Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký trh práce je na tom lépe - příjemně překvapila dubnová čísla i revize

Americký trh práce je na tom lépe - příjemně překvapila dubnová čísla i revize

03.05.2013 14:39, aktualizováno: 3.5. 15:38
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Data z amerického trhu práce pozitivně překvapila jednak tím, že v dubnu došlo ke slušnému přírůstku pracovních míst a snížení nezaměstnanosti, a také revizemi, které ukázaly, že předchozí měsíce byly lepší, než se zdálo. Pracovních míst v dubnu přibylo 165 tisíc oproti konsensu 140 tisíc. Březnové číslo činí 138 tisíc, zatímco předběžný údaj uváděl propad na 88 tisíc. A konečně revize dat za únor znamená posun na 332 z 268 tisíc.

Pracovních míst v dubnu přibývalo ve službách (185 tisíc), nejvíce ve službách pro firmy, službách spojených s volným časem a v obchodě a dopravě. Naopak mírně ubylo míst v průmyslu (-9 tisíc) a dál se propouštělo ve státní správě (-11 tisíc).

Samostatná statistika pak hovoří o poklesu míry nezaměstnanosti v dubnu na 7,5 z březnových 7,6 procenta. Jde o nejnižší číslo od roku 2008. Pozitivní dojem umocňuje fakt, že za změnou stojí pokles počtu nezaměstnaných a zároveň nárůst zaměstnanosti a pracovní síly. Míra participace zůstala na březnové úrovni.

Negativní náznaky před dubnovými daty z trhu práce, které přicházely z průzkumů průmyslové aktivity i zprávy ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru, se nakonec nevyplnily. Je ale pravda, že zaměstnanost v průmyslu se opravdu zhoršila a celý růst připadá na sektor služeb. Co víc, překvapivě výrazné zhoršení, na něž ukazovala březnová data, se vlastně nekonalo - revize posunula celou řadu směrem nahoru. Průměrně bylo od začátku roku vytvořeno za měsíc skoro 200 tisíc pracovních míst, což je relativně slušný výsledek. Separátní data o nezaměstnanosti jsou rovněž povzbudivá. Sestupný trend započatý koncem roku 2009 dál pokračuje a pokud by nezaměstnanost udržela tempo, dostane se na přelomu let 2014 a 2015 na 6,5 procenta, tedy "cílovou" hladinu uváděnou Fedem.

Po nedávných špatných číslech z americké ekonomiky se prakticky přestalo spekulovat, že by Fed mohl ustupovat z QE. Dokonce se začaly objevovat úvahy o navýšení stimulace, které podpořilo i jednání měnového výboru Fedu tento týden. Centrální bankéři si nechali otevřené dveře jak k utlumování QE, tak v případě potřeby i k jeho navýšení. Po dubnových datech z trhu práce ale úvahy o navyšování QE zřejmě pominou a spíše se bude uvažovat, že slabý březen byl pro americkou ekonomiku jen přechodným zaváháním. Pro dolar jsou nová data pozitivní, během dnešního obchodování mu dala impuls k posílení vůči euru a ještě více proti japonskému jenu.


Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):


Váš názor
  • Ach jo
    03.05.2013 15:19

    co udělal Green. na nemovitostech to dělá Bern. na akciích a dluhopisech. Holt to vypadá, že kdo první uteče ten vyhraje :o) Ale kam se má teď dlouhod. investor vrtnout ? že by shortu zdar :o) (na daxu už jsem si něco vzal)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ach jo
      03.05.2013 15:58

      to ze jsi poslouchal Zabzu a prodavas "in May a go away" je jen tvoje vina tak tady nesir svoje bludy. Ja si nestezuju. Hlavne ted par minut po otevreni NYSE. Dalsi maxima a ja jsem vysmatej. On ten kapitalismus funguje daleko lepe nez socani kazou. Chce to jen se neco naucit a ne jen poslouchat maklere Patrie. Staci se jen podivat na CNBC. Tam se dozvis jak se veci maji. Tam mluvi o meetingu v Bratislave, kde jsou kapitani svetovych ekonomik. Ovsem na Patrii o tom ani slovo. Jen tady vsichni bud breci nebo nadavaji jak to nejde. Tim si moc nepolepsite. To delali komunisti, ze nam porad poukazovali jak jsou na tom jinde spatne a my nejlepsi svete. Kam dospeli je videt na kazdem kroku. Podivej se na Cinu, jak se pohnula dopredu co zacala obchodovat po kapitalisticku :o)) Kde jsme mohli uz byt, jak materialne i mentalne, kdyby nam rusaci nezakazali prijmout Marschalluv plan jako to udelali Nemci. Clovek neznaly historie by se pri stavu dnesni situace jen divil kdo vlastne vyhral WWII.
      saki
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.