Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak bude vypadat čínská Kuznětsova křivka?

Jak bude vypadat čínská Kuznětsova křivka?

30.05.2013 13:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Původní Kuznětsova křivka popisovala vývoj příjmové nerovnosti. Ta měla v závislosti na ekonomickém rozvoji nejdříve růst, po určité době ale měla otočit směr a začít klesat. Takzvaná environmentální Kuznětsova křivka popisuje vztah mezi ekonomickým rozvojem a znečištěním životního prostředí. Podle ní by mělo znečištění nejdříve růst, protože industrializaci ekonomiky s nízkými příjmy nedoprovází mnoho omezení ze strany regulace znečištění. S růstem bohatství jsou ale občané schopni a ochotni platit náklady, které souvisejí s omezením znečištění. Navíc se země posunuje směrem od průmyslu ke službám, což také přispívá k poklesu celkových emisí.

Popsaná environmentální Kuznětsova křivka samozřejmě není přírodním zákonem, ale pouhou teorií, kterou musíme testovat na datech. Úzkou souvislost s ní má současný vývoj v Číně, protože její rychle rostoucí ekonomika má velké problémy právě v oblasti znečištění životního prostředí. Obecně se předpokládá, že znečištění roste až do úrovně příjmů mezi 5000 – 8000 dolary na obyvatele, poté by mělo začít klesat. Tento předpoklad se částečně zakládá na historickém vývoji v některých zemích. Skeptici ovšem tvrdí, že i kdyby skutečně začalo docházet ke snižování emisí v některých oblastech, objevují se nové toxické materiály a s nimi spojené znečištění roste. K tomu se může přidat strach z toho, že snahy o snížení znečištění poškodí ekonomickou aktivitu. Optimisté naopak poukazují na to, že země, které procházejí rychlým rozvojem průmyslu, mohou v současné době využívat technologie, které znečištění omezují. Měly by tak být schopny dosáhnout větších úspěchů, než tomu bylo v minulosti. Jejich Kuznětsova křivka by tedy měla dosáhnout vrcholu dříve, než tomu bylo u jiných zemí.

Podle Světové banky dosáhla Čína v roce 2011 příjmů na hlavu ve výši 5445 dolarů. Blíží se tak úrovni, kdy by mělo znečištění začít stagnovat a poté dokonce klesat. Jasné je každopádně to, že její problémy se znečištěním nesou obrovské náklady. Podle odhadů Sama Hilla dosahují náklady spojené s celkovým zhoršením životního prostředí asi 9 % jejích hrubých domácích příjmů. I ti, kteří ve svém volném čase nechodí objímat stromy, by se tak měli zamyslet nad vyšší mírou ochrany životního prostředí. Je zajímavé, že u některých druhů znečištění je už možné pozorovat stagnaci. Jak ukazuje následující graf, platí to například o oxidu siřičitém a malých prachových částicích: 
 
001

Kroky, které by vedly ke zlepšení životního prostředí v Číně, jsou jednoduché: Zavřít staré továrny a nahradit je moderními, stanovit jasnou cenu znečišťování tak, aby došlo k podpoře úspor energie, apod. Cestu Číny po environmentální křivce nakonec určí její politici a tlak veřejnosti. Již nyní je možná si všimnout rostoucího počtu protestů spojených se znečištěním.

(Zdroj: Conversable Economist)


Váš názor
  •  
    30.05.2013 15:40

    To je problém současné Evropy. všechno Envi a konkurenceschopnost nikde. výroba je za hranicemi a vsichni jen nakupuji a zadluzuji, nikdo nevyrábí
    Démon
    •  
      30.05.2013 17:23

      Evropa (kromě východu) je kotinentem s nejlepšími podmínkami pro život a relativně čisté životní prostředí a poměrně nízká příjmová nerovnost jsou jedním z hlavních důvodů. Ani s tou konkurenceschopností to není tak zlé, jako celek má Evropa přibližně vyrovnanou bilanci, dováží se suroviny a levné výrobky, vyváží technologie a celkové zadlužení EU je proti ostatním vyspěůým zemím podprůměrné. Tak v čem je problém?
      had
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university