Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dražší povolenky dostaly první důležitou zelenou v Evropském parlamentu. Prošel ale jen „bezzubější“ návrh (+komentář)

Dražší povolenky dostaly první důležitou zelenou v Evropském parlamentu. Prošel ale jen „bezzubější“ návrh (+komentář)

19.06.2013 16:19, aktualizováno: 20.6. 11:43

Aktualizováno

Trh s emisemi v Evropě, který se již delší dobu pohybuje na pokraji kolapsu a stlačuje níže i ceny elektřiny, se dnes dočkal dílčí vzpruhy. Návrh Bruselu na omezení výrazného převisu nabídky oddálením aukcí milionů povolenek dnes schválil výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu. Největší trh s emisemi na světě (dle Bloombergu s kapitalizací asi 72 miliard dolarů), je sice o krůček blíž k oživení, ale vyhráno zdaleka nemá. Tím spíš, že výbor pro životní prostředí dnes schválil pouze kompromisní a méně ambiciózní návrh na úpravu nabídky emisních povolenek v aukcích.

Poslední verze návrhu poslaná europoslanci do výboru pro životní prostředí nadále počítá s odsunem nabídky 900 milionů emisních povolenek, které měly přijít do aukcí do roku 2015. Navíc ale nový návrh ujišťuje, že se jedná pouze o jednorázové opatření, a pozdržené povolenky budou následně postupně vráceny na trh tak, aby nezpůsobily opětovný převis nabídky. Konkrétně mají být povolenky vráceny na trh maximálně o rok později, než byly zadrženy. Původní návrh přitom byl ohledně délky odsunu benevolentnější - EK navrhovala odebrat 900 mil. mezi 2013-15 a vrátit je až v letech 2019-2020. Nový návrh dále počítá s tím, že z celkového počtu zadržených povolenek bude 600 milionů kusů určeno na financování a rozvoj produktů s nízkými emisemi CO2.

„Tyto změny mohou být brány jako zlepšení ve srovnání s původní verzí. Zdá se, že riziko, že povolenky nebudou na trhu vráceny již nikdy, bylo odstraněno,“ uvedl šéf sdružení výrobců oceli v Evropské unii (Eurofer) Gordon Moffat. Oceláři totiž na rozdíl od energetických podniků z nízkých cen povolenek a elektřiny benefitují.

Cena emisních povolenek CO2 před dnešním rozhodnutím výboru EP pro životní prostředí o pomoci trhu s emisemi klesaly až o 7 procent na 4,35 EUR/t. Nyní ale většinu ztrát umazává a vrací se poblíž včerejšího závěru u hladiny 4,70 EUR/t. Před dubnovým zamítnutím návrhu EK se cena povolenek pohybovala poblíž 4,80 EUR/t.

Po doporučení výboru pro životní prostředí, bude nyní pro trh s emisemi i s elektřinou, která na ceny emisí přímo reaguje, hlasování europoslanců. Ti o podobném návrhu hlasovali již v polovině dubna, tehdy obdobný návrh Evropské komise na zatraktivnění emisních povolenek díky omezení jejich nabídky v evropských aukcích (o 900 milionů kusů méně v letech 2013-25) neprošel rozdílem 19 hlasů europoslanců (315 pro a 334 proti). Výsledkem hlasování byl tehdy okamžitý propad cen emisních povolenek o 45 procent na nové historické dno.

000 povolenky

Podle Tomáše Sýkory, analytika Patria Direct kompromisní návrh nepředstavuje řešení problému trhu s emisemi. „Dnešní rozhodnutí nepovažujeme za příliš podpůrné pro energetiky s nižšími emisemi produkce (jaderné, větrné, vodní elektrárny) jako jsou Fortum, Verbund, ČEZ, E.ON nebo GDF Suez. Převládá v každém případě silně negativní vliv propadu cen uhlí, který ovlivňuje ceny elektřiny v Německu, ČR i severských zemí,“ vysvětlil Tomáš Sýkora.

Vývoj cen emisních povolenek ovlivňuje přímo také ziskovost energetických firem (zvláště těch se „špinavější“ produkcí. V případě společnosti ČEZ se podle Sýkory vyšší ceny emisních povolenek projevují v růstu ceny silové elektřiny a do zisků ČEZ mají lehce pozitivní dopad (projevují se i mírnějším růstem nákladů).

Co bude dál?

Evropský parlament bude nyní osloven k hlasování o velmi podobném návrhu znovu, a to v rámci nejbližšího plenárního hlasování naplánovaného na 3. července, kde bude pro přijetí třeba získání kvalifikované většiny. Jistá vůle ke kompromisu je z jednání europoslanců cítit již nyní.

Europoslanec z Evropské lidové strany (EPP) Richard Seeber již před dvěma týdny uvedl, že členům strany doporučí podpořit kompromisní návrh. EPP, která je nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu a opírá se nyní o 265 poslanců konzervativního a křesťansko-demokratického zaměření se přitom na začátku letošního roku nechala slyšet, že také tento návrh na změnu fungování trhu s emisemi v Evropské unii nepodpoří. Dnes většinovou podporu EPP agentuře Bloomberg anonymně potvrdila dvojice informovaných zdrojů.

