Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč je pro Egypt představa vojenské vlády tak lákavá?

Proč je pro Egypt představa vojenské vlády tak lákavá?

16.08.2013 9:31
Autor: ČTK

U hlavní silnice vedoucí z mezinárodního letiště v Káhiře do centra města leží podivná kruhová budova, před níž jsou vyřazená letadla, tanky a děla. Společně nabízí náhled do armádou podporovaného řádu, který Egyptu vládl po dobu 50 let. A pokud se dá opřít o události posledních několika dní, tak pořád ještě vládne, poznamenává list The Christian Science Monitor. 

Ta budova je Válečné panorama 6. října, které oslavuje to, o čem se celé generace Egypťanů učí, že bylo velkým vítězstvím nad Izraelem v roce 1973 v konfliktu, který je na Západě všeobecně znám jako jomkipurská válka. A to přesto, že se Egypt k vítězství ani nepřiblížil. 

Ovšem spíš než muzeum nebo památník je tahle budova vědomým pokusem vybudovat mýtus vojenského zřízení, které samo na sebe pohlíželo jako na jediného opravdového ochránce Egypta a jeho hodnot od převratu v roce 1952. Jde o obdobnou propagandistickou halu, jaké armádou podporované diktatury vybudovaly od Sýrie přes Indonésii až po Pákistán. 

Na nápad vybudovat panorama v roce 1983 přivedl bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, který byl velitelem egyptského vojenského letectva v době války s Izraelem v roce 1973, severokorejský Velký vůdce Kim Ir-sen - a ten už o vytváření mýtů něco málo věděl. Mubarak byl tehdy prezidentem dva roky, stal se jím po zavraždění Anvara Sadata islámskými ozbrojenci, a hledal způsob, jak posílit svou pozici i veřejný obraz. 

Kimův návrh byl tím pravým pro Mubaraka, kterého si Sadat vybral jako svého viceprezidenta, protože měl dojem, že mu chybí prezidentské kvality, a proto pro Sadata nebude představovat žádné ohrožení. Severokorejský tým dokončil budování panoramata v roce 1989. 

Od té doby tím místem procházejí zástupy školáků, studují revidovanou verzi dějin, prohlížejí si busty Mubaraka a dalších vojenských představitelů a dívají se na tři bombastické krátké filmy o slávě roku 1973. Tehdy egyptské a syrské jednotky provedly překvapivý útok na Izrael, ale navzdory jejich prvotním rychlým taktickým vítězstvím během pouhých devíti dnů izraelští vojáci překročili Suezský průplav a byli připraveni ohrožovat Káhiru - převážně kvůli špatným rozhodnutím vrchního velení. 

Válka skončila ještě týž měsíc obnovením původního stavu. Ovšem Egypt v ní dokázal, že údajně neproniknutelná izraelská obrana na sinajské frontě jde prolomit, což Sadatovi vyneslo titul "hrdina překročení" Sinaje a jeho moc - stejně jako moc jeho generálů - vzrostla. 

Od té doby se z říjnové války nepřestával ždímat její odkaz. Pomohla pevně zakořenit přesvědčení v myslích vysokých egyptských důstojníků, že oni a jen oni chápou, co Egypt potřebuje a jak je třeba to chránit - a to bez ohledu na skutečnost, že obranná schopnost egyptské armády od té doby neustále erodovala, zvláště pak v souvislosti s Izraelem. 

Ale víra, stejně jako mýty, přetrvává. Je možné ji vidět v činech egyptské armády od převratu 2. července a především v krvavém potlačení protestů islamistů, které má podporu milionů Egypťanů. Plakátů šéfa armády, generála Abdala Fataha Sisiho, který oznámil sesazení prezidenta Muhammada Mursího, je všude plno. 

Vojenský převrat v roce 1952 vyvolal hněv nad korupcí a neschopností staré egyptské monarchie a jejích civilních poradců. Od té doby egyptská armáda pohlížela úkosem na představu, že by civilisté měli převzít vedení. Civilisté - alespoň z jejich úhlu pohledu - jsou zcela neschopní, buď nevzdělaní venkované nebo muslimští fanatici, kterým chybí vůle udělat, co je třeba. 

Selhání Mursího z Muslimského bratrstva po roce na postu prezidenta nepochybně tento názor posílilo. Mursí byl prvním egyptským civilním vůdcem za 60 let a jeho dobu strávenou v úřadu provázel prudký propad egyptské ekonomiky, rostoucí protesty veřejnosti a nevhodný, až arogantní přístup k řešení vnitřních problémů. Hromadné protesty, které proti němu propukly 30. června - a byly možná ještě větší, než ty, které v roce 2011 svrhly Husního Mubaraka - byly nepochybně vnímány jako důkaz dlouhodobého názoru armády. 

Může se tedy Egypt vrátit k dlouhému období armádou podporované diktatury? Někteří už de facto vojenskou vládu uznávají: egyptské úřady ve čtvrtek vydaly 84 lidí včetně členů a stoupenců Muslimského bratrstva vojenským žalobcům, kteří je mají stíhat v souvislosti s obviněním z vražd a vypalování kostelů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data