Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obchodování s akciemi v Praze na 10letém dně. Kudy dál?

Obchodování s akciemi v Praze na 10letém dně. Kudy dál?

03.05.2013 19:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Měsíční objemy obchodů s akciemi na pražské burze propadly na úrovně nevídané od jara 2003 a nutí k dalšímu zamyšlení nad osudem českého akciového trhu a jeho budoucností. Jaké jsou kořeny nelichotivého posledního vývoje a vyhlídky pražské burzy na brzkém začátku třetí dekády její existence? Co může oživit obchodování s cennými papíry u nás a kdy? 
 
Samotné klesající objemy obchodů v Praze investoři sledují již od začátku finanční krize. Po oslavě druhého bilionového celoročního objemu v roce 2007 začal na českém trhu strmý pád objemů zobchodovaných akcií, který trvá již pátým rokem. Trend klesajících objemů obchodů v posledních letech nepomohly zvrátit ani nové emise jako NWR, AAA Auto, Fortuna, KIT digital nebo loňský nováček Tatry Mountain Resorts, když cena všech těchto titulů od úpisu klesla. Akcie KIT digital navíc již byly z burzy vyřazeny a management AAA Auto již také oznámil záměr český trh opustit. 

Vývoj ročních objemů akciových obchodů na pražské burze (v mld. Kč) 
 
objemy 1.jpg 

V loňském roce objemy obchodů proti roku 2011 klesaly ve všech měsících kromě února. Průměrný objem obchodů za jeden měsíc se potom v roce 2012 snížil skoro o 30 procent (cca. 10 mld. Kč) na 20,9 miliardy korun. První čtyři měsíce letošního roku v tomto ohledu znamenají bohužel opětovné pokračování nastoleného trendu. Měsíční objemy obchodů za leden až květen letošního roku v průměru klesly ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 35 procent.

Vývojů měsíčních objemů akciových obchodů na pražské burze (v mld. Kč) 
 
objemy 2.jpg

Ztrácejí silné emise a dosavadní stavební kameny

Ani pokles tržních cen tuzemských titulů od počátku roku většinu investorů nepotěší. Jak je provázán s objemy? Index pražské burzy PX je od počátku roku do konce dubna níže o 6,8 %, z úrovně 1038,7 na 968 bodech. Před rokem to bylo +3,6 % a 938,7 bodu. Na růstové straně domácího trhu letos nalézáme pouze tituly defensivní a emise méně významných objemů pro celkové obchodování. S +22,5 % od ledna do konce dubna vzestupnou stranu pražských titulů vede Fortuna, následována více než 5% zhodnocením akcií Pegas Nonwovens a více než 4% růstem tabákového titulu Philip Morris ČR a to již bez nároku na dividendu 900 . Teprve za nimi se v prvních čtyřech měsících roku udržely v zisku finanční tituly VIG a Erste. Před rokem za stejné období Erste přidávala bezmála 24 %, Komerční banka v blízkosti 5 %. Připomeňme si zásadní událost tehdejšího dění na trzích – bylo jí prosincové a následně únorové kolo dodávek neomezené 3leté likvidity v rámci LTRO tendrů ECB směrem k bankám. Tento krok zásadně uklidnil situaci na trzích a nastavil je směrem vyšší akceptaci rizika. 

Vývoj titulů na pražské burze v první třetině roku (Kč/akcie):
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Fortuna 22,47 104,10 NWR -48,31 50,45
Pegas 5,17 518,50 CETV -30,15 76,80
Philip Morris ČR 4,39 11170,00 ČEZ -16,63 566,90
VIG 3,50 1035,00 Telefónica CR -12,55 283,00
Erste 1,30 614,90 PX -6,80
Komerční banka -6,63 3744,00
AAA Auto -2,78 24,50
Orco -2,69 59,65
Unipetrol -1,71 172,00
TMR -0,95 1149,00

 

„Celý region střední a východní Evropy je v nelibosti investorů. V Maďarsku klesly objemy obchodů od počátku roku 2013 o 28 procent, v tuzemsku o 22 procent. V celosvětovém měřítku je zřejmá averze investorů k riziku (viz srovnání s LTRO ECB před rokem) a přes rekordní ceny akcií na některých západoevropských trzích a v USA také je provází pokles objemů,“ uvedl k aktuální situaci na trzích ředitel Sales&Trading Patria Finance Silvio Kotarac.

Radost ze své investice mohou mít v letošní bilanci pražské burzy akcionáři Fortuny, pro kterou přitom až do třetí únorové dekády vývoj růstový nebyl. Fortuna v úvodu března zveřejnila celoroční výsledky za rok 2012, které na všech úrovních předčily očekávání. Na 100 % z loňských 90 % vzrostl výplatní poměr pro dividendu. Rozhodnutí o dividendě mimořádné padne na valné hromadě 28. května. Titul si při periodické aktualizací báze indexu PX polepšil také v něm a i to je podporou. Akcie rostou přes vlažnější výhled letošního EBITDA výsledku a otazníky nad loterií. Ta je dle firmy ve „fázi revize“, Fortuna zvažuje i spojení se silným partnerem.

Akcie tuzemského tabáku byly černým koněm ve výhledu analytiků Patria pro rok 2013. Že ztráta tržního podílu na domácím trhu polevuje, potvrdila březnová celoroční čísla: meziročně tržní podíl v ČR klesl o 1,2 % za celý rok 2012, ve 4Q ale pouze o 0,4 %. Čistý zisk byl meziročně nižší o 3,9 %, tržby rostou díky růstu exportu, který nicméně znamená nižší marži. Pozitivním překvapením byl jen drobný meziroční pokles navržené dividendy a to na 900 z 920 . PM ČR celkovou dividendu podpořila ze zadržených zisků minulých let. Rozhodným dnem pro nárok na ni byl 19. duben, potvrdila ji valná hromada na konci dubna. Pro vývoj hospodaření PM ČR se jeví důležité, že v situaci poklesu celkového trhu a růstu zdanění má pevně v rukou cenovou politiku a prodeje ve středním a vyšším cenovém segmentu. Do budoucna lze očekávat stabilní úroveň dividendy.

Ziskový je kvartál i pro akcie tuzemského výrobce netkaných textilií Pegas Nowovens. Ve výhledu Patrie pro rok 2013 byl titul pojmenován jako „stálice“. V průběhu čtvrtletí firma začala oživovat novou egyptskou výrobní linku. Poté, co loni EBITDA firmy vzrostl na spodní hranici výhledu 5-15 %, jej firma opakuje také pro letošní rok. Egyptská linka má být spuštěna ve 3Q letošního roku, čímž vzroste produkce, pro kterou má Pegas Nonwovens v zásadě kompletně zajištěn odbyt. Do plné kapacity má doběhnout v průběhu roku 2014. Lze tedy čekat výsledkový růst. Do 3 let má přibýt v Egyptě další výrobní linka, vyloučena není ani v ČR. Produkce firmy pro letošek je plně vyprodána. I Pegas vyplácí ze zisku dividendu, kterou ale oznámí až v květnu či červnu. Loni činila 1,05 eur.

Vysvětlení poklesu trhu, zobchodovaných objemů a zřejmě i nedůvěry investorů tkví na opačné straně. Právě v čele sestupné strany domácích titulů nalezneme tradiční a silné emise, o které se doposud investoři včetně těch konzervativních a opatrnějších opírali. NWR, ne tolik CETV, ale zejména ČEZ a Telefónica CR odpovídají této roli a nyní jsou těmi emisemi, které od počátku roku ztratily hlouběji proti indexu PX . Blízko tempa poklesu celého indexu jsou pak akcie Komerční banky.

O prudkých 48,3 % níže jsou od počátku roku akcie těžebního titulu NWR. Ta se ve 4Q12 propadla do ztráty 48,6 milionů EUR a zaostala za očekáváním trhu, stejně jako na všech ostatních úrovních. Za celé druhé pololetí i po negativním přecenění zásob uhlí nenavrhuje vyplacení žádné dividendy. NWR letos snižuje investiční výdaje na 120-130 mil. EUR a spolu s výsledky představila novou dlouhodobou strategii, v níž počítá s tím, že se do roku 2017 stane lídrem na evropském trhu s koksovatelným uhlím. Krátkodobý výhled pro titul je ale slabý. CEO NWR Penny předpokládá letos „těžké podmínky“ na trhu s uhlím, s projektem Debiensko skupina čeká na oživení trhu a připustila pro projekt hledání strategického partnera. S&P po výsledcích snížila NWR rating kvůli jejich slabosti a vývoji cen uhlí. Valná hromada pak přilila do napětí na titulu udělením pravomoci ředitelům vydávat a rozdělovat nové akcie společnosti až do cca třetiny aktuálně vydaného počtu akcií typu A (základní běžné).

O 30 % níže u 77 do konce dubna a o další třetinu k 55 dosud propadly akcie mediální skupiny CETV. Výsledky za 4Q12 přinesly neočekávanou masívní ztrátu, vyvolanou odpisy aktiv. Na úrovni OIBDA výsledek zaostal za odhadem, dále propadají tržby z reklamy. CETV hledá další způsoby zlepšení likvidity emise nových akcií, prodejů aktiv a odsouvání splatnosti závazků. Analytici Patria po výsledcích potvrdili prodejní doporučení na titul. Čerstvě CETV potvrdila emisi 54,4 milionu akcií po 2,75 USD/akcie, tedy s 13% diskontem proti relevantnímu závěru na Nasdaq , z nichž 49,9 % nakoupí majoritní akcionář Time Warner. Prostor pro zlepšení pohledu na firmu nevidí ratingová agentura Moody’s. Ředění znamená další pokles ceny akcií, dluh dle analytiků zůstane i do budoucna vysoký.

Výraznou kapitolou a symbolem rozboření opětné zdi burzy jsou akcie ČEZu a Telefóniky CR. Energetika je pod tlakem nepřetržité smršti událostí na pomezí ekonomického rozhodování a politiky: ceny elektřiny, dodávky uhlí, Temelín, Bulharsko, Rumunsko, emisní povolenky… Na konci února ČEZ oznámil výsledky za 4Q12, které byly v souladu s plánem u zisku a nižší proti očekáváním u tržeb. Rozladěním ale byl pro letošek odhad meziročně nižšího čistého zisku o 7,9 %, EBIT o 12 % a EBITDA o 6,4 %. To implikuje budoucí pokles dividendy. ČEZu se ve čtvrtletí podařilo dotáhnout do smírného konce a dlouhodobé smlouvy podmínky dodávek uhlí od Czech Coal pro elektrárnu Počerady a zřejmě prodejem elektrárny Chvaletice skončil spor s EK. Zatápí ČEZu zejména jihovýchodní Evropa. Vysoké účty za elektřinu vedly v Bulharsku k násilným celonárodním protestům, které vyústily až v pád vlády a předčasné volby. ČEZu v zemi hrozí odnětí licence, je vyšetřován prokuraturou kvůli smlouvám i antimonopolním úřadem kvůli podezření z bránění zákazníkům zvolit jiného dodavatele elektřiny. Na chování úřadů si ČEZ stěžoval u EK. Regulátorem nařízený pokles cen elektřiny od března průměrně o 7 % znamená podstatné snížení ziskovosti ČEZ z distribuce elektřiny v zemi (z koncové faktury cca 3 % místo dosavadních 9 %). Bulharsko zřejmě čeká kompletní přebudování energetického systému, také Rumunsko významně snižuje podporu obnovitelných zdrojů. ČEZ má v zemi větrné farmy. V úvodu roku přišel o licenci v Albánii. Poslední zprávy z konkurenčních energetik E.ON či Verbund naznačují stabilizaci výhledů a možný obrat v cenách elektřiny vzhůru.

Meziročně o stokorunu níže se pohybují akcie dividendové stálice Telefónica CR. Jde o jeden z nejživějších a nesledovanějších titulů pražské burzy. Telekomunikační společnost na konci února zveřejnila výsledky za 4Q a rok 2012. Při prudce negativním sentimentu v odvětví (hospodaření polského telekomu TPSA, rakouského Telekom Austria, telekomy v západní Evropě, aukce v dalších zemích) je právě Telefónica CR dobrým obrázkem dopadu negativního sentimentu v regionu při dostatku negativních událostí doma. Fundamentálně důležitý je pokles odměny pro akcionáře, složené z dividendy a snížení kapitálu. Ta klesla meziročně na 30 ze 40 a nová úroveň se jeví udržitelná zhruba pro nejbližší dva roky. Rozhodným dnem pro obě části odměny je nově až 14. říjen. Klíčovou událostí je ale LTE aukce volných frekvencí ČTÚ, které operátoři potřebují k expanzi sítí nové generace. Aukci ČTÚ nedávno zrušil pro vystoupání nabídek příliš vysoko proti vyvolávací ceně (nad 20 mld. , směrem k trojnásobku). Nová aukce má být vypsána ještě letos a pozměněné podmínky obsahují volné bloky pro nového hráče na trhu. Podporou titulu je naopak druhá fáze zpětného odkupu vlastních akcií do 2 % vydaných akcií. Společnost kvůli LTE aukci neposkytla výhled pro rok 2013, pokles OIBDA marže by měl být podobný roku 2012. Před vypsáním nové LTE aukce se strhla revoluce na trhu neomezených mobilních tarifů. Ta snesla násobně níže měsíční fakturu za neomezené minuty i SMS v síti i napříč sítěmi a teprve další kvartální výsledky ukáží dopad na marže a výsledky hospodaření. Cílem prudké změny na trhu nejpravděpodobněji je omezit prostor novému konkurentovi, kterým by mohla být PPF, i zájmu klientů o přechod k rostoucímu počtu virtuálních operátorů.

Vliv poklesu ceny a zobchodovaných kusů

Rozklíčování na vliv vývoje ceny akcie a vývoje zobchodovaných kusů na zobchodované objemy na jednotlivých titulech přináší tabulka níže. Vyčíst z ní například můžeme, že v případě energetiky ČEZ jde pokles objemů obchodů s akciemi ČEZ jde celý na vrub poklesu ceny akcie, zatímco počet zobchodovaných kusů zůstal nezměněn. Akcie tak dokládají tlak špatných zpráv. 

 
PRUMĚRNÝ DENNÍ OBJEM YTD 04/2013 YTD 04/2012 Změna Změna ceny * Změna počtu kusů **
mil. Kč  mil. Kč % % %
ČEZ 306,2 401,1 -24% -24% 0%
Komerční banka 216,4 258,5 -16% 8% -23%
Erste Bank 107,5 201,8 -47% 45% -63%
Telefonica CR 80,5 140,2 -43% -19% -29%
NWR 17,7 49,2 -64% -45% -34%
Philip Morris 14,7 13,1 13% -3% 16%
Unipetrol  7,0 10,3 -32% 0% -32%
Pegas 6,6 7,0 -6% 16% -19%
CME 6,1 24,4 -75% -29% -65%
VIG 5,2 11,2 -53% 22% -62%
Fortuna 4,9 3,2 52% -6% 61%
Orco 1,9 1,3 40% -34% 112%
AAA Auto 1,3 0,3 305% 0% 305%
BCPP Celkem 776,1 1 134,0 -32% 4% -34%

* Průměrná změna ceny akcie (resp. změna celkového objemu z důvodu změny ceny akcie)  
** Průměrná změna počtu zobchodovaných kusů (resp. změna celkového objemu z důvodu změny počtu zobchdovaných kusů)


„Také v případě obou bank je dominantním vlivem pokles zobchodovaných kusů, především v případě Erste, což způsobilo celkový pokles objemů. Obdobně to platí pro VIG,“ uvádí vedoucí oddělení analýz Patria Direct Tomáš Sýkora.

U Telefóniky CR, která byla rovněž pod tlakem nepříznivých zpráv, je pokles objemů souhrou vlivu poklesu průměrné ceny i počtu kusů. Totéž nastalo v případě NWR. „Aktivněji se naopak obchoduje s akciemi Fortuny, Philip Morris ČR a dalšími malými emisemi, jako je Orco,“ uvedl Tomáš Sýkora. 
 
Hledání léku aneb kudy dál...

Zatím poslední trumf proti klesajícím objemům pražská burza vytáhla na sklonku loňského roku. Dne 30. listopadu 2012 se Burza cenných papírů Praha stala po Vídni a Lublani dalším členem skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), který používá společný obchodní systém Xetra. Obchodní systém pro akcie a dluhopisy vyvinutý společností Deutsche Börse AG tak po 14 letech vystřídal dosavadní obchodování v segmentech SPAD a KOBOS. Český trh navíc od podzimu srovnal začátek svého obchodování se západními burzami a startuje již v 9:00.

Očekávání od změn, které přinesl nový systém pro obchodování na českém trhu, nebyla rozhodně malá. Mluvilo se o nárůstu likvidity i o přílivu nových emisí. Dosavadní (příliš) krátké období od zavedení nového obchodního systému ale zatím nic z toho nepotvrdil, a naopak přišly i negativní důsledky.

„S příchodem Xetry se snížily loty pro tvůrce trhů u českých bluechips, jako například u ČEZu téměř až o dvě třetiny,“ upozornil na jednu z konsekvencí Silvio Kotarac, ředitel oddělení Sales & Trading Patria Finance a dodal, že společnost již v současné chvíli vede jednání s burzou a ostatními tvůrci trhu o navýšení některých lotů. Kotarac věří, že tento krok pomůže zlepšit likviditu českého trhu.

Dalším důvodem slabých objemů na českém trhu je podle šéfa Sales & Trading Patria Finance díra v evropské regulaci trhů v oblasti poskytování investičních služeb (MiFID), kterou některé významné obchody s akciemi unikají statistikám. „Značná část objemů se crossuje mezi londýnskými brokery přímo v Londýně. Bez nutnosti reportování na Burzu cenných papírů Praha, což jim MiFID umožňuje,“ vysvětluje Kotarac.

Nutnost řešit problém klesajícího zájmu investorů o obchodování (nejen) na českém trhu si uvědomují i lidé stojící ve vedení burz. Přesně necelým měsícem médii prolétly spekulace, že vídeňská a varšavská burza, které plátí za dva největší trhy v našem regionu, zahájily jednání o možnosti propojení v rámci boje proti klesajícím objemům a výnosům. Informace následně obě strany potvrdily s tím, že jsou na začátku nezávazných strategických diskusí.

"Skupina CEE Stock Exchange Group (CEESEG), jejíž součástí jsou burzy v Praze, Vídni, Budapešti a Lublani dlouhodobě avizuje svoji vůli spolupracovat s dalšími subjekty v rámci regionu střední a východní Evropy," uvedl v dubnu na dotaz Patria.cz Petr Koblic, generální ředitel skupiny CEESEG a ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Ještě dál ve svých komentářích na začátku jednání čelních představitelů obou burzovních subjektů zašla náměstkyně šéfa varšavské burzy Beata Jaroszová. Ta se v polovině dubna nechala slyšet, že úvahy o propojení dvou největších rivalů v rámci obchodování s cennými papíry považuje za přirozené. „Burzy cenných papírů nemohou zůstat národní navždy. Sledujeme, co se v Evropě děje a jsme připraveni participovat na panevropské konsolidaci,“ řekla přímo.

Polská burza platí v regionu za burzu, která navzdory zhoršení ekonomické situace dokáže udržet relativně stabilní přísun nových titulů na trhu v rámci primárních úpisů akcií. Nyní se na polské burze obchodují akcie 438 firem s celkovou tržní hodnotou asi 700 miliard polských zlotých, tedy asi 221 miliard dolarů. CEE Stock Exchange Group, která je mateřskou společností vídeňské burzy a sdružuje dále také český, maďarský a slovinský akciový trh, proti tomu disponuje celkovou tržní kapitalizací asi 129 miliard eur (asi 168 miliard dolarů) a počet listovaných akcií dosahuje 239 titulů.

„Propojení burz v rámci skupiny CEESEG a případné přidání Varšavy by mělo jednoznačně pozitivní vliv na objemy a aktivitu,“ komentuje možnost regionálního sdružování dosud nezávislých trhů s cennými papíry Silvio Kotarac. Dále věří v možnost pozitivního ovlivnění objemů obchodů skrze příchod nových emitentů, kteří rozšíří řady obchodovaných titulů. „Během roku lze očekávat příchod některých nových zahraničních členů na burzu, dodal ředitel oddělení Sales & Trading Patria Finance.

Pro obrat trendu klesající aktivity investorů na českém akciovém trhu však nejspíš bude potřeba ještě víc. „Musí se zlepšit makroekonomický a fundamentální výhled pro české akcie,“ uvedl Kotarac. Dále bude nutný opětovný nárůst ochoty bank k podstupování rizik. „Za posledních 5 let šla riziková averze velkých hráčů od extrému maximálního rizika k druhému extrému téměř nulového rizika,“ dodal jeden ze současných tvůrců českého trhu s tím, že za tímto posunem stojí především omezení proprietary tradingu velkých bank v Londýně, které dlouhodobě platí za největší hráče na českém akciovém trhu.


Váš názor
  • Ježiši lidi - co pořád nadáváte ?
    05.05.2013 5:46

    Když se vám to nelíbí tak proč nejdete jinám. Asi jako když mě hostinský okradá a to jeho jídlo stojí za prd a já tam pořád chodím jen proto že je to blízko a ja jsem línej přejit přes ulici do hospody naproti, kde je jídlo poctivý a dávaj dobrou míru. Joo, pořád jen na všechno nadávat a nic s tím nedělat - to je naše :o)).
    Strejček
  • „Dnes jsou problémem této země veřejné zakázky a evropské peníze."
    04.05.2013 23:45

    "Bradáčové se nelíbí, že týmy, které protikorupční policie má, nejsou specializované a vyšetřují najednou více kauz. To prý není udržitelné. „Ty týmy nemohou být virtuální realitou, že je napíšeme někam na papír, ale fakticky neexistují,“ upozorňuje. A navrhuje i řešení: „Dnes jsou problémem této země veřejné zakázky a evropské peníze. Tam by se měla upřít pozornost. Na klasické daňové úniky už nyní stačí kriminalisté v krajích, případně celníci.“ Kriminalisté z protikorupční policie také údajně tajili před státními zástupci informace ze závažných trestních kauz. „Je to třeba mediálně známá kauza kolem společnosti Amun.re, pak ještě jedno podání, které se týkalo solárního byznysu, nebo třeba věc, která se dotýkala ministerstva zahraničí,“ říká Bradáčová. Bylo jich ale podle ní několik desítek."
    mša
    • „Dnes jsou problémem této země veřejné zakázky a evropské peníze."
      05.05.2013 1:49

      Bradáčová má pravdu jen částečně. Ale veřejné zakázky a evropské peníze nejsou jedinným problémem. Hlavním problémem je že právě ti celnici, kriminalisté z protikorupční policie a navíc i soudci a vyšetřovatelé těchto kauz si jdou na ruku a podílejí se na této činnosti. To co vyplave čas od času napovrch je jen malá část celé té činnosti, protože každý kryje každého a ví, že i když se nakonec na něco přijde tak to kamarádi zase zametou pod koberec nebo v nejhorším případě dostanou podmínku. A to už se vyplatí. Za pár let podmínky si přijít na několik melounů, jak je dnes skoro na denním pořádku. Pořád lepší než stát celý měsíc každý den 8 hodin u soustruhu za 25 000 Kč
      xxx
  • Otázky a odpovědi.......
    04.05.2013 21:31

    Protože Peter Žabža neni přístupný a ochoten na vaše otázky odpovídat, obrat'te se prosím na jeho mluvčího zde pod nickem "Velka medvedice" mně za něj již několikrát odpověděl. V jeho nepřítomnosti za něj odpovídá "rup.hej" - Oba dokonce i když nejsou na nic tázáni :-).
    Medvěbýk
  • Pražská burza
    04.05.2013 7:23

    kde to je,kdysi jsem snad před léty zkusil SD most a byl vytěsněn 90/10 tak jsem dal zbohem a nikdy více
    prorok
    • Re: Pražská burza
      04.05.2013 10:48

      Kazdy, kdo zkusil na prazske burze investovat, vi ze: - nabidka titulu je zouvala, jejich kvalita jakbysmet - poplatky za obchodovani vysoke - tzv. makleri a analytici jen mlzi a tlucou prazdnou slamu - legislativni a danovy system nejisty atd. Dlouhy clanek o nicem je jen dalsi dukaz meho 3. bouy vyse. Ale oni to stejne nepochopi - nepriznaji :)
      Petr
  • Ze to ale travalo nez Cechum doslo
    04.05.2013 2:51

    ze nase burza je jako vsechno ostatni. Hraje si na svetovou ale kdo se jen trochu vyzna a je jen trochu na vysi tak sve penize zhodnocuje jinde. Zdejsi Patrie je krasnou ukazkou. Od patecni pate hodiny se zavre a otevira se zase az v pondeli rano a nekteri radoby makleri jen kazou jako pan farar svoje moudra aniz by investor mel moznost se jich na cokoliv zeptat. Je celkem div, ze se udrzeli takhle dlouho.
    Bearbull
    • Re: Ze to ale travalo nez Cechum doslo
      04.05.2013 11:46

      Však se nediv. Podívej se sám na sebe, co si za ubožáka. Celý svůj mrzký život trávíš tím, že pliveš na svoje rodiče a předky. Co pak chceš po ostatních. Tys dokázal jen zdrhnout a pomlouvat vlastní krev. Dokud tyto generace slizkých hlupáků, zbabělců, co prchají , protože se neumí postatrat o vlastní rodinu jinak než jako meněcenný gasterbaiter nevymřou, nedá se nic dělat.
      Velkamedvědice
      • Medvede Medvede Medvedovici...
        04.05.2013 21:15

        Povidej mi neco o svem "mrzkem" zivote. Jen se ukajis, ze ty jsi posera a radeji sedis ve svem teplem chlivku a snasis co s vami delaji vasi politici nez se odvazit vytahnout paty a pokusit se o neco na vlastni pest ve svete. Porad stejne kecy. To byly Bata, Komensky a spousta jinych "emigrantu" take takove ztracene existence?Ja se k nim pochopitelne neprirovnavam, ale takovi jako ty potrebuji silne ukazky, protoze pri tvem mozkovem limitu, mene vyrazne situace nepochopis. Ten kdo dela Cechum ostudu jsou stale doma ve tve republice a vychechtavaji se tve omezenosti jak tady bojujes za jejich zlodejny. Ja se jen divim, jak mohou lide kdekoliv zase chtit vladu tech co je zaprodali, okradli o jejich nezavislost a moralni charakter a ted ponich stale slapou. To ja nazyvam ceskou povahou, ale po nikom neplivu - to delaji prave ti tvoji unadavani Cesi - to je jejich narodni povaha, krome zavisti a nenavisti. Tak si to tam uzivej ty chrabry cos vytrval - za par budes zase nadavat na komunisty. Ale ne takhle verejne a tvoje deti ti budou vycitat ze jsi take neodesel dokud byl cas :o)). Mimochodem Cesi maji ve svete vybornou povest a sam jsem k tomu prispel. Jen ti co se povaluji doma nestoji ani za to plivnuti. Ze se ti moje pravdiva kritika nelibi je mi jasne , ale proc s tim neco neudelas. Ja neutek - jen jsem hlasoval nohama ze se mi nelibi okupace Rusakama - ty ani nevis, ze uz vas zase maji v hrsti. Kazdy narod ma neco ale tolik zavisti co Cesi nikde jinde nenajdes. Vzdyt si o tom ve svete vypravi vtipy. Znas ten o ty prasnici a 12 seltech a prejicim sousedovi :o)) Mej se - u me dobry.
        bearbull
        • Re: Medvede Medvede Medvedovici...
          04.05.2013 21:43

          Saki, promiň, nemusel jsem to tak to hrotit. A px je fakt ostuda. Jinak to prostě vidíš černobíle a skrze media. Spousta věcí se zlepšila a poctivé čechy nemá cenu urážet skrz pár politiků. Proti emigrantům pochopitelně obecně nic nemám. Chápu odpor k rusákům a komunistům i odvahu jít do neznáma. Ale teď je rok 2013. Už je levné jen všechno kritizovat. Hezký zbytek večera.
          Velkamedvědice
          • Mily Medvede ...sam se divim :o)).
            05.05.2013 4:53

            omluva prijmuta - ja jen chtel ukazat ze take dokazu popustit uzdu. Ale stejne si to spatne vykladas . Mne nejvic vadi vychcankove, kteri toho nikdy moc nedokazali ale tady si hraji anonymne na svetaky, zatimco jim jeste kouka slama z galosi. Ja ani nemam nic proti nim. I oni maji svuj sedlacky dobry rozum a prednosti, mne vadi ti co jen opakuji naucene fraze, delaji chytraky na druhou a nechaji se oblbnout a mysli ze jsou pupkem sveta. To jim nakukali komanci aby nikam neodchazeli, protoze oni se maji doma nejlip a jinde je jen bida, svrab a nestovice. Krasny priklad byla nedavna prima volba prezidenta, ktery byl zvolen zase tim samym zpusobem - lhanim, podvody i kdyz nakonec se omluvil a falesne pomluvy priznal, kdyz uz byl zvolen. Hezky trik a jede se dal. Slusni a poctivi lide jsou odstaveni byvalymi Stbaky a vekslaky, kteri se vyznaji a vi co na lidi plati. To je proti cemu mam namitky a jen se divim, ze to normalni poctivi lide, kterych je vetsina, dovoli. Slusni lide se totiz nesnizi k takovym lzim a podrazum a pak za to trpi. To je paradox zivota. Nikde to neni perfektni, ale co se dokonalosti tyce tam ma Cesko hodne daleko. Proc si lide dokazou tak srat do vlastniho hnizda to nikdy nepochopim. No asi to vim, ale to by bylo zase na hodne dlouhou debatu - take care :o))
            bearbull
  • Důvodem jsou poplatky burzy a tunelování titulů
    04.05.2013 0:39

    Poplatky jsou i po přechodu na Xetru dvojnásobné proti Německu. ČEZ tuneluje management, který se vyplácí většinu zisku a zbytek promrhá v nevýhodném budování Temelína. Telefonika je tunelována španělskou matkou, protože dodavatelé se musí za peníze registrovat zde: http://www.telefonica.cz/254527-informace_pro_dodavatele/ Dále pak musí platit procenta z z každé faktury. Hezky vymyšleno.
    VeleOp
    • Re: Důvodem jsou poplatky burzy a tunelování titulů
      04.05.2013 11:31

      Naprostý souhlas. Obchodování s americkými tituly je při určitých objemech mnohem levnější než s pražskými. Kde jinde se poplatek účtuje procentem? A to ,že účelem, každé nové emise je okrást investory se stalo standardem. Neumím si představit, kdo by si tady chtěl ještě něco koupit jako dlouhodobou investici, každý se už jen snaží prodat s nepříliš velkou ztrátou.
      berta
  •  
    03.05.2013 23:08

    Chování burzy je odrazem chování obchodníků. Ptejme se proč česká burza jde vždy proti trendu ostatních trhů. Co, ale spíš kdo to způsobuje a proč je česká burza naprosto nečitelná a tím nedůvěryhodná.
    Juniper
  • Koblic
    03.05.2013 19:56

    Kdo by tady asi tak obchodoval když tady na px snad neni nikdo kdo by nebyl ve ztrátě .Klonil bych se spíše k tomu že by mněl být za tento stav někdo zodpovědný.
    pb
    • Re: Koblic
      04.05.2013 21:18

      Měl bych návrh, aby každý , kdo na burze prodělává požádal o nějakou kompenzaci ušlých zisků, jako třeba zemědělci když dlouho neprší.Jak má takhle našinec vydělat?
      Matys
      • Taky souhlasím a ještě bych přidal
        04.05.2013 21:42

        že stejně i v jakékoliv loterii by měly být vráceny peníze za každý los na který jsem nevyhrál. Ovšem to by sněmovna schválila jen v případě losů zakoupených pány poslanci, jako další poslaneckou výhodu, jako mají za chlast a jidlo v poslanecké kantyně.
        Zelenka
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.