Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rumunský regulátor žádá konec přeplácení zelené energie. ČEZ se nižších zisků ze stávajících větrníků nebojí

Rumunský regulátor žádá konec přeplácení zelené energie. ČEZ se nižších zisků ze stávajících větrníků nebojí

29.03.2013 17:58, aktualizováno: 29.3. 18:08

Aktualizováno

Rumunská vláda se musí vyhnout přeplácení investorů do obnovitelných zdrojů energie, oznámil dnes tamní Národní regulační orgán pro energetiku (ANRE). Kromě konkrétně navrženého snížení podpory nových „zelených“ energetických zdrojů je přitom ve hře i snížení maximální výkupní ceny zelených certifikátů, což by dolehlo i na výnosy dřívějších velkých investic energetik, mezi kterými figuruje i ČEZ.

Obnovitelné zdroje jsou v Rumunsku podporovány skrze systém takzvaných zelených certifikátů. Producenti energie z obnovitelných zdrojů v Rumunsku dostávají za každou megawatthodinu určitý počet certifikátů, který podle typu zdroje určuje zákon. Právě tento zákon by se měl podle návrhu rumunského regulátora změnit, a to možná již od poloviny letošního roku.

Zatímco dosud rumunská vláda při investici do větrných elektráren garantovala 2 zelené certifikáty za 1 MWh, nový návrh počítá se snížením nároku o čtvrtinu jen na 1,5 certifikátu. V případě solárních elektráren by pokles měl být dokonce z 6 na 3 certifikáty. U malých vodních elektráren by potom podpora měla klesnout ze 3 na 2,3 certifikátu za každou vyprodukovanou megawatthodinu.

Snaha rumunského regulátora o omezení podpory obnovitelných zdrojů má stejné politické kořeny jako obdobné snahy v Bulharsku nebo České republice. Rumunsko v letošním roce zvyšovalo ceny elektřiny pro koncové spotřebitele o 10 procent, přičemž 4 procentní body byly důsledkem štědré podpory obnovitelných zdrojů. Celkové náklady na podporu obnovitelných zdrojů ze strany spotřebitelů v letošním roce dosahují asi 500 milionů eur, uvedl tento týden pro agenturu Bloomberg ministr pro energetiku Constantin Nita s tím, že „je to pro Rumuny“ příliš velká cena. Vláda se proto zařekla, že podporu obnovitelných zdrojů energie sníží.

Možný dopad i na dřívější investice?

Rumunské zákony ale kromě garantových přídělů zelených certifikátů určují také minimální a maximální cenu, za kterou je energetiky nucené produkovat stále větší podíl zelené energie certifikáty nakupují od vlastníků solárních, větrných a dalších elektráren. Dosud bylo toto cenové rozmezí stanoveno na 27 až 55 eur. Podle zatím nepotvrzených informací rumunského deníku Ziarul Financiar by maximální cena zeleného certifikátu měla klesnout na 30 eur, zatímco minimální cena má zůstat beze změny.

Takovéto zúžení cenového rozmezí by citelně zasáhlo i investory, kteří do obnovitelných zdrojů v Rumunsku investovali již dříve. Výkupní cena certifikátů, která je kromě výnosu z prodeje elektřiny samotné hlavním zdrojem návratnosti, by totiž klesla z průměrných 54 eur za kus do úzkého rozmezí 27 až 30 eur, tedy až o 50 procent.

Možnost změny horní hranice cenového rozpětí již před týdnem podle agentury Reuters připustil rumunský ministr energetiky Constantin Nita. Odmítl však specifikovat, kdy by k ní eventuálně mohlo dojít a jak by mohla být významná.

Rumunsko v posledních letech díky štědrému programu podpory obnovitelných zdrojů a stabilnímu proudění vzduchu přilákalo do země hned několik významných investorů. Jedná se potenciálně také o lukrativní trh, neboť Rumunsku má zhruba 22 milionů obyvatel a je členem Evropské unie. Projekty na využití větrné energie v Rumunsku tak vyvíjejí nebo již mají firmy, mezi nimiž je italský Enel (2,56 EUR, -0,20%), španělská Iberdrola, portugalská Energias de Portugal, ale také česká skupina ČEZ.

