Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OMV překvapila růstem ziskovosti, MOL zklamáním i pro ČEZ (+komentář)

OMV překvapila růstem ziskovosti, MOL zklamáním i pro ČEZ (+komentář)

14.05.2013 9:56, aktualizováno: 14.5. 10:51

Aktualizováno

Dnes představili své kvartální výsledky hospodaření regionální ropní giganti OMV a MOL. Zatímco rakouská OMV růstem ziskovosti předčila odhady, maďarský MOL, v němž drží podíl ČEZ, zklamal. Tomu odpovídají i odlišné reakce trhu – akcie OMV v reakci na výsledky v úvodu obchodování rostou i přes 3 procenta, kdežto MOL necelé procento naopak ztrácí.

OMV honosící se pozicí největší ropné společnosti ve střední Evropě dnes oznámila růst čistého provozního zisku CCS EBIT o 6 procent meziročně na 851 milionů eur, a předčila tak konsensu trhu na úrovni 809,5 milionu eur. O pozitivní překvapení se potom postaral také výsledek na úrovni tržeb, kde došlo k meziročnímu růstu o 4 procenta na 10,8 miliardy eur, ačkoliv analytici oslovení v průzkumu agentury Bloomberg počítali s výsledkem pouze na úrovni 10,5 miliardy eur.

Lepší než očekávané výsledky byly především důsledkem růstu marží v rafinační divizi OMV. To potvrzuje i výsledek divize rafinace a marketingu, která byla za první tři měsíce roku v provozním zisku 112 milionů eur, zatímco před rokem to byla 30milionová ztráta. Kdo by však sledoval pouze čistý výsledek hospodaření OMV, ten by 8% poklesem ziskovosti OMV na 349 milionů eur potěšen nebyl (konsensus 351 mil. EUR). Cash flow z provozních činností za čtvrtletí ale dosáhl silných 1,41 miliardy eur.

"V 1Q13 jsme opět ukázali silnou provozní výkonnost a pokračovali v realizaci naší strategie. Podařilo se nám zvýšit produkci v porovnání se 4Q12 navzdory odprodejům v Severním moři u Velké Británie a přerušené výrobě na Schiehallionu z důvodu asanace tohoto pole. Učinili jsme konečné investiční rozhodnutí o rozvoji slibného pole Aasta Hansteen včetně nové infrastruktury plynovodů, což nadále upevní Norsko na pozici klíčové země v našem portfoliu. Dále jsme učinili další důležitý krok v implementaci naší strategie prodejem naší obchodní pobočky v Chorvatsku,“ uvedl k výsledkům Gerhard Roiss, generální ředitel OMV.

Gerhard Roiss ve svém komentáři dále podtrhnul také fakt, že společnost v rámci programu pro zlepšení výkonnosti "energize OMV" snížila nároky na provozní kapitál o více než 500 mil.  EUR a snížila zadlužení o 15 procent. Ředitel OMV následně ale v konferenčním hovoru ale uvedl, že firma ve svém výhledu očekává návrat rafinačních marží na "skromné úrovně". Dále dodal, že výnos z programu divestic by do roku 2014 měl dosáhnout jedné miliardy eur.

Maďarský ropný a plynárenský gigant MOL dnes oznámil propad svého čistého zisku o 56 procent meziročně na 32,3 miliardy forintů a výrazně tak zaostal za konsensem trhu na úrovni 40,2 miliardy forintů. Po očištění o jednorázové položky byl kvartální zisk MOLu ještě slabí, když dosáhl jen 29,6 miliardy forintů. Společným jmenovatelem slabšího čistého výsledku byl růst daní, který navíc podle posledního prohlášení vlády Viktora Orbána může dále pokračovat. Stěžejním rozdílem byl naopak pokles marží.

Předseda představenstva koncernu MOL po výsledcích oznámil, že společnost v letošním roce plánuje pokles produkce v rámci svého stávajícího produkčního portfolia. MOL navíc hodlá v rámci optimalizace efektivity provozu segmentu downstream zahrnujícího rafinaci a zpracování ropy a zemního plynu 250 milionů dolarů.

Maďarský koncern MOL je mezinárodní integrovaná ropná a plynárenská společnost s aktivitami ve 40 zemích v Evropě, Severní Africe, na Středním Východě a zemích Společenství nezávislých států. Ještě do roku 1996 byl státním podnikem. Následnou privatizací vznikla velmi rozdrobená akcionářská struktura, kde si největší sílu zachovala maďarská vláda. Významný minoritní podíl zde ale drží i český energetický podnik ČEZ

"Dle posledních informací agentury Bloomberg z konce srpna loňského roku ČEZ držel 7 677 285 akcií společnosti MOL - tedy asi 7,35% podíl, a byl tak druhým nejvýznamnějším minoritním akcionářem po maďarském státu, který držel skoro 25% podíl. ČEZ zároveň prodal MOLu americkou opci na tento podíl s realizační cenou 20 000 HUF. Výraznější pokles cen akcií skupiny MOL se tak promítá negativně do výsledků skupiny ČEZ," uvedl k situaci Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

MOL spolupracuje s ČEZ od roku 2007, kdy se obě společnosti dohodly, že do společného podniku vloží 1,4 miliardy eur (asi 32 miliard Kč). Jedním z plánů aliance byla výstavba paroplynové elektrárny v areálu bratislavské rafinerie Slovnaft, tento projekt ale firmy loni v prosinci kvůli vysoké ceně plynu na trhu odložily. Pracují ale na projektu elektrárny v areálu rafinerie Duna u Budapešti.

V polovině loňského roku MOL koupil v České republice 124 čerpacích stanic značky Pap Oil. Cena transakce nebyla zveřejněna, ale koncern tak rozšířil svou síť čerpacích stanic v tuzemsku, kterou provozuje přes společnost Slovnaft, již na 149 poboček. Média následně v druhé polovině loňského roku přinesla zprávy o tom, že by MOL mohl mít zájem i o další benzínky v České republice. Chce tak prý zvýšit svou prezenci na maloobchodním trhu tak, aby odpovídala silné velkoobchodní pozici společnosti.

(Zdroj: OMV, MOL, Bloomberg)


Čtěte více:

ČEZ a MOL odložily výstavbu elektrárny v Bratislavě, důvodem vývoj cen komodit
03.12.2012 15:47
Český energetický koncern ČEZ a maďarská ropná a plynárenská skupina M...
Maďarský energetický obr MOL ve 4Q nečekaně slabý. ČEZ je druhým nejvýznamnějším akcionářem
26.02.2013 10:14
Akcie jedné z největších veřejně obchodovaných společností ve střední ...
OMV koupila podíl RWE v projektu plynovodu Nabucco
15.04.2013 9:42
Rakouská energetická skupina OMV (36,25 EUR, -0,14%) koupila od německ...
Maďarsko chce pryč z
10.05.2013 13:31
Maďarská vláda zveřejnila nová opatření, jejichž cílem je snížit rozpo...

Váš názor
  •  
    14.05.2013 10:26

    Eště že byl ten zisk tak slabí , že to překvapilo i čez.
    karel V
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university