„Pokud pozměněný návrh získá opravdu takto širokou podporu největší strany Evropského parlamentu, má výrazné šance uspět při hlasování 3. července. Ceny emisních povolenek by v důsledku mohly vzrůst až na 5,20 eura za tunu,“ uvedla dnes Kathrin Goretzki, analytička Unicredit (4,05 EUR, 0,32%).

Podporu kompromisnímu návrhu již podle agentury Bloomberg vyjádřili také Sociální demokraté, kteří jsou druhou největší politickou skupinou Evropského parlamentu, aktuálně se 189 poslanci. Pro má být i Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. Celkově by tak návrh měl získat podporu 544 ze 754 poslanců Evropského parlamentu. Dlužno však dodat, že doporučení strany není ani pro europoslance závazné při hlasování.

Záplata vs. dlouhodobý problém

Analytici Credit Suisse radí nepropadat před necelý měsíc vzdáleným dalším klíčovým hlasováním europoslanců o povolenkách falešnému optimismu. „Neočekáváme oživení trhu s emisními povolenkami v EU ani v případě zavedení nějaké formy odkladu aukcí povolenek,“ uvedli Zoltan Fekete a Vincent Gilles v červnové zprávě pro klienty banky.

Odpovídajícím způsobem proto Credit Suisse upravila výhled pro ceny emisních povolenek pro letošní a příští rok. Zatímco dnes ráno se cena emisních povolenek pohybuje okolo 4,7 eura za tunu a dosavadní prognóza Credit Suisse věřila v letošní průměrnou cenu 7,4 eura za tunu, nyní čeká jen 3 eura za tunu a pro příští rok zhoršila výhled ze 7,8 EUR/t na 3,1 EUR/t.

Pro trh s emisemi budou kromě červnového hlasování důležitá hlavně opatření dlouhodobějšího charakteru. V rámci návrhu podoby koncepce ochrany klimatu do roku 2030 totiž má Evropská komise na podzim představit konkrétní mechanismy omezující automaticky vydaný objem povolenek například na základě vývoje ekonomického růstu členských zemí Evropské unie.

Ceny emisních povolenek jsou důležitým determinantem ceny elektřiny, u níž Credit Suisse neočekává zotavení až do roku 2020, ačkoliv dosud věřila v postupné zlepšování podmínek na energetickém trhu od roku 2017 dále. Prognóza cen elektřiny pro střední a východní Evropu nově počítá dokonce s mírným poklesem ceny elektřiny z dnešních úrovní na hladině 38 eur za megawatthodinu na 37,5 EUR/MWh do roku 2016, ačkoliv v prosinci ještě věřila v 46,6 EUR/MWh.

Výhled poptávky po elektřině se podle Credit Suisse nelepší, energetiky navíc adekvátně neupravují svou produkci a podporu energetickému trhu prý neposkytne ani uhlí. Prognóza pro rok 2013 pro stěžejní evropský kontrakt na uhlí dodávané do Rotterdamu analytici srazili ze 108,2 dolaru za tunu na průměrných 85 dolarů za tunu a příští rok čekají oživení jen na 92 dolarů (dosud 114,1 USD). „Věříme, že do dvou let bude na trhu převis nabídky uhlí o objemu 20 milionů tun,“ uvedli dnes analytici Credit Suisse.

 (Zdroj: Bloomberg, EK, EuroCarbon, Unicredit)


Čtěte více:

Povolenky se živé vody z Bruselu nedočkaly. Cena emisí -44 % na minimu, ČEZ -3 % (+komentáře)
16.04.2013 12:50
Europoslanci dnes překvapivě zamítli dlouho diskutovaný návrh Evropské...
ČEZ - Cena emisních povolenek propadla. Jaké budou důsledky? (komentář + nová cílová cena)
16.04.2013 13:29
Evropský parlament zhruba před hodinou zamítl návrh Evropské komise do...
Merkelová volá po omezení emisí: Nicneděláním pouze zvyšujeme náklady do budoucna
06.05.2013 15:59
Potřebujeme mít hotovou novou mezinárodní dohodu pro boj se změnami kl...
Povolenky jsou skoro bezcenné a tíží energetiky včetně ČEZ, varuje Credit Suisse. Řešení nevidí
10.05.2013 17:10
Frapantní nadbytek emisních povolenek se EU kvůli politickému patu brz...
Plán na záchranu evropského trhu s emisemi čeká druhá šance. Bude tentokrát vše jinak?
27.05.2013 15:58
Naděje pro evropské energetiky, včetně skupiny ČEZ (560,4 CZK, 1,72%),...
Siemens radí Merkelové: Odklon od jádra je dobrý nápad, ale mohl by stát o 150 miliard eur méně
05.06.2013 18:38
Podpora obnovitelných zdrojů energie vyjde letos Německo na rekordních...
Další den D pro povolenky a energetiky se blíží. Podle Credit Suisse i SocGen ale nepomůže ani
12.06.2013 13:40
Evropská unie potřebuje najít cesty vedoucí k nápravě trhu s emisními ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.