Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Po nádechu ponor. CETV +22 %, NWR -5 %

Týden na pražské burze: Po nádechu ponor. CETV +22 %, NWR -5 %

24.05.2013 18:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Slabší růst, pak výraznější pokles. Tak byl rozdělen právě uplynulý týden na pražské burze. Jako vítěz z něj se ziskem 22 % k 72 za akcii odcházejí akcie mediální skupiny CETV. Likviditu, plynoucí z emise akcií, ocenili lepším doporučením mimo jiné analytici Erste. Dále se na růstové straně seřadily tituly defensivního charakteru v čele s akciemi Pegas Nonwovens a 2,8% ziskem. Firma oznámila výsledky silnější proti očekáváním. Na růstovou stranu se přiřadila Komerční banka přes vlažnější pohled analytiků Morgan Stanley.

Poklesů zatím není dosti na titulu NWR, který po odpisu více jak 5 % končí týden u 34 korun za akcii. Situaci firmy na Patria.cz rozebíral hlavní analytik Patria Direct Tomáš Sýkora. Pod tlak se dostaly také akcie Erste s týdenním odpisem 4 %. Obchodují již bez nároku na dividendu 0,4 eur či cca 10 . Ztratily také akcie Telefóniky CR, kde skončilo období veřejné diskuse k novým podmínkám LTE aukce, proti kterým brojí všichni stávající operátoři a hovoří o nedovolené podpoře pro nového operátora. Mírnější pokles zastihl také akcie ČEZ a realitní skupiny Orco, kde část akcionářů ostře vystoupila proti záměru Radovana Vítka ovládnout představenstvo na nejbližší valné hromadě, která byla odložena z 30. května (kdy se máme dozvědět 1Q13 výsledky) na 27. června.

Z ekonomických událostí zazněla výzva MMF, že by ČR neměla při nynějším horším než očekávaném vývoji ekonomiky pokračovat v dalších rozpočtových škrtech či slova člena bankovní rady ČNB Lízala o výhodách zásahu přes kurzové intervence. Globální trhy také ovlivnilo varování MMF a Moody’s před riziky rozpočtové politiky USA. Pozitivně naopak vyzněla slova z Bundesbank, že německá ekonomika ve 2Q citelně zrychlí, což by mohlo pomoci i ekonomice české. Nejprve optimismus trhů a následně zchlazení přinesla slova šéfa Fedu Bernankeho.

Vítězové a poražení pražské burzy:

Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
CETV 22,39 71,60 NWR -5,28 34,10
Pegas 2,82 550,00 Erste -4,16 641,20
PM ČR 1,92 11160,00 AAA Auto -2,26 23,80
Fortuna 1,86 118,00 Telefónica CR -1,87 294,00
TMR 1,55 1178,00 Orco -1,40 56,20
KB 1,14 3825,00 ČEZ -1,27 550,90
Unipetrol 0,38 172,65 VIG -1,07 1020,00

 

Úvod týdne pražské burze jasný směr neudal. ČR by neměla při nynějším horším než očekávaném vývoji ekonomiky pokračovat v dalších rozpočtových škrtech, uvedl při závěru mise MMF v ČR vedoucí mise Masanori Yoshida. K další mírné stabilizaci veřejných financí by podle zprávy MMF měla vláda přistoupit až po obnovení ekonomického růstu. Člen bankovní rady ČNB Lízal uvedl, že v současné situaci technicky nulových sazeb je pro měnovou politiku kurzová intervence mnohem rychlejším a účinnějším nástrojem, než bývaly ty standardní. Dodal navíc, že kurzová intervence se v domácích cenách odrazí zhruba se zpožděním půl roku, tedy minimálně o polovinu rychleji, než v případě změny sazeb.

Analytici Komerční banky snížili cílovou cenu pro akcie Telefóniky CR na 309 z 370 , doporučení ponechali "držet“. Nový virtuální mobilní operátor Tesco Mobile nabídne od středy 29. května volání v ČR od 1,50 do 2,90 za minutu. Zaměří se především na majitele zákaznické karty Teska Clubcard, kterých jsou v tuzemsku téměř dva miliony. Využívat bude síť Telefóniky CR.

Mluvčí NWR Joe Cook se snažil rozprášit obavy z nedostatku kapitálové pozice společnosti. Společnost měla ke konci března hotovostní pozici 193 mil. EUR a dalších 100 mil. EUR dostupných v rámci revolvingového úvěru. Dluhopisy splatné v roce 2018 budou potom již podle mluvčího NWR splaceny díky splnění strategického plánu stát se do roku 2017 lídrem na trhu s koksovatelným uhlím v Evropě.

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens začne s ostrou výrobou na své nové lince v Egyptě, která je první zahraniční investicí společnosti, v srpnu. Na více než tři roky tam má společnost nasmlouvaného klíčového zákazníka a kapacita je de facto vyprodána, uvedl šéf firmy František Řezáč.

V úterý pražská burza odolala výběru zisků, které byly patrné v USA i západní Evropě. Globální trhy ovlivnilo varování MMF a Moody’s před riziky rozpočtové politiky USA. Pozitivně vyzněla slova z německé centrální banky Bundesbank, že německá ekonomika ve 2Q citelně zrychlí, což by se mohlo následně pozitivně projevit i vývoji české ekonomiky.

Nedařilo se bankám. Erste ustoupila o 1,4 % přes poslední den s nárokem na dividendu 0,4 eur/akcie (cca 10 Kč). Většímu poklesu odolala Komerční banky, na které analytici Morgan Stanley snížili investiční doporučení z „overweight“ na „equal weight“ při snížení cílové ceny na 3500 z 4000 . Argumentují slabším výhledem zejména pro úrokový výnos. Dařilo se naopak sektoru energií – ČEZ i NWR.

Na růst z předchozího týdne překvapivě dále navázala Telefonica CR, která se odpoutala od 300korunové mety, aby v závěru seance hájila ceny téměř u 309 . Ziskům nezabránila ani slova nového šéfa ČTÚ Nováka, že úřad chce do nové aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE přilákat vedle skupiny PPF ještě další zájemce o vstup na český mobilní trh a za tímto účelem oslovuje investory včetně například Londýna. Sází na lákadlo volných bloků pro nového hráče na trhu.

Po výsledcích za 1Q13 vystoupila v online rozhovoru na Patria.cz finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková. Skrze dividendu jsme dosud vypláceli téměř 100 procent čistého zisku běžného roku s výjimkou let 2010 a 2012, kdy valná hromada nadto schválila platbu části nerozděleného zisku minulých let, uvedla k otázce udržitelnosti dividendy. Zdůraznila nicméně, že Philip Morris stanovenu pevnou dividendovou politiku nemá. Odmítla naopak, že by PM ČR či hlavní akcionář PMI uvažovali o zpětném odkupu akcií tuzemské tabákové společnosti.

Středeční obchodování v Praze nezachytilo odpolední slova šéfa Fedu Bernankeho, že by předčasné utahování měnové politiky znamenalo riziko zpomalení, nebo přerušení ekonomického oživení, na kterých rostly západoevropské a americké trhy. Následovala ale otočka po dalších slovech Bernankeho, že Fed může míru své aktivity kvantitativního uvolňování na dalším jednání snížit, v případě že se trh práce bude nadále zlepšovat udržitelným tempem. Na NWR analytici Deutsche Bank snížili cílovou cenu na 25 z 55 , doporučení zůstalo „prodat“. Akciím Telefóniky CR se v den, kdy ČTÚ ukončil veřejnou konzultaci podmínek LTE aukce, nedařilo. Na podprůměrných objemech obchodovaly banky. Sektor mimo jiné protlo oznámené ukončení aktivit banky AXA na českém trhu do konce září a dohoda s UniCredit. Na nové minimum 3,08 % se v dubnu dostala průměrná sazba hypoték.

Čtvrtek přinesl indexu PX 1% ztrátu. Makroekonomická data z Evropy (indexy PMI) i USA (žádosti o dávky v nezaměstnanosti, nové prodeje domů) byla lepší, než se čekalo, ranní data o aktivitě čínského průmyslového sektoru naopak slabší. Analytici Erste snížili doporučení pro ČEZ na "držet" z "akumulovat" a cílovou cenu na 606 s odvoláním na nízké ceny emisních povolenek CO2 a pomalejší růst obnovitelných zdrojů. Za atraktivní sice považují dividendu, ale obávají se možného negativního dopadu dostavby JE Temelín. Tu naopak považuje za nezbytnou premiér Nečas, který potvrdil další jednání se zástupci ČEZu ohledně státní podpory. NWR ovlivnilo snížení ratingu o další stupeň ze strany agentury S&P . Ta varovala před nelepšícím se výhledem pro ceny uhlí a slabým hospodařením NWR v letošním i příštím roce.

Rozhodnutí AAA Auto stáhnout své veřejně obchodované akcie z burzy stojí na názoru, že výhody veřejné obchodovatelnosti přestaly převažovat nad nevýhodami a pro společnost tak bude lepší, když bude opět v soukromých rukou, řekl v online rozhovoru na Patria.cz zakladatel a majoritní vlastník firmy Anthony James Denny. Proces prodeje jeho podílu může podle něj trvat ještě dalších 3 až 5 let, v závislosti na načasování návratu firmy k vyššímu růstu zisku.

Realitní skupina Orco odkládá termín valné hromady ze 30. května na 27. června na žádost dvou silných akcionářů Alchemy Special Opportunities a Kingstown Capital Management, kteří společně ovládají pětinu akcií OPG a chtějí zabránit dosazení nových kandidátů Radovana Vítka do představenstva společnosti. Vítkem ovládaná firma těsně před koncem lhůty, rozhodné pro původní termín konání VH, navrhla pět zástupců do představenstva skupiny. Se stávajícími třemi by jej z pozice cca 30% akcionáře většinově ovládla.

Závěrečná seance tohoto týdne nakonec proběhla na lokálním trhu v režii prodejních objednávek a index PX za průměrného objemu poklesl o 0,8 %. ČEZ má zájem podílet se na privatizaci polské elektrárenské společnosti Energa, uvedl ve Varšavě šéf ČEZ Beneš. Pro Energu hodlá polský stát letos najít nového vlastníka. Ministr financí Kalousek vyslovil názor, že výstavba dvou nových bloků Temelína za 200 až 300 miliard korun může být prodělečná jak kvůli příliš nízké ceně elektřiny, tak i drahým nabídkám ze strany uchazečů. Premiér Nečas naopak uvedl, že jádro je pro české domácnosti a zejména firmy klíčové a názor Kalouska označil za osobní, nikoli postoj vlády.

Dokončení na konci dubna oznámené emise běžných akcií mediální skupiny CETV s výnosem více než 150 milionů dolarů posílilo finanční pozici firmy, konstatovali analytici Erste Bank, kteří zvýšili doporučení na titul z původního „držet“ na „akumulovat“. V důsledku rozředění hodnoty zároveň snížili cílovou cenu z původních 7,7 dolaru na 4 USD.

Na otázky kolem budoucnosti společnosti a ceny akcií odpovídal v online rozhovoru na Patria.cz hlavní analytik  Patria Direct Tomáš Sýkora, který akcie WNR pokrývá.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.

V příštím týdnu končí tuzemská výsledková sezóna úterními 1Q13 výsledky VIG a čtvrtečními čísly skupiny Orco - sledujte ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m