobně navrch vzrostlejší z obou jmenovaných komodit. Brazilští plantážníci očekávají bohatou úrodu, což vytváří tlak na pokles cen v zemi, která je největším producentem a vývozcem cukru na světě. Tvrdou konkurenci by nemuseli ustát nejméně efektivní pěstitelé řepy z východní Evropy. Ti se však mohou snáze než Brazilci přeorientovat na jiné plodiny.

Pokles nákladů by měl přijít vhod brazilským cukrovarům, které dlouhodobě ztrácí konkurenceschopnost a dostávají se do stále větších finančních potíží. Toho využily země jako Thajsko či Rusko a uzmuly si část tržního podílu. „Zotavení brazilského cukrovarnického odvětví se projeví růstem produkčních kapacit a následným poklesem nákladů. Země, které dřív navyšovaly produkci, budou muset s Brazílií soutěžit. Rusko na to možná nestačí a Ukrajina také ne,“ tvrdí Jonathan Kingsman ze serveru Platts.

Brazílie by měla v této sezóně (začala v říjnu) vyprodukovat 38,1 mil. tun cukru, což bude o 11 % víc než před rokem. Příspěvek Ruska by měl zůstat na meziročně nezměněných 5,4 mil. tun. Čína, druhý největší spotřebitel po Indii, v následujících letech pravděpodobně omezí import cukru na 1 mil. tun ročně, jelikož domácí producenti zvládají solidně navyšovat produkci. Loni to mělo být o 2,5 mil. tun na celkových 14 mil. tun. V loňské sezóně Čína dovezla 3,3 mil. tun cukru.

Od maximálních hodnot kolem 36 centů za libru (0,45 kg) z února 2011 se ceny cukru na světových trzích svezly o 52 % níže na současných 18,90 centů, k čemuž přispělo hlavně navyšování setby v Rusku a Thajsku. Cukr tak pomáhá zmírňovat všeobecné zdražování základních zemědělských komodit. Může za to především loňská vlna veder a sucha ve Spojených státech, která vytlačila vzhůru ceny pšenice, kukuřice a sojových bobů.

Klesající ceny cukru jsou důsledkem jeho obrovského globálního přebytku, který je v letošní sezoně odhadován na 10 milionů metrických tun. K omezení přebytku by pomohlo uvolnění regulace, kterou brazilská vláda uvalila na ceny paliva. Uměle vysoké ceny etanolu vůči benzínu snižují konkurenceschopnost v Brazílii široce rozšířeného biopaliva, které se vyrábí právě ze třtiny. Letos se tak cukrovary rozhodly na výrobu etanolu vyčlenit pouze 50 % celkové sklizně, oproti loňským 60 %. Podle expertů by musely ceny cukru klesnout až k 16 centům za libru, aby se cukrovarům vyplatilo přejít od cukru na etanol.

Ruští cukrovarníci v příští sezóně počítají s 8,4% poklesem výměry půdy oseté řepou. Ještě před deseti lety bylo Rusko největším dovozcem cukru na světě. V posledních letech ale rychle kráčí směrem k soběstačnosti, v čemž mu pomohly rostoucí produkční náklady v Brazílii. Podle analytiků může řada ruských zemědělců snadno přejít z řepy na obiloviny, zejména pšenici, jejíž ceny jsou na rozdíl od cukru stabilnější.

Zvláštností brazilských cukrovarů jsou nezanedbatelně vysoké fixní náklady, kvůli nimž je pro dosažení nízkých jednotkových nákladů udržovat maximální využití kapacit. To právě umožní dobrá úroda, kterou analytici očekávají v hlavních pěstitelských oblastech. Náklady na produkci surového cukru by tak v Brazílii mohly klesnout ze současných 20-22 centů za libru na 17-18 centů za
libru.

Nižší náklady brazilských cukrovarů by neměly mít žádný dopad na produkci a setbu v Evropské unii. Kvůli vysoké hradbě cel a extrémní regulaci jsou ceny na vnitřním trhu značně nad globální úrovní.

(Zdroje: Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m