Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruští těžaři bojují o pozice ve Středomoří. Největší šance mají v Libanonu

Ruští těžaři bojují o pozice ve Středomoří. Největší šance mají v Libanonu

19.04.2013 12:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Libanonské úřady připustily Rosněfť, Lukoil a Novatek k tendrům o podmořská ložiska na svém pobřežním šelfu. Po několika nevydařených pokusech Gazpromu a Novateku by se tak ruským těžařským firmám mohlo podařit uchytit se ve Středozemním moři, i když pouze jako držitelům minoritních podílů v šelfových blocích.

Do soutěže o libanonská podmořská ložiska se přihlásilo celkem 52 společností z 25 zemí. Mezi účastníky figurují známí giganti jako Exxon Mobil, Total, Chevron, Shell či Statoil. Podle údajů místního ministerstva energetiky by první kolo tendru mělo začít 2. května a bude trvat až do listopadu. Do ledna příštího roku budou vyhodnoceny nabídky těžařů a vítězové by měli být vyhlášeni v únoru.

Zájemci o libanonský šelf budou muset prokázat, že disponují aktivity alespoň za 10 mld. USD v případě operátorů vrtů a 500 mil. USD u menšinových účastníků. Ruské společnosti se do tendru hlásí v rámci druhé kategorie. Partnerem soukromě vlastněného Lukoilu by se mohl stát francouzský Total. Státem kontrolovaná Rosněfť se pravděpodobně spojí se společností Exxon, svým strategickým partnerem na ruském arktickém šelfu. Nezávislý těžař plynu Novatek, který do tendru jde s GPB Resources (patří pod Gazprombank), se zatím nerozhodl. Jeho partnerem se může stát Statoil či Shell. Vyloučeno není ani spojení s Totalem, s nímž už se těžař pokoušel dostat se na kyperský šelf. Bejrút trvá na tom, aby se konsorcia skládala nejméně ze tří firem. Perspektivní operátoři se musí prokázat nejméně desetiletou zkušeností s otevíráním šelfových ložisek.

Podle odhadů amerických geologů se v nabízených oblastech může skrývat 3,5 bilionu m3 zemního plynu a 220 mil. tun ropy. Libanonský šelf hraničí s kyperským a izraelským. Jejich celkový potenciál se odhaduje na 13 bilionů kubíků plynu a 660 mil. tun ropy.

Na konci loňského roku Novatek s Totalem podali nabídku na rozvoj kyperského bloku 9, který přímo sousedí s libanonskou částí šelfu. Rusko-francouzský tým však prohrál v souboji s duem Eni-Kogas a z dalších jednání se stáhl. Kypr v březnu ruským firmám nabízel podíly v podmořských ložiscích výměnou za finanční pomoc pro své krachující banky. Rozhovory však k dohodě nevedly.

Využití kyperských ložisek brání protesty Turecka, které hrozí sankcím vůči tureckým projektům těch firem, které by se kyperského šelfu dotkly. Postihy už zasáhly italský koncern Eni, jenž hodlá v průzkumu a těžbě na Kypru pokračovat. Turecké ministerstvo přírodních zdrojů s Eni v reakci pozastavilo spolupráci. Z tohoto důvodu se na kyperský šelf neodvažuje ruský plynárenský moloch Gazprom. Potřebuje totiž souhlas tureckých úřadů se stavbou černomořského plynovodu South Stream, který prochází tureckou exkluzivní ekonomickou zónou (200 mil od pobřeží). Požehnání Ankary už sice Gazprom dostal, ale mohl by o ně rychle přijít. Stačí, že partnerem ruského monopolisty v podmořské části South Streamu je právě Eni.

Gazprom se proto raději pokoušel o průnik na izraelský šelf, konkrétně o získání podílu v ložisku Leviathan. Obří plynové pole ale nakonec připadlo australské společnosti Woodside. V únoru začali Rusové vést jednání o vstupu do druhého největšího ložiska Tamar a nákupu plynu, který bude po vytěžení následně zkapalněn (LNG) a připraven na transport. I zde však narazili. Gazprom by rád LNG z Tamaru dodával s tučnou marží do Evropy, Izrael však chce plyn pro vlastní spotřebu.

Libanonský šelf je tak zatím největší nadějí ruských těžařů na získání přítomnosti ve Středomoří. V Gazpromu se o Libanon nezajímají. Kvůli občanské válce v sousední Sýrii jsou prý rizika příliš vysoká. Navíc prý Gazprom dál doufá, že se mu podaří najít způsob, jak těžit na Kypru a zároveň si nerozhněvat Turky. Kvůli nevraživosti mezi Libanonem a Izraelem také není rozumné usilovat o ložiska v obou zemích najednou. Podnikání na Blízkém východě zkrátka není žádný med.

(Zdroje: Kommersant, Today´s Zaman)


Váš názor
  • Ruští těžaři bojují o pozice ve Středomoří.
    19.04.2013 17:36

    Jaký ruský těžaři, Když jim i v Rusku musí ropu dostávat na svělo boží Exon BP Texaco Mobil a jiný cizí společnosti ? Asi jako banky na Kypru taky jen papirový tygři co se zase snaží někam namontovat, něco vytunelovat a zmizet, když se to posere .
    xxx
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university