Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prudký růst úvěrů v Číně: Cesta k růstu domácí spotřeby, nebo zdroj nových rizik?

Prudký růst úvěrů v Číně: Cesta k růstu domácí spotřeby, nebo zdroj nových rizik?

11.04.2013 10:00, aktualizováno: 11.4. 10:23

Aktualizováno

Čínský bankovní sektor hraje v oživování tamní ekonomiky, jejíž růst loni zpomalil na nejslabší tempo za 13 let, značnou roli, potvrzují dnešní data o míře úvěrování zveřejněná centrální bankou People’s Bank of China. Nové úvěry v domácí měně vzrostly v březnu téměř dvojnásobně na 1,06 bilionu RMB z únorových 620 miliard jüanů. Trh přitom očekával o poznání mírnější růst na 900 mld. RMB.

Očekávání předčila v březnu také nabídka peněz v ekonomice, měřená agregátem M2 (oběživo a vklady na bankovních účtech), růstem o 15,7 procenta při konsensu 14,6 procenta a překonala vládní cíl 13procentního růstu. Nový čínský premiér Li Kche-čchiang vsadil na uvolněné měnové podmínky s cílem posílit ekonomický růst bez vytváření bublin na trzích aktiv nebo tvorby nadměrných rizik v bankovním systému. Do funkce nastoupil v březnu s úkolem pozměnit model čínské ekonomiky, aby se její růst opíral spíše o spotřebu domácností než o velké projekty v infrastruktuře.

Agregované financování, které zahrnuje také nebankovní půjčky, prodej dluhopisů a akcií, dosáhlo v březnu objemu 2,54 bil. RMB, nad očekáváním 1,8 bil. RMB. Za celé první čtvrtletí vzrostl objem agregovaného financování meziročně o 58 procent, uvedla centrální banka. Nové úvěry v domácí měně činily ve stejném období 2,76 bil. RMB, což je meziročně o 12 procent více.

Na rekordní částku 3,44 bilionu dolarů vzrostly ke konci března čínské zahraniční rezervy, z 3,31 bil. USD v prosinci a při očekávání 3,36 bil. USD. Podle FT částka odpovídá zhruba ročnímu výkonu německé ekonomiky. Silný nárůst rezerv, které jsou největší na světě, znamená dramatický obrat proti loňskému roku, kdy peníze z Číny naopak odcházely. Návrat peněz ze zahraničí přispěl v prvních měsících roku k rychlému růstu úvěrů v ekonomice. "Růst devizových rezerv je jasnou známkou obnovení přílivu kapitálu," řekl ekonom Mizuho Securities Šen Ťien-kuang. "V příštích měsících to bude vyvolávat stále větší obavy, zejména v souvislosti s masivním tištěním peněz v USA a Japonsku," dodal. Čínská centrální banka v posledních dvou měsících zesílila stahování peněz ze systému, aby zmírnila inflační tlaky působené rostoucím přílivem kapitálu. 
 
Meziroční míra inflace v Číně v březnu výrazně klesla na 2,1 procenta z únorových 3,2 procenta (zatímco analytici očekávali pokles pouze na 2,5 procenta), čímž centrální banka získala větší prostor k podpoře hospodářského růstu. Inflaci se podařilo snížit hluboko pod oficiální cíl 3,5 procenta pro letošní rok a vzdálila se zároveň od svého únorového 10měsíčního vrcholu.

Ratingová agentura Fitch nicméně vzápětí snížila zemi rating dlouhodobých závazků v domácí měně o jeden stupeň na „A+“ s odůvodněním zvýšených rizik v důsledku prudké úvěrové expanze spolu s nárůstem úvěrových aktivit „stínového bankovnictví“. Fitch odhadla, že prudký růst úvěrové aktivity vedl k celkovému objemu úvěrů včetně těch neposkytovaných bankami ke konci roku 2012 na 198 procent HDP proti 125 procent HDP na konci roku 2008. 

Právě prudký růst půjček mimo bankovní systém vyvolává největší obavy. Jedná se o půjčky poskytované fondy nebo získávané ve formě firemních dluhopisů. Čínský bankovní dohled již letos zakázal bankám, aby jejich investiční fondy poskytovaly úvěry bez povolení. 

„Tvůrci čínské měnové politiky jsou v nelehké pozici, protože musí vzít v úvahu potřebu krátkodobé stability růstu, obavy trhu a dlouhodobé zdraví ekonomiky,“ domnívá se ekonom Bank of America Lu Ting. „Ačkoli růstové momentum není příliš silné a vnější podmínky jsou stále nestálé, data by mohla znovu spustit obavy z růstu inflace, bublin na nemovitostním trhu, vládního dluhu, šedého bankovnictví a následného utahování měnové politiky,“ komentoval Lu pokles inflace

 
Čínská ekonomika loni stoupla o 7,8 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 1999. Ve čtvrtém čtvrtletí se jí však podařilo zastavit zpomalování růstu, které trvalo sedm čtvrtletí, a hrubý domácí produkt se zvýšil o 7,9 procenta. Podle ekonomů v průzkumu Bloomberg růst ekonomiky v prvním kvartálu zrychlil na 8 procent, oficiální data budou zveřejněna příští týden v pondělí. Čína je druhou největší ekonomikou na světě. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni předpověděla, že země během čtyř let vystřídá na první příčce Spojené státy.


(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Čtěte více:

Faber: Čínské šedé úvěry jsou dalším obrovským rizikem
14.03.2013 12:42
Úvěrová bublina v Číně a to, co se odehrává v podrozvahách tamních ban...
Zisky čínských bank dvouciferně rostou. Nomura větří finanční krizi…
26.03.2013 12:43
Dále od evropských i amerických očí a možná blíže potenciální rozbušce...
Inflace v Číně v březnu překvapivě klesla. Obavy z  utahování měnové politiky slábnou
09.04.2013 8:52
Meziroční míra inflace v Číně v březnu výrazně klesla na 2,1 procenta...
Fitch snížil Číně rating o jeden stupeň, varuje před netransparentností
09.04.2013 16:15
Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila Číně hodnocení dl...
Čínský zahraniční obchod nečekaně v minusu kvůli prudkému růstu dovozu
10.04.2013 8:37
Bilance zahraničního obchodu Číny skončila v březnu nečekaně mírným s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m