ČEZ se dopadů na stávající projekty nebojí, nové ale již nechystá

Elektrárenská společnost ČEZ loni v listopadu v Rumunsku zprovoznila větrnou farmu Fantanele a Coegalac o výkonu 600 megawattů. V Evropě jde o největší takové zařízení, které stojí na pevnině, nikoli na moři. Měsíc staré zprávy o možnosti snížení podpory obnovitelných zdrojů ze strany tamní vlády proto akcionáři přijali s nervozitou.

"Zprávu o možnosti snížení podpory OZE v Rumunsku hodnotíme jako mírně negativní pro ČEZ, jelikož firma loni v zemi vydělala 2,5 mld. (zisk EBITDA) a tento příspěvek k výsledkům by nyní mohl klesnout, uvedl na konci února Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Mluvčí energetické skupiny ČEZ dnes uvedla, že konečná podoba zákona o podpoře OZE v Rumunsku může být jiná než dnešní návrh regulátora. „Toto jsou pouze výsledky monitoringu rumunského energetického regulačního úřadu za rok 2012 provedeného dle stávajícího zákona. Tato zjištění mají sloužit jako podklad vládě pro její případné rozhodnutí o snížení podpory pro nové projekty výstavby obnovitelných zdrojů, realizované až po eventuální aktualizaci tohoto zákona,“ uvedla na dotaz Patria.cz Barbora Půlpánová, mluvčí skupiny ČEZ.

Mluvčí ČEZ dále ujistila investory, že ve zprávě rumunského regulátora se jedná se pouze o snížení podpory pro nové projekty v oblasti obnovitelných zdrojů, tudíž se nevztahuje na větrný park Fantanele a Cogealac dokončený na konci minulého roku. Dramatického snížení výkupních cen zelených certifikátů se ČEZ prý také neobává. „Pro změnu podpory projektů takové velikosti by navíc byly nutné přinejmenším konzultace s Evropskou komisí,“ dodala Půlpánová na dotaz Patria.cz.

Šéf rumunské divize skupiny ČEZ Jan Veškrna již na konci února upozornil, že zatímco původní plány pro Rumunsko počítaly s výstavbou nových větrných o výkonu 1000 megawatt, nakonec firma zřejmě v Rumunsku postaví „větrníky“ s kapacitou jen 300 MW, a v případě nepříznivého politického vývoje to může být ještě méně. Za důvod Veškrna označil nejistotu ohledně podpory obnovitelných zdrojů ze strany rumunské vlády a silnější potřebu financování rozvojových projektů v České republice.

„Další výstavba větrných parků byla pouze v rovině úvah, nyní se zaměřujeme na polský trh,“ uvedla dnes Barbora Půlpánová na dotaz Patria.cz ohledně osudu původních plánů skupiny ČEZ vystavět v Rumunsku další větrné elektrárny o celkovém výkonu až 1000 MW.

(Zdroj: Ziarul Financiar, Reuters, Bloomberg, ČEZ)


Čtěte více:

ČEZ seškrtá plány na expanzi větrných elektráren v Rumunsku. Peníze potřebuje doma (+komentář)
28.02.2013 18:36
Místo nových větrných elektráren o výkonu 1000 megawatt postaví ČEZ v ...
ČEZ hrozí další problém na Balkáně. Rumunské škrty v podpoře OZE jej mohou připravit o miliardy
27.03.2013 9:12
Společnost ČEZ čekají potíže v další balkánské zemi – Rumunsku. Nebudo...
MfD: ČEZ prý poškodil solárníky, podají stížnost v Bruselu
28.03.2013 8:56
Provozovatelé malých solárních elektráren si chtějí stěžovat v Bruselu...
ČEZ podal stížnost na bulharské úřady k Evropské komisi
29.03.2013 15:29
ČEZ si stěžuje Evropské komisi na Bulharsko kvůli nedodržování národní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení