Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investování a kmenová soudržnost

Investování a kmenová soudržnost

20.01.2014 15:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Varování: Následující řádky obsahují nehorázné přehánění a fušerské porozumění historii. A nyní otázka: Jak něco víme? Dvěma způsoby. Buď to zjistíme sami, nebo nám to někdo řekne. Proč bychom se měli kdy spoléhat na někoho jiného? Protože šetříme čas a snahu – obvykle je jednodušší se zeptat, podívat se na Google, a podobně. Zejména pokud jde o věci, jako je hmotnost Jupitera, kterou bychom sami jen velmi těžko zjišťovali. A protože se tak moc spoléháme na informace od ostatních, je pro nás přirozené, že jsme vynalezli formu komunikace, která vypadá tak, že přináší informace, ale ve skutečnosti tomu tak není. Říká se tomu „kravina“. Tu můžeme definovat jako něco, co lidé říkají bez ohledu na to, zda jde o pravdu. Může to být zábava, může to být přínosné a ve skutečnosti jsou kraviny základem mnoha odvětví. Ale kraviny mohou také škodit. Stane se tak ve chvíli, kdy je lidé považují za informace.

Dnes se chci věnovat jedné specifické skupině kravin, kterou můžeme nazývat „kmenová realita“. Lidé totiž chtějí patřit k nějakému kmeni a tuto svou touhu musí nějak signalizovat. Někdy tak nosí podobné oblečení, někdy mají podobný přízvuk, někdy hovoří podobné nesmysly. Ve Spojených státech tak například členové konzervativního kmene tvrdí, že „evoluce není skutečná“. Věří tomu opravdu? Jsem si jistý, že při tomto tvrzení cítí určitý pocit správnosti. Pokud by se jich ale někdo zeptal s tím, že při špatné odpovědi spadne na jejich hlavu obrovské kladivo, asi by řekli něco jiného. Výzkum ukazuje, že pokud lidem platíte za to, aby řekli pravdu, jejich kmenová příslušnost rychle zmizí.

Zajímavé je, že v japonštině výraz pro „kravinu“ neexistuje. Kdybychom ho tam chtěli nějak přeložit, zabralo by nám to celý večer. Podle mého názoru tak můžeme vytvořit celou teorii toho, co dělá západní civilizaci tak výjimečnou. V dávných dobách, kdy byly technologie na nízké úrovni, si byla pozorování všech lidí rovna. Nikdo se tedy nemusel strachovat z toho, že někdo jiný vnímá něco víc. Pokud se shromáždilo dost lidí, majorita měla vždy pravdu. Samozřejmě, že se pokaždé objevil někdo, kdo tvrdil, že toho vidí víc. Takoví ale obyčejně vytvořili nějaký kult a následovala válka či sociální nepokoje. Společnost si tak vytvořila nástroje, které jim v tom bránily.

Pak se ale něco změnilo. Technologie se rozvinula do bodu, kdy už některým lidem poskytovala specializované znalosti. Galileo zjistil, že Země neobíhá kolem Slunce, Pasteur našel dosud neviditelné bakterie, které způsobovaly infekce. I kdyby s nimi nesouhlasili miliony lidí, tyto miliony by se mýlily. Společnost na tuto změnu nejdříve reagovala postaru. To znamená, že vlastníky mimořádných znalostí upalovala. Bylo ale stále jasnější, že tentokrát je to jinak a západní společnost si postupně vypěstovala kult osobností. Dopředu ji tlačili ti, kteří pochybovali o zavedených postupech, byli skeptičtí a lišili se. A vyplatilo se to. Kmenové reality jsme se nezbavili, naopak. Pochopili jsme ale jako první, že existuje něco jako kraviny. Pouze vynoření se z oceánu na zem nám ukáže, co je to oceán. A naše vynoření se z pohodlného oceánu nesmyslů nám vlastně ukázalo, že kraviny vůbec existují.

Na finančních trzích se někdy hovoří o „moudrosti davu“. Trhy často velmi dobře agregují informace od velké skupiny lidí, jejich průměrný odhad je pak lepší než odhady každého jednotlivce. Předčit trh je možné, ale ne vždy a ne neustále. To znamená, že na trzích nemá většinou smysl pokoušet se být Pasteurem či Galileem. Když se o to pokusíte, nevyplatí se to a budete pouze obětí nějakého hedge fondu, který má mnohem výkonnější dalekohled. Tedy vlastně počítač.

Někteří lidé s tímto pohledem nesouhlasí a tvrdí, že hodně lidí se může stát investičním Galileem. Možná, že ano. Mnohem významnější je ale to, že ona moudrost davu se někdy úplně rozloží. Tento konsenzus se pak stává starou známou kmenovou realitou. Lidé pak začnou neustále opakovat příběhy plné kravin, nakonec jim uvěří a začnou na ně sázet peníze. Tyto sázky pohnou cenami, což dá kravinám důvěryhodnost a začne se nabalovat obrovská sněhová koule.

Je možné, že někdo dokáže najít bublinu a vydělat na tom, že se sveze s davem. Tvrdím ale, že by se každý měl vyhnout kmenové realitě, jako by to byl mor. Nevěřte příběhům plným kravin, nevěřte finančním radám proto, že vám je dává někdo se stejným politickým názorem, někdo ze stejného kmene. Jinak řečeno, pokud jde o vaše těžce vydělané peníze, nehleďte na to, jak vlídná se kmenová realita zdá být.

Autorem je ekonom Noah Smith.

(Zdroj: Noahpinion)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.