Milovníci čokolády, oplatek a dalších sladkých dobrot mohou být spokojeni. Sklady po celém světě se plní miliony tun cukru, o něž nikdo nejeví zájem. Přesycení trhu trvá už třetím rokem, hlavně kvůli rostoucí produkci v Austrálii, Brazílii a Číně a poklesu dovozů na nejnižší úroveň od roku 2008.
Podle odhadů Mezinárodní organizace pro cukr (ISO) předčí výroba ve fiskálním roce 2012/2013 (od 1. října) poptávku o 5,9 mil. metrických tun, což zhruba odpovídá půlroční spotřebě Spojených států, země milovníků přeslazených koktejlů a zmrzlin. Nabídka cukru, včetně skladových zásob, by se měla vyšplhat na nejvyšší úroveň v historii.
Podmínkám převisu nabídky nad poptávkou odpovídají prognózy vývoje cen cukrových futures. Medián 15 analytiků oslovených agenturou Bloomberg do konce roku počítá s poklesem ceny na komoditní burze v New Yorku o 11 % na 18 centů za libru (0,45 kg).
Od maximálních hodnot kolem 36 centů za libru z února 2011 se zatím ceny svezly o 44 % níže, k čemuž přispěli i zemědělci v Rusku a Thajsku zvyšující produkci. Cukr tak pomáhá zmírňovat všeobecné zdražování potravin, jejichž ceny podle OSN za poslední tři měsíce vzrostly o 7,7 %. Může za to především vlna veder a sucha ve Spojených státech, která vytlačila vzhůru ceny pšenice, kukuřice a sojových bobů.
Od začátku roku cukr na světových trzích zlevnil o 13 % a momentálně se obchoduje kolem 20 centů za libru. Index S&P GSCI Agriculture, obsahující osm základních komodit, letos připisuje 10% zisk.
Tento fiskální rok by podle odhadů ISO měla globální produkce cukru vzrůst o 2,3 % na 177,4 mil. tun, přičemž u poptávky se počítá s růstem o 1,9 % na 171,5 mil. tun. Dochází tak ke zmírňování diskrepance na trhu, kdy za poslední čtyři roky výstup cukrovarů vzrostl o 19 %, zatímco spotřeba zaznamenala jen 6% expanzi.
Brazílie, největší mezi cukrovarnickými velmocemi, by měla v této sezóně vyprodukovat 38,1 mil. tun, což bude o 11 % víc než před rokem. Příspěvek Ruska by měl zůstat na meziročně nezměněných 5,4 mil. tun. Čína, druhý největší spotřebitel cukru po Indii, v následujících třech letech pravděpodobně omezí import cukru na 1 mil. tun ročně, jelikož domácí producenti zvládají solidně navyšovat produkci. Letos by to mělo být o 2,5 mil. tun na celkových 14 mil. tun. V loňské sezóně Čína dovezla 3,3 mil. tun cukru.
Sucho pravděpodobně poškodí exportéry v Thajsku, kteří se za poslední roky stihli prodrat na pozici světové dvojky ve vývozu. Zatímco v loňské sezóně se thajská produkce vyšplhala na 10,2 mil. tun, letos se počítá s 9,8 mil. tun. Austrálie, třetí největší producent, by v letošní sezóně mohla výstup cukrovarů dostat na 4,5 mil. tun, oproti loňským 3,7 mil. tun.
Na rozdíl od rozvíjejících se ekonomik produkce cukru v Evropě nevykazuje takovou dynamiku. Většímu rozvoji cukrovarního agroprůmyslu na starém kontinentě brání nemožnost adekvátně rozšiřovat setbu kvůli regulaci Evropské unie. Brusel se snaží domácí producenty přimět k vyšším výnosům a stimulovat poptávku cukrovarů, což zčásti nese ovoce. Loňská sklizeň měla být historicky rekordní. V Česku, kde produkce dlouhodobě stagnuje, bylo při poslední cukrovarnické kampani z 3,7 mil. tun sklizené řepy vyrobeno 564 tisíc tun bílého cukru, což je nejvíc za posledních deset let. Na světový trh se s největší vervou dere Thajsko, které za posledních pět let zvýšilo export téměř na dvojnásobek.
Nižší ceny jedné z hlavních vstupních surovin pomáhají výrobcům cukrovinek. Švýcarský potravinářský gigant (61,1 CHF, -0,16%) loni za cukr dodavatelům zaplatil 1,6 mld. USD, kolem 10 % čistého zisku. Akcie společnosti od začátku roku posílily o 13 %. Konkurenční čokoládovna Vevey letos na burze přidala 15 %. Americký cukrovinkový koncern (70,98 USD, -0,45%) od ledna zaznamenal nárůst o 17 %.
(Zdroje: Bloomberg, YahooFinance, CNBC)