Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rumunsko našlo trik na drahou elektřinu. Vyplatí polovinu podpory pro větrné elektrárny až za 4 roky

Rumunsko našlo trik na drahou elektřinu. Vyplatí polovinu podpory pro větrné elektrárny až za 4 roky

02.04.2013 13:26, aktualizováno: 2.4. 16:22

Aktualizováno

Překvapivé řešení politického problému s prosakováním vysokých nákladů podpory obnovitelných zdrojů energie do cen elektřiny pro koncové spotřebitele dnes představil tamní ministr pro energetiku. Provozovatelům zelených zdrojů, včetně skupiny ČEZ, Rumunsko podle něho sice vyplatí celou slíbenou podporu, ale velkou část hodlá odložit až do roku 2017.

„Rumunská vláda od července změní schéma podpory čisté energie,“ oznámil dnes při vystoupení v Bukurešti rumunský ministr pro energetiku Constantin Nita. „Zvažovali jsme několik variant, ale nakonec jsme se rozhodli vyžádat si tento oddechový čas, aby se ukázalo, jak si ekonomika za určité období povede a jak se investorům vracejí jejich investice,“ dodal dnes ministr. Celý program podpory nadále považuje za „štědrý“, a nečeká proto odliv investic.

Obnovitelné zdroje energie (OZE) jsou v Rumunsku podporovány skrze systém takzvaných zelených certifikátů. Producenti energie z obnovitelných zdrojů v zemi dostávají za každou vyprodukovanou megawatthodinu určitý počet certifikátů, který podle typu zdroje určuje zákon. Rumunská vláda při investici do větrných elektráren dosud garantovala investorovi 2 zelené certifikáty za 1 MWh.

Provozovatelé větrných elektráren v zemi ale podle nové strategie rumunské vlády od července dostanou jeden zelený certifikát s odkladem do roku 2017, uvedl Nita při dnešní prezentaci. Pro investory do větrných elektráren to tedy znamená odsun poloviny přislíbené státní podpory o čtyři roky.

"V dnešním prohlášení ministr pro energetiku pouze představil svou vizi úpravy systému zelených certifikátů. Tento návrh bude nyní předložen veřejné debatě, jíž se ČEZ aktivně zúčastní. Platí, ze o konečné verzi rozhodne až vláda," uvedla dnes na dotaz Patria.cz Barbora Půlpánová, tisková mluvčí skupiny ČEZ.

Také v případě vodních elektráren by měla od poloviny roku klesnout okamžitá státní podpora, a to z tří na jeden certifikát. U solárních elektráren potom ze šesti na tři certifikáty. Zbylá podpora má být i v tomto případě vyplacena až po roce 2017.

S cenou certifikátů se (zatím) hýbat nemá

Kromě konkrétně navrženého snížení podpory nových „zelených“ energetických zdrojů se však spekuluje také o možnosti snížení maximální výkupní ceny zelených certifikátů, což by dolehlo i na výnosy dřívějších velkých investic energetik, mezi kterými figuruje i ČEZ.

Rumunské zákony kromě garantových přídělů zelených certifikátů určují také minimální a maximální cenu, za kterou je mohou energetiky provozující solární, větrné a vodní elektrárny prodávat těm rumunským energetikám, které neprodukují vládou stanovený podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Dosud je cenové rozmezí stanoveno mezi 27 eur až 55 eur za jeden certifikát, který má platnost 16 měsíců od vydání. Podle informací rumunského deníku Ziarul Financiar však může být v rámci další změny nastavení vládního systému podpory maximální cena zeleného certifikátu snížena na 30 eur, zatímco minimální cena má zůstat beze změny. To by znamenalo citelný propad výnosů z OZE v Rumunsku.

Rumunský ministr pro energetiku Constantin Nita se nicméně dnes při vystoupení na semináři v Bukurešti nechal slyšet, že vláda počítá s tím, že by ceny zelených certifikátů měly i po reformě zůstat beze změny.

