Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed si není jistý JPMorgan a Goldman Sachs. Další banky chystají růst dividend a zpětné odkupy

Fed si není jistý JPMorgan a Goldman Sachs. Další banky chystají růst dividend a zpětné odkupy

15.03.2013 10:48, aktualizováno: 15.3. 11:44
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Nepříjemným terčem, na který ukázal Fed po výsledku amerických zátěžových testů bank, se staly dvě prestižní z nich: JPMorgan a Goldman Sachs. Opomeneme-li menší ústavy Ally Financial a BB&T, jejichž kapitálové plány Fed odmítl, od JPMorgan a Goldman Sachs chce zpracovat nové plány, které prokáží stabilitu v případě nepříznivého vývoje (zátěžového scénáře), na což jim poskytl čas do září. Z toho plynou omezení pro zvyšování dividendy, zpětné odkupy akcií a další využití zisku ve prospěch akcionářů.

Připomeňme závěr testů 18 klíčových amerických bank: Goldman Sachs, JPMorgan a Morgan Stanley podle Fedu dodaly příliš optimistické odhady své kapitálové síly a schopnost odvrátit ztráty v zátěžovém scénáři u tradingu i úvěrů. Z této trojice byla mezera mezi pohledem banky a Fedu nejvýraznější u Goldman Sachs. Ta odhadla v zátěžovém scénáři pokles běžného Tier 1 ukazatele na hodnotu 8,6 procenta, zatímco Fed uvedl číslo 5,8 %. U JPMorgan tato mezera činila 1,3 procenta, dle Fedu s hodnotou 6,3 % (u Morgan Stanley 5,7 %), uvedl Fed při zveřejnění výsledků stress testů před týdnem. Požadavkem Fedu bylo, aby kapitálová vybavenost pod zátěžovým scénářem neklesla pod 5 %.


Na základě výsledků zátěžových testů Fed rozhoduje, zda bankám umožní růst odměny pro akcionáře, ať v podobě dividendy, zpětného odkupu akcií či jiné. Tato fáze (CCAR – Comprehensive Capital Analysis and Review) vyústila ve včerejší oznámení Fedu. Hlavním smyslem posuzování kapitálového plánu i způsobu jeho tvorby je odpovědět, zda banka bude dostatečně kapitálově vybavena po vyplacení dividendy či realizaci zpětného odkupu vlastních akcií, který Fedu navrhla. Fed podrobně zkoumá parametry, jakými banky k závěrům o své kapitálové vybavenosti došla i jak ta bude vypadat pod novou regulací Basel III.

JPMorgan a Goldman Sachs – znovu a lépe

V rámci CCAR Fed došel k rozhodnutí odmítnout, že Ally Financial (které odmítl i druhý již vypracovaný plán) a BB&T jsou pro tíživé časy dostatečně kapitalizovány a jejich plány odmítl. U Goldman Sachs a JPMorgan Fed nenapadl závěr kapitálových plánů, ale bankám nařídil do konce 3Q13 připravit nové kapitálové plány kvůli „nedostatkům v procesu přípravy“ těchto plánů. Fed schválení kapitálových plánů obou bank definoval jako podmíněné.

„Finanční krize ukázala nejen to, že regulátoři musejí nastavit přísnější kapitálové požadavky a provádět zátěžové testy, ale také, že jednotlivé firmy (banky) musejí nastavit silné interní procesy k vlastnímu vyhodnocování kapitálové síly,“ uvedl za Fed Daniel Tarullo.

Bez výhrad Fed přijal kapitálové plány American Express, Bank of America, The Bank of New York Mellon, Capital One Financial, Citigroup, Fifth Third Bancorp, KeyCorp, nakonec Morgan Stanley, PNC Financial, Regions Financial, State Street, SunTrust Banks, U.S. Bancorp a Wells Fargo.

Jeden z činitelů Fed uvedl, že Goldman Sachs ve svých plánech učinila chybu, která znamenala mylný přechod do splatnosti části instrumentů, což by následně negativně ovlivnilo kapitálové ukazatele. Tuto chybu ale údajně Goldman Sachs následně pro Fed opravila a není tím, co vedlo k požadavku vypracovanání nového plánu do konce září.

Dividendy a odkupy – co banky chystají přehledně

Banky návazně na oznámení Fedu zveřejnily své plány růstu dividendy, zpětného odkupu a jiné. Zde je jejich přehled:
Bank of America oznámila program zpětného odkupu akcií v rozsahu 5 mld. USD. Akcie v premarketu rostou o 3,7 %. Připomeňme, že před dvěma lety Fed odmítl plán BoA/ML navýšit dividendu, což se setkalo se značným rozladěním trhů, neboť CEO banky vyšší dividendu tehdy předem slíbil.

Citigroup oznámila zpětný odkup akcií v rozsahu 1,2 mld. USD. V premarketu akcie rostou o 1,35 %. Loni to byla ona, které Fed zamítl plán zvýšit dividendu.

JPMorgan oznámila, že zvýší dividendu ve 2Q13 ze 30 centů na 38 centů a chystá zpětný odkup akcií v rozsahu 6 mld. USD. Akcie v premarketu v reakci na Fed klesají o 1,5 %.

Goldman Sachs uvedla, že se Fed nevyslovil proti jejím návrhům, ale že do konce 3Q13 připraví nové kapitálové plány s „rozšířením v oblasti zátěžového scénáře“. Akcie v afterhours klesly o 1,7 %. Loni po verdiktu Fedu Goldman Sachs dvakrát zvýšila dividendu a realizovala zpětný odkup akcií v rozsahu 4,64 mld. USD.

Morgan Stanley uvedla, že obdržela povolení k hotovostní akvizici zbývajícího 35% podílu v Morgan Stanley Smith Barney Holdings LLC od Citigroup.

American Express navýšila kvartální dividendu o 15 % na 23 centů a oznámila zpětný odkup akcií v rozsahu 4 mld. USD. Akcie v prodlouženém obchodování posílily o 0,6 %.

Bank of New York Mellon oznámila zpětný odkup akcií v rozsahu 1,35 mld. USD.

U.S. Bancorp oznámila zpětný odkup akcií v rozsahu 2,25 mld. USD a pravděpodobné zvýšení dividendy.

Regions Financial míní zvýšit kvartální dividendu na 3 centy na akcii.

Fifth-Third uvedla, že jí byl schválen velmi podrobný plán, počítající s kombinací zpětného odkupu, akciových konverzí a možného zvýšení dividendy.

Ally Financial, jejíž plán Fed odmítl, uvedla, že nadále „nesouhlasí s tím, jak Fed pojal analýzu kapitálové přiměřenosti v zátěžovém scénáři“.


Další potíž JPMorgan

Vedle Fedu se nad JPMorgan Chase vznáší další ostrá kritika kvůli ztrátě 6,2 mld. USD, kterou firmě loni způsobil obchodník přezdívaný "londýnská velryba". Banka podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit. Zpráva amerického Senátu naznačuje, že vysocí vedoucí pracovníci banky, včetně generálního ředitele Jamieho Dimona, o ztrátách věděli. Senát viní však také regulační orgány z nedostatečného dohledu, který bance umožnil příliš riskovat.

"Banka prosázela miliardy dolarů v riskantních a exotických obchodech, poté své ztráty skrývala před investory a veřejností," uvedl republikánský senátor John McCain. Podle mluvčí JPMorgan nicméně vedení banky "konalo v dobré víře" a nikdy nemělo v úmyslu poskytovat zavádějící informace. „Víme, že jsme udělali řadu chyb," uvedla banka v tiskovém prohlášení. "Učinili jsme výrazné kroky, abychom tyto záležitosti napravili a poučili se z nich," dodala.

Ve středu celého případu stojí obchodník Bruno Iksil, který již přišel o místo. Iksil získal přezdívku "londýnská velryba", protože s oblibou vstupoval do nezvykle velkých obchodních pozic.

(Zdroj: Fed, CNBC, Reuters, Bloomberg, AP)


Čtěte více:

Zátěžové testy Fed: Goldman Sachs, JPMorgan a Morgan Stanley příliš nadšené kvůli dividendám?
08.03.2013 8:33
Velké americké banky s výjimkou finančního ústavu Ally Financial úspěš...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba