Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předstihne Čína Spojené státy, nebo ji čeká „nový normál“?

Předstihne Čína Spojené státy, nebo ji čeká „nový normál“?

10.05.2013 18:06

Čína jako největší světová ekonomika již za tři roky? Takový osud jí předpovídá březnová zpráva Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), mnozí analytici ale její obsah pokládají za příliš optimistický a varují před očekáváním udržení silného růstu ekonomiky z minulých let i do budoucna. Zatímco Spojené státy může dovést oživování, mimo jiné podpořené rychlým rozvojem těžby plynu z břidlic, brzy k předkrizovému tempu hospodářského růstu, čínská ekonomika bude pod tlakem strukturálních reforem a silnější měny pravděpodobně pokračovat ve zpomalování.

OECD v březnové zprávě zhodnotila, že čínská ekonomika je na dobré cestě ke čtvrtému čtvrtletí rychlého růstu v řadě a v roce 2016 by měla svou velikostí (po očištění o měnové rozdíly) předstihnout tu americkou. Čína má v současnosti druhou největší ekonomiku světa poté, co v roce 2010 předstihla Japonsko. Tomu předcházely tři dekády oslnivého hospodářského růstu, jehož tempo v průměru dosahovalo 10 procent.

V prvním čtvrtletí letošního roku ale čínská ekonomika nečekaně zpomalila růst na 7,7 procenta z 7,9 procenta, na čemž se podílely především slabší průmysl a investice. Vratkost růstu druhé největší ekonomiky světa demonstrovala poslední data o dubnovém průmyslu, který nečekaně zpomalil, zatímco vývozní zakázky čínských firem výrazně klesly. Podmínky v čínském sektoru služeb byly v dubnu podle průzkumu HSBC nejhorší za necelé dva roky.

Za celý loňský rok čínská ekonomika vzrostla o 7,8 procenta, což byl nejhorší výsledek od roku 1999. Čínská média přinesla citace zdrojů z čínské vládnoucí strany, podle kterých země po letošním cíli růstu ekonomiky o 7,5 % pro příští rok stanoví 7% tempo. Zdroje ale poznamenávají, že zatímco čínský pětiletý plán do roku 2015 potřebuje k naplnění svých cílů roční tempo růstu ekonomiky na úrovni 7 %, březnové vyjádření premiéra Li Keqianga o cílech pro dekádu do roku 2020 počítá k naplnění cílů s průměrným růstem ekonomiky o 7,5 %.

Mezi hlavní důvody, proč Čína během tří let předstihne USA jen stěží, řadí ekonomové současné snahy Pekingu o přeorientování ekonomiky z investicemi a exportem tažené na hospodářství stojící na domácí spotřebě. Čínská měna renminbi navíc za poslední tři roky posílila zhruba o desetinu a umazává tak dřívější konkurenční výhodu čínských vývozců. Navíc, jak upozorňují ekonomové, americká ekonomika neskomírá, ale naopak by měla v následujících letech nastartovat růst, mimo jiné díky boomu těžby břidlicového plynu, který výraznou měrou přispívá k energetické soběstačnosti země.

„V roce 2014, nebo i možná na konci letošního roku, očekáváme vcelku silné oživení v USA na úrovni ročního růstu o 3 až 4 procenta, zatímco Čínu čeká strukturální zpomalení,“ uvedla ekonomka Lombard Street research Freya Beamish. „Pokud Čína nastaví správné reformy k vyvážení tamní ekonomiky, což je dobrý scénář, pak ta poroste ročním tempem pouze do 5 procent,“ dodala. Její slova podtrhují většinový názor, podle něhož Čína nemůže udržet rychlé tempo růstu ekonomiky z posledních let. „Čína se nachází na zásadní hospodářské křižovatce a čelí velmi náročným změnám co do modelu růstu. Nejhorší chybou, kterou můžete udělat u jakékoli ekonomiky – včetně Číny – je jednoduše extrapolovat minulý trend do budoucna. Historie se jen zřídka drží přímky,“ podotkl hlavní stratég newyorské Silvercrest Asset Management Patrick Chovanec. „Čínská ekonomika zpomaluje k novému normálu, zatímco Spojené státy získávají impuls z renesance energetiky,“ podpořil jeho slova Vishnu Varathan z Mizuho Corporate Bank. USA navíc přeje dynamický demografický trend díky imigraci, zatímco čínská populace stárne,“ dodal. 

 
(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Čínský zahraniční obchod nečekaně v minusu kvůli prudkému růstu dovozu
10.04.2013 8:37
Bilance zahraničního obchodu Číny skončila v březnu nečekaně mírným s...
Prudký růst úvěrů v Číně: Cesta k růstu domácí spotřeby, nebo zdroj nových rizik?
11.04.2013 10:00
Čínský bankovní sektor hraje v oživování tamní ekonomiky, jejíž růst l...
Čínská ekonomika v 1Q překvapivě zpomalila, zklamal i březnový průmysl
15.04.2013 8:34
Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí nečekaně ubrala na tempu, když hr...
Moody's zhoršila výhled ratingu Číny na „stabilní“, riziko vidí v zadlužení
16.04.2013 9:19
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhl...
Čína podle HSBC dále ztrácí tempo. Průmysl tíží slabá poptávka
23.04.2013 9:29
Druhá největší ekonomika světa a nejvýznamnější spotřebitel komodit n...
Čínský průmysl seslal trhy níže. Zpomaluje v čele s exportem
02.05.2013 9:57
Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v dubnu nečekaně zpomalila...
Aktivita v čínském sektoru služeb v dubnu skoro na dvouletém dně. Růst vývozu prý zpomaluje
06.05.2013 8:27
Podmínky v čínském sektoru služeb byly v dubnu nejhorší za necelé dva ...

Váš názor
  • Tempo růstu Číny
    15.05.2013 18:51

    Roku 2010 Čína předstihla v objemu nominálního HDP Japonce, uběhly jenom 3 roky a letos bude čínský HDP nejspíše už dvojnásobný !!! = Čína kolem 9 bil. USD, Japonci díky propadu hodnoty Jenu o 25 % jen do 5 bil. USD Tomuhle obřímu tlaku čínského ekonomického monstra už brzy neodolají ani Američani. Prostě je jich 4 krát míň a nedovedou už pořádně máknout, jsou to lenochodi.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Čína a USA
    11.05.2013 21:08

    TO : Drakos Státní dluh je také někdy nutné splácet a to každého bolí. Pokud jde o Japonce, jsou v zoufalé situaci, ty dvě dekády v podstatě nerostli. Čína je tak v objemu nominálního HDP předstihla už r.2010. Loni Čína porazila USA v prodejích počítačů a také občané Číny utratili poprvé více na svých cestách v zahraničí, než občané USA - Číňané = 102 mld. USD, Američané = 83 mld. USD. USA jaksi budou soběstačné v ropě tak za 15 let /možná/ ,zatím zdaleka nikoli = dováží denně 7 mil. barelů. Čína bude jistě chytrá a bude zreálňovat svou měnu pěkně pomalu, počítám o 2 % ročně. USA mají privátní sektor v přebytku jenom proto, že ho stát za krize 2008-9 oddlužil a jejich dluh přesunul do svého státního dluhu, ten je nejvyšší od roku 1946. Evropa se ekonomicky potácí, neboť je právě moc sociální. A upozornění nakonec : HDP USA roku 2000 = 9,9 bil. USD , Čína = 1,3 bil. USD , tedy Čína měla podíl 15 % HDP USA roku 2012 = 15,7 bil. USD, Čína = 8,25 bil. USD , tedy Čína měla podíl 52 % Trend pokračuje dál , letos v prvním kvartále USA tempo = 1,8 %, Čína - tempo = 7,7 % , no to by se Amící museli pořádně napotit na 7 % růst !!!
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Čína a USA
      11.05.2013 21:36

      V zemi , kde bylo velké nic roste Hdp logicky rychleji, než v zemi, kde už to mají. A kromě toho, přepočti si to na hlavu a pak srovnávej.
      Velkamedvědice
      • VM
        12.05.2013 13:15

        Ale taky mají daleko větší šedou ekonomiku. Počítá se, že příjmy ve městech jsou reálně o 100% vyšší než udávané, celkově pak asi o 60%... A prostě nepopřeš, že cílem říší je zaujímat co největščí plochu s co největším počtem pracovní síly. Čili potenciál pro to prvenství do čtyř let tu zcela určitě je ;-)
        Kalka.
        • Re: VM
          13.05.2013 12:00

          Ahoj družko! Moc rád Tě vidím! Chyběla si mi! o))
          Velkamedvědice
          • Druh
            13.05.2013 12:17

            Taky zdravím, byla jsem chvíli mimo a pak mi uhlí nějak sedlo nejen na plíce...
            Kalka.
  •  
    11.05.2013 19:00

    Xiluodu,tebe ta Cina bere,co?:-)) Vis tak akorát prd a ohanis se pouze jedním,státním dluhem. V ekonomice a jejím růstu nepodstatnym. Americký privátní sektor je naopak v prebytcich. Japonci maji státní dluh pres dveste procent a už dvě dekády. Polovina čínských milionaru žádá o občanství v USA a chce přesunout své peníze a aktivity sebou. Cina pomalu ale jisté konci. Vyhraje ten,kdo je sobestacnejsi. Cina není v ničem,USA naprosto ve všem. Pokud Cina zrealni svou menu faktické hodnotě,bude to její smrt. Brání se tomu jak jen může. Ekonomicky růst 3-4% je reálný i nadále. Americká ekonomika ma na rozdíl od te čínské pevně základy. Ma na čem stát. Nehledě na neexistenci něčeho sociálního v Číně. Povídej si co chceš,ale nic tím nezmenis. Realita je taková jaká je,bez ohledu na tvé neznalé pateorie.
    drakos
    • Čína a USA
      11.05.2013 23:38

      TO : Medvědice To tu přeci tvrdím, tedy že Čína ještě dlouho poroste rychleji jak USA - je to opravdu logické. HDP na občana /nominál/ je nyní v Číně 6000 USD a v USA - 50 000 USD, občan USA je tak asi 8 krát bohatší. Až bude občan USA jen 4krát bohatší, tak Čína USA předběhne v celkovém objemu HDP a bude největší ekonomikou světa. Že je dnes Číňan chudší jak Američan, to snad ví každý, to si nemusíme nějak dokazovat.
      Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Dluh 107 % HDP
    11.05.2013 18:18

    Čekal bych od tebe nějaké konkrétní číslo o té "báječné kondici USA" - tobě se snad státní dluh USA - 107 % HDP zdá báječný ??? /stále přitom roste/. My Češi máme dnes 45 % a jsme z toho zděšeni. USA jsou se 107 % v pohodě ?
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Čína vítězí
    10.05.2013 21:56

    Řada úvah v tomto článku je úsměvných ! Třeba očekávání růstu HDP v USA o 4 % ročně ! To chci vidět ! USA mají státní dluh 107 % HDP , který stále roste o 1 bilion USD ročně !! a brzy bude jejich státní dluh na úrovni přes 110 % !!, to je úroveň z časů, kdy USA bojovaly ve světové válce proti fašismu za svou holou existenci !! Ano, Čína zpomalí postupně na hodnotu 6 % růstu , ovšem přitom bude posilovat Juan proti USD o 2 až 3 % ročně , výsledný růst HDp zabesený d osvětovýc htabulek vyjádřený v USD tedy stejně bude + 9% ročně, USA stěží 2 %. Prý je velkou chybou extrapolovat předchozí tempo růstu do budoucnosti a co vastně dělají autoři článku ,když USA předpokládaj í vbudoucnu růst o 3až 4 % ročně ?? Také extrapolují !!! z minulosti, neboť USA rostly v posledních 50 letech průměrně o 3,2 % ročně !! A oni jim to předvídají i nadále. USA čeká postupné hroucení pod tíhou gigantických dluhů a úpadku role Dolaru ve světě, bude ho vytlačovat Juan. USA postihl debakl ve dvou nesmyslných válkách - Irák a Afganistán, kde jim partyzáni dokázali zabít kolem 7000 okupačních žoldáků a 50 000 jich zranit. V ekonomice to s nimi dopadne stejně.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Čína vítězí
      11.05.2013 10:46

      je vidět, že o USA toho moc nevíš, což vlastně naznačuje přemrštěnej počet vykřičníků, které maji vyzdvihnout důležitost a moudrost tvého komentáře..dál už nemám sílu k tobě něco psát.
      timer
      •  
        13.05.2013 11:56

        Čína už USSA dávno předstihla, jen se o tom nemluví. Zkuste se podívat jak se počítá emerický HDP - včetně všech finančních transakcí započítaných za obě strany, derivátových a dluhových operací a do budoucna všech písniček na itunes.. :) Reálné GDP je už dnes v číně na 120-130% US.
        carlos šakal
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university