Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orbán: Bráníme střední třídu a evropské hodnoty. Národní revoluce bude pokračovat

Orbán: Bráníme střední třídu a evropské hodnoty. Národní revoluce bude pokračovat

19.07.2013 17:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Krátce po maďarských parlamentních volbách v roce 2010, v nichž strana Fidesz Viktora Orbána získala víc než dvě třetiny poslaneckých mandátů, vydal parlament „proklamaci o národní spolupráci“. Její text, který byl viditelně umístěn v budovách všech státních institucí, a podpora, jíž se Orbán u voličů dosud těší, poskytují pěkný vhled do maďarské psýchy:

„Po 46 letech okupace a 20 zmatených letech transformace Maďarsko znovu získalo právo a sílu na sebeurčení. V létě 2010 maďarský národ opět sebral sílu a dosáhl úspěšné revoluce u volebních uren. Parlament prohlašuje, že uznává a respektuje tuto ústavní revoluci. Parlament prohlašuje, že z dubnových voleb vzešla nová společenská smlouva. Pilíři naší společné budoucnosti budou práce, domov, rodina, zdraví a pořádek.“

O tři roky později Orbánova „národní revoluce“ pokračuje, přičemž podle premiéra a většiny obyvatel úspěšně. Orbán považuje nekonvenční fiskální politiku, která stojí hlavně na vysokém zdanění firem ovládaných zahraničním kapitálem, za hlavní strůjkyni nedávného oživení ekonomiky a hodlá se jí držet i nadále.

Ekonomika země v prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,7 procenta. Maďarsko se tak dostalo z druhé recese za posledních několik let. Rozpočtový schodek patří k nejnižším v Evropě, přičemž celkové zadlužení státu klesá. Evropská komise nedávno s Budapeští ukončila disciplinární řízení kvůli nadměrným deficitům. Pro Orbána je tento vývoj politickým triumfem a zadostiučiněním poté, co Brusel, Mezinárodní měnový fond (MMF) a řady analytiků předpovídaly, že jeho výstřední politika zemi zruinuje.

„Když máte potíže, když i vaši sousedé zápasí s krizí, pouhé provádění standardní ekonomické politiky nefunguje. Je třeba přijmout cílená opatření. Lidé říkají, že taková politika je neortodoxní. Pokud na ni pohlížíte pozitivněji, nazýváte ji inovativní. Ale je cílená,“ tvrdí Orbán v rozhovoru pro deník Wall Street Journal.

Hlavním bodem "Orbánomiky" je převod peněz ze soukromého sektoru spotřebitelům a veřejnému sektoru v naději, že se tím sníží rozpočtový deficit a docílí se ekonomického růstu. Mimo jiné Orbán donutil energetické společnosti snížit ceny energií, zdanil víc banky, fakticky znárodnil soukromé penzijní fondy a zavedl "krizovou daň", kterou musely zaplatit telekomunikační, energetické a maloobchodní společnosti, tedy sektory, ve kterých je výrazně zastoupen zahraniční kapitál. Ceny elektřiny jsou přísně regulovány, část ztrát z hypoték v cizích měnách, které kvůli propadu forintu lidé nemohou splácet, musí nést i poskytující banky.

Vláda dala jasně najevo, že „cílený daňový systém“ nebude změněn, dokud úroveň veřejného zadlužení neklesne ze současných 80 % na 50 % HDP. Časový horizont takového poklesu premiér odhaduje na 10 let.

Mezitím se země zbavuje závislosti na mezinárodních institucích, které ji musely zachraňovat před bankrotem v uplynulých letech a které omezovaly manévrovací prostor vlády. Tento týden guvernér centrální banky György Matolcsy požádal MMF, aby uzavřel svou kancelář v Budapešti, na což fond reagoval tím, že v srpnu jeho zástupce ze země odejde. Maďarsko by v příštím roce mělo splatit poslední část úvěru od MMF.

„Maďarské zotavení je zčásti dílem štěstěny,“ tvrdí Neil Shearing z londýnské společnosti Capital Economics s tím, že dluhová krize eurozóny nedosáhla takové závažnosti, jak se mnozí obávali. Další příčinu vidí v uvolnění fiskální politiky a v „opatřeních, která sklidila strašně moc kritiky.“ Jako příklad uvádí převody dluhu v eurech a švýcarských francích na domácí měnu, které sice zatížily banky, avšak pomohly Maďarsku snížit vnější závislost v kritické době, kdy západoevropské banky nemají peníze nazbyt a stahují kapitál ze středoevropských poboček.

Na Orbána se snesla kritika i od lidskoprávních organizací, které ho obviňují z omezování nezávislosti soudů, svobody projevu a vyznání a také práv menšin. Liberální opozice premiérovi vyčítá odkazy na sepětí křesťanství s maďarskou historií v nové ústavě a také její úzce pojatou definici rodiny, která vylučuje možnost sňatků homosexuálů.

Premiér, který už ve funkci sloužil v letech 1998-2002, výhrady kritiků, mezi něž se zařadil i Evropský parlament, odmítá. „Mainstream evropského politického myšlení říká, že máme opustit své kořeny. Pravděpodobně jsme v Evropě teď v menšině, ale hodnoty a tradice, které bráníme, jsou evropské,“ prohlašuje Orbán.

U veřejnosti se padesátiletý politik těší relativně silné podpoře, a to navzdory loňské recesi. Orbán to přičítá svému důrazu na střední třídu: „Když se podíváte hlouběji pod čísla, naše hospodářská politika jednoznačně posílila střední třídu. Pokud nechcete, aby se ekonomická krize změnila v politickou, musíte bránit střední třídu.“

V závěru Orbán poukázal ještě na jeden faktor, který považuje za klíč svého úspěchu a který Maďarsko radikálně odlišuje třeba od Česka. „Lidé kritizují vládu. Nikdo ale neříká, že Maďarsku chybí silné vedení. To je v krizových dobách důležité.“

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, portfolio.hu, ČTK)


Váš názor
  •  
    19.07.2013 21:24

    ano, i tato cesta Cesko ceka..
    fluidum
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m