Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asad prý stěhuje sklady chemických zbraní. Likvidovat je mohou i Češi?

Asad prý stěhuje sklady chemických zbraní. Likvidovat je mohou i Češi?

13.09.2013 19:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Speciální jednotka syrské armády přepravuje tajně zásoby chemické munice na zhruba padesátku míst, aby ztížila jejich lokalizaci při případném americkém úderu. Napsal to dnes americký list The Wall Street Journal s odvoláním na americké a blízkovýchodní zdroje. Operace podle nich zpochybňuje vůli Sýrie podřídit sklady chemických zbraní mezinárodní kontrole.

Ceny ropy WTI i Brent se aktuálně drží níže o 0,7 % pod 108 USD/barel, respektive o 0,3 % u 111 USD/barel, zlato o 1,1 % u 1308 USD/tr. unce. Eurodolar obchoduje na hladině 1,3300 USD/EUR.

Do akce je podle amerického listu zapojena elitní "jednotka 450", jejíž příslušníci zásoby otravných látek přemisťují na nová místa. Agenti americké a izraelské rozvědky sice stále věří, že mají o rozmístění většiny skladů přehled, jsou si ale méně jistí, než tomu bylo dřív, napsal The Wall Street Journal.

Syrský chemický zbrojní program řídí organizace nazvaná Syrské vědecké, studijní a výzkumné středisko a "jednotka 450" je jeho součástí, uvedl list. Jejím úkolem je vyrábět otravné látky, rozmisťovat munici a chránit sklady.

Členové jednotky jsou stejně jako prezident Bašár Asad členy náboženské sekty alávitů a jsou hlavě státu bezmezně oddáni. Sklady začali přesouvat v okamžiku, kdy prezident USA Barack Obama pohrozil Sýrii vojenským úderem. Podle západních expertů má Sýrie ve skladech umístěných zejména na západě země až tisíc tun chemických a biologických látek.

Ke sledování pohybů jednotky používá americká rozvědka síť špionážních satelitů. Snímky ale podle listu The Wall Street Journal ne vždy jasně ukazují, jaký náklad vojáci na tahačích převážejí. Informace tohoto typu jsou v USA natolik tajné, že je Washington nesvěřuje ani svým nejbližším spojencům, napsal americký list.

Český ministr obrany v demisi Vlastimil Picek dnes pro Aktuálně uvedl, že syrské chemické zbraně by mohli likvidovat čeští vojáci. Liberecká protichemická jednotka podle Picka patří v této oblasti ke špičce. Oficiálně ale Česká republika o likvidaci zbraní zatím požádána nebyla.

"Jedinečnou schopnost podílet se na likvidaci chemických zbraní či ochraně proti nim Česká republika má. Liberecká protichemická jednotka je jako špičková jednotka Severoatlantické alianci k dispozici," řekl ministr serveru.

Zda se ovšem budou čeští vojáci skutečně podílet na řešení konfliktu v Sýrii ještě nyní Picek nechtěl předjímat. "Rozuzlením velmi složitého syrského konfliktu se zabývá především mezinárodní společenství a Česká republika při tom nehraje žádnou roli," uvedl. "Nikdo nás navíc zatím nepožádal, abychom byli při řešení syrského konfliktu jakkoliv nápomocni. Získání případné kontroly nad chemickými zbraněmi Sýrie není kromě toho dosud zastřešeno žádnou mezinárodní organizací, natož OSN, unií či Severoatlantickou aliancí," doplnil.

Případným vojenským úderem chce Washington dát velitelům chemického programu na vědomí, že nasazení otravných látek nezůstane bez trestu. Zaútočit přímo na vojáky z "jednotky 450" se ale Američané zdráhají, protože obrovské množství otravných látek by mohlo zůstat bez kontroly. Jakákoli budoucí inspekce, která by syrské chemické zbraně zkoumala, by navíc s příslušníky tajné jednotky musela těsně spolupracovat.

Válka v Sýrii trvá již zhruba dva a půl roku. Protivládní demonstrace postupně přerostly v ozbrojené střety syrské vlády a opozice a v občanskou válku. Situaci vyhrotil letos v srpnu údajný chemický útok jihovýchodně od Damašku, ze kterého se navzájem obviňují syrská vláda a povstalci. USA chemický útok, při němž zemřely stovky lidí, připisují syrskému režimu a zvažují vojenský úder proti Sýrii. Představitelé USA a Ruska však nyní jednají o ruském plánu kontroly syrských chemických zbraní, který by mohl úder USA odvrátit.

(Zdroj: WSJ, čtk, Aktuálně, Bloomberg)


Téma Sýrie sledujte na Patria.cz:

Sýrie


Váš názor
  • Žádat nikdo ani nemusí
    13.09.2013 20:51

    "........Liberecká protichemická jednotka podle Picka patří v této oblasti ke špičce. Oficiálně ale Česká republika o likvidaci zbraní zatím požádána nebyla.....", ale náš proputinonský prezident Zemák to poručí jen aby se zalíbil Putinovi. Stejně jako v minulosti Češi vždycky udělali mohemm víc než se od nich očekává. Na to se může každý spolehnout. My to máme v krvi a naší národní povaze a radi pomáhame. At' už Němcům nebo Rusům. Stačí se podívat do historie.
    Kšá
    • Re: Žádat nikdo ani nemusí
      14.09.2013 15:23

      To je zajímavé, co všechno se dá z toho článku odvodit :-) Ale pokud si pamatuji, přeborníkem v pomáhání byl jen VH, VK už nikoliv a u MZ uvidíme. Nepředjímejme laskavě (a tendenčně)
      sgt.Mike
      • Nepředjímejme ......
        14.09.2013 21:52

        To nevíš, že ten kdo se nepoučí z historie ten si zaslouží aby se ta historie opakovala. Viz voliči který znovu volí komunisty. Kdo udával za komunistů ? -soused souseda, stejně jako za Němců. Gestapo stejně jako Stb si pak už jen chodily uprostřed noci vyzvedávat ty předem usvědčené. Vyhledej si něco o procesu Slánský a spol, nebo M.Horáková, kterou předtim než jí dostali místní komunisti i gestapo pustilo. Tak nepředjímej a taky se dočkáš. Komunisti taky už nejsou to co bývali, že joo :-))))))).
        Žoržínek
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.