Elektrárenská společnost ČEZ loni v listopadu v Rumunsku zprovoznila větrnou farmu Fantanele a Coegalac o výkonu 600 megawattů a loni v zemi loni v zemi vydělala 2,5 mld. Kč (zisk EBITDA). Mluvčí skupiny ČEZ Barbora Půlpánová v pátek na dotaz Patria.cz uvedla, že se společnost neobává dramatického snížení výkupních cen zelených certifikátů. „Pro změnu podpory projektů takové velikosti by navíc byly nutné přinejmenším konzultace s Evropskou komisí,“ dodala mluvčí ČEZ.
 
Projekty na využití větrné energie v Rumunsku vyvíjejí nebo již mají i další firmy, mezi nimiž je také italský Enel (2,58 EUR, 1,06%), španělská Iberdrola, anebo portugalská Energias de Portugal.

Spíš politické, než reálné řešení

Snaha rumunských politiků o omezení podpory obnovitelných zdrojů má stejné politické kořeny jako obdobné snahy v České republice nebo Bulharsku, kde tento problém znamenal dokonce konec vlády. Rumunsko v letošním roce zvyšovalo ceny elektřiny pro koncové spotřebitele o 10 procent, přičemž 4 procentní body byly právě důsledkem štědré podpory obnovitelných zdrojů.

Rumunský energetický regulační úřad ANRE v pátek doporučil vládě vyhnout se přeplácení investorů do obnovitelných zdrojů energie a doporučil snížení vyplácené podpory pro nové projekty v oblasti OZE. Zatímco dosud rumunská vláda při investici do větrných elektráren garantovala 2 zelené certifikáty za 1 MWh, regulátor doporučil snížení kvóty o čtvrtinu jen na 1,5 certifikátu. V případě solárních elektráren by pokles měl být z 6 na 3 certifikáty. U malých vodních elektráren by potom podpora měla klesnout ze 3 na 2,3 certifikátu za každou vyprodukovanou megawatthodinu.

V případě, že by rumunská vláda na doporučení regulátora kývla, dotkly by se však změny zřejmě až projektů z oblasti OZE spuštěných po roce 2015, pouze v případě fotovoltaických elektráren potom mohou změny začít platit již od 1. ledna 2014. Dosud dostupné informace o novém plánu rumunské vlády ale o přijetí návrhu na omezení podpory pro nově vznikající projekty zatím nemluví. Nita dnes představil pouze výše popsaný odsun části podpory pro stávající projekty, který vyvolává spíš rozpaky.

„Když se podíváte dobře, je to vlastně malý trik,“ přiznávají pod podmínkou anonymity zdroje z rumunského ministerstva hospodářství pro deník Ziarul Financiar s tím, že zatímco od poloviny roku v důsledku dnes oznámených změn klesnou náklady země na podporu obnovitelných zdrojů tlačící výše konečnou cenu elektřiny, od roku 2017 se budou tyto náklady o „zadržené“ certifikáty opět zvyšovat. Vládní plán prý ale doufá, že mezi tím klesne cena zelených certifikátů na nižší úroveň, jelikož začátek tohoto trendu prý již na trhu sleduje.

(Zdroj: Bloomberg, Ziarul Financiar, ANRE)


Čtěte více:

ČEZ seškrtá plány na expanzi větrných elektráren v Rumunsku. Peníze potřebuje doma (+komentář)
28.02.2013 18:36
Místo nových větrných elektráren o výkonu 1000 megawatt postaví ČEZ v ...
ČEZ hrozí další problém na Balkáně. Rumunské škrty v podpoře OZE jej mohou připravit o miliardy
27.03.2013 9:12
Společnost ČEZ čekají potíže v další balkánské zemi – Rumunsku. Nebudo...
Rumunský regulátor žádá konec přeplácení zelené energie. ČEZ se nižších zisků ze stávajících větrníků nebojí
29.03.2013 17:58
Rumunská vláda se musí vyhnout přeplácení investorů do obnovitelných